Mijn baby heeft een lege blik, wat is er aan de hand?

Heeft je baby een lege blik? Welke gevolgen kan dat hebben voor zijn persoonlijke ontwikkeling? Blijf lezen om erachter te komen.
Mijn baby heeft een lege blik, wat is er aan de hand?

Laatste update: 24 januari, 2022

Een lege blik , in zichzelf gekeerde ogen en waarnemingsproblemen. Als je opmerkt dat je baby een van deze symptomen manifesteert, moet je alert zijn. Het zijn allemaal mogelijke aanwijzingen voor enkele mentale afwijkingen, hoewel alles afhangt van de leeftijd van het kind.

Een steeds terugkerende lege blik bij kinderen kan een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van twee soorten kwalen, die ofwel het gezichtsvermogen van het kind aantasten, ofwel zijn zenuwstelsel. Daarom adviseren kinderartsen het visuele gedrag van baby’s actief in de gaten te houden.

Om voldoende informatie te hebben, moet je weten dat de visuele organen een aanpassingstijd hebben voor hun juiste werking. Zelfs na de bevalling blijft elk oog zich aanpassen aan de ontvangst van prikkels tot het zijn optimale toestand bereikt heeft.

Symptoom 1: vreemde bewegingen in de ogen

Dit kan worden waargenomen als we direct contact hebben met onze kleintjes. Als je kind niet focust als je een flesje in zijn mond stopt, kan er sprake zijn van een strabismusprobleem. Een licht verstrooide blik kan normaal zijn, maar tot op zekere hoogte.

Als kinderen heel jong zijn, kunnen hun ogen een beetje naar binnen staan. Dit wijst er alleen maar op dat de visuele organen zich nog aan het aanpassen zijn om hun functie te vervullen. Wij ouders kunnen dan wat oefeningen doen om onze kinderen te helpen.

Kinderen zouden dit probleem echter moeten overwinnen rond de zesde levensmaand. Gebeurt dit niet, dan kan de dokter een ziekte vaststellen en een medische behandeling instellen. Hoe meer tijd verstrijkt, hoe moeilijker het zal zijn de correctie tot stand te brengen.

Mijn baby heeft een lege blik bij alles wat hij doet

Symptoom 2: het kind heeft een lege blik

Visuele storingen kunnen de baby motiveren om weg te kijken terwijl je met hem in interactie bent. Er is echter altijd de mogelijkheid dat het kleintje een probleem in zijn zenuwstelsel ervaart.

Momenteel wordt het symptoom van een lege blik in verband gebracht met de aanwezigheid van een zekere mate van autisme bij kinderen. Daarom is het, als we vermoedens hebben, het beste een vertrouwde kinderarts te raadplegen.

De specialist zal je begeleiden bij de medische tests die de kleine in je huis zal ondergaan. Waarschijnlijk zal de kinderarts om een oogheelkundig onderzoek vragen om tot een juiste diagnose te komen.

Andere tekenen om op te letten

  • De baby fixeert zijn blik niet: Kinderen vanaf de leeftijd van drie maanden moeten hun blik kunnen fixeren en coördineren. Als ze dat niet kunnen en hun ogen voortdurend bewegen, kan er een probleem zijn.
  • Het kind volgt voorwerpen niet met zijn ogen: Zoals je ziet is dit tot een bepaalde leeftijd normaal en kan er met oefeningen aan gewerkt worden. Maar na de vierde maand van het kind kan de oplossing ingewikkeld worden.
  • Ze kunnen hun ogen (Spaanse link) niet in een bepaalde richting bewegen: Ook dit symptoom duidt op een slechte beheersing van de oogorganen en op een gebrek aan uitlijning.
  • Tranen: Treedt op als het kind voortdurend tranen in de ogen heeft, ook als het niet gehuild heeft. Het kan zijn dat er iets mis is met de knipperfunctie.

Een terugkerende lege blik of wezenloos staren bij kinderen kan wijzen op de aanwezigheid van twee soorten kwalen, die ofwel het gezichtsvermogen van het kind aantasten, ofwel het zenuwstelsel.

Hoe moeten we deze symptomen verifiëren?

Het is beter dat ouders zich ook niet overmatig zorgen maken. Het is namelijk waar dat er fasen zijn in het leven van de baby waarin het normaal is dat een kind zijn blik niet helemaal beheerst. Tijdens de eerste maand bijvoorbeeld onderscheiden pasgeborenen alleen vormen die wat wazig zijn.

Vanaf de vijfde tot de zesde week moeten baby’s hun gezichtsvermogen kunnen scherpstellen. Wat kan gebeuren is dat hun ogen niet goed uitgelijnd zijn. Over het algemeen treedt dit kleine oogfalen alleen in een van hun ogen op.

Als het probleem na twee of drie maanden nog steeds bestaat, is het beter het kind door een specialist te laten nakijken. Een kind van 3 maanden oud zou zijn ogen al praktisch moeten kunnen controleren zoals een volwassene.

Een baby staart

Wanneer moet ik naar een dokter gaan?

Alle hierboven genoemde symptomen worden tijdens de eerste levensmaanden als normaal beschouwd. Maar als het kind groeit en zichtproblemen zoals een lege blik blijven bestaan, moet je zo snel mogelijk naar de dokter.

Een van de eerste waarschuwingssignalen is dat je 1-maand-oude babyniet in staat is zijn blik een paar seconden op een voorwerp voor zich te richten. Een ander teken dat er iets mis is met je kleintje is dat hij op de leeftijd van 3 maanden voorwerpen niet met zijn ogen kan volgen.

De genoemde symptomen wijzen erop dat de psychische ontwikkeling van het kind niet voldoende vordert. Daarom is evaluatie door een specialist in deze gevallen essentieel om het probleem tijdig vast te stellen en te verhelpen.

Ouders kunnen hun kinderen met een lege blik helpen door oefeningen te doen

Ouderen spelen een heel belangrijke rol bij de ontwikkeling van het gezichtsvermogen van hun baby’s. Het gaat er niet alleen om te observeren of er iets mis is, maar we kunnen ze ook helpen door stimulerende oefeningen te doen.

Een van de meest effectieve oefeningen kan gedaan worden met felgekleurd speelgoed. Het idee is om twee verschillende voorwerpen zijwaarts te bewegen en na te gaan of het kind ze kan volgen.

Ook mobiel speelgoed dat in de wieg hangt is goed om aan de optische ontwikkeling van kinderen te werken. We kunnen concluderen dat het snel opmerken van eventuele anomalieën centraal staat. Wellicht ook interessant voor jou

Waarom worden baby’s geboren met grijze ogen?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Waarom worden baby’s geboren met grijze ogen?

Waarom worden baby's geboren met grijze ogen? Het zien van de grijze ogen van een baby is charmant en trekt de aandacht van iedereen die ernaar kij...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.