Hoe oogproblemen bij kinderen te voorkomen

Oogproblemen zijn bij kinderen te voorkomen. Dat kan door gewoonten in te bouwen die hun gezichtsvermogen beschermen. Leer meer!
Hoe oogproblemen bij kinderen te voorkomen
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 12 april, 2023

De visuele gezondheid van onze kleintjes moet een prioriteit zijn. Anders kunnen zowel hun ontwikkeling als hun leervermogen worden aangetast. Daarom moeten we hier bijzonder belang aan hechten en zoeken naar manieren om oogproblemen bij kinderen te helpen voorkomen.

Oogaandoeningen kunnen zich al vanaf de eerste levensjaren voordoen. Daarom is oogheelkundige controle essentieel. Veel gezichtsstoornissen zijn namelijk behandelbaar en omkeerbaar. In dit verband moeten we gezonde gewoonten creëren om de ogen van kinderen te verzorgen en te voorkomen dat dit soort problemen zich na verloop van tijd ontwikkelen. In dit artikel beschrijven we enkele punten om rekening mee te houden.

Visuele gezondheid bij kinderen

De ontwikkeling van het gezichtsvermogen is progressief en gedurende de hele kindertijd worden onze hersenen gevoed door de beelden die ze voortdurend ontvangen. Rond 6 jaar wordt correct zicht bereikt, maar het is cruciaal om er rekening mee te houden dat de ogen in de kindertijd gevoeliger zijn voor externe prikkels. In dit verband zijn ze extra kwetsbaar voor bepaalde externe gifstoffen, zoals ultraviolette straling.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO – Engelse link) zijn er ten minste 2,2 miljard mensen in de wereld met een verminderd gezichtsvermogen in de verte of dichtbij. In minstens 1 miljard van deze gevallen had de aandoening voorkomen kunnen worden, wat suggereert dat de visuele beperking in de kindertijd begonnen kan zijn.

De gezondheid van de ogen is cruciaal voor de goede ontwikkeling van een kind. Wanneer er oogproblemen en zichtstoornissen zijn, kunnen bepaalde vitale activiteiten worden beïnvloed, zoals socialiseren, lezen of het begrijpen van instructies op school. Maar met gezonde gewoonten en jaarlijkse oogheelkundige controles kunnen we veel schade aan het gezichtsvermogen helpen voorkomen. Het belangrijkste is om consequent te zijn met de verzorging en vroegtijdige opsporing van dit soort problemen.

Hoe oogproblemen bij kinderen te voorkomen
Bepaalde symptomen treden vooral op tijdens studie-uren en belemmeren de opname van informatie. Deze maken de leerproblemen nog erger.

Oogproblemen bij kinderen

Oogklachten komen tot uiting in de dagelijkse activiteiten van het kind. Geschat wordt dat 20% van de kinderen oogproblemen kan hebben, wat hun cognitieve en sociale ontwikkeling belemmert. Let op als je kind een van deze verschijnselen vertoont:

  • Terugkerende hoofdpijn.
  • Overmatig knipperen.
  • Verlies van aandachtsspanne.
  • Knipperen bij het lezen of concentreren.
  • Ze gaan dichter bij boeken of de televisie staan om ze beter te kunnen zien.
  • Regels overslaan bij het lezen.

Als het kind een of meer van deze symptomen vertoont, kun je het beste een evaluatie door een oogheelkundig specialist aanvragen. Dit zal helpen bij de diagnose van de oculaire pathologie of het refractieve probleem van je kind.

Refractieproblemen ontstaan doordat de kristallijne lens en het hoornvlies niet goed kunnen focussen. Deze aandoeningen komen het meest voor bij kinderen, en zijn ook het gemakkelijkst te behandelen:

Tips om oogproblemen bij kinderen te voorkomen

De American Academy of Ophthalmology (Engelse link) en andere colleges van specialisten hebben een reeks aanbevelingen opgesteld voor gezichtszorg. Zo proberen ze de incidentie van oculaire pathologieën bij zowel kinderen als volwassenen te verminderen. Hieronder geven we de adviezen waar ouders rekening mee moeten houden.

Vermijden van vermoeide ogen

Om vermoeide ogen bij kinderen te voorkomen is het belangrijk dat studie- en speelruimtes een goede natuurlijke verlichting hebben. Daarnaast is het belangrijk om een speciaal licht te hebben dat gericht is op het werkgebied. Dit licht mag niet rechtstreeks op het gezicht van het kind schijnen, want dan raken de ogen sneller vermoeid.

Houd een voorzichtige afstand tot het werkmateriaal aan

Volgens specialisten in oogheelkunde van Hospital Sanitas (Spaanse link) moet het werkmateriaal van kinderen bij lezen of schrijven op een afstand van 14 tot 16 centimeter van het gezicht worden geplaatst. Ook moeten ze op een helling van ongeveer 20 graden worden geplaatst om reflecties te voorkomen die het zicht vermoeien.

Een kind zit te dicht bij een computerscherm
Het is belangrijk om de tijd die voor schermen wordt doorgebracht te beperken en een voorzichtige afstand tot deze voorwerpen te bewaren, omdat ze de visuele vermoeidheid vergroten en aandoeningen zoals droge ogen bevorderen.

Beperk de blootstelling aan schermen om oogproblemen te voorkomen

De ogen beschermen tegen schermen met blauw licht is essentieel om oogproblemen bij kinderen te voorkomen. Probeer hiervoor de tijd van blootstelling voor apparaten als tablets, televisies, computers en mobiele telefoons te beperken.

De ogen beschermen tegen de zon

Tijdens de kindertijd zijn de ogen gevoeliger voor zonlicht. Dat komt omdat de kristallijne lens, een laag die het netvlies beschermt tegen licht, nog niet volledig ontwikkeld is. Daarom kun je het beste een zonnebril met UV-filters dragen, met ten minste 99% bescherming.

Voer pauzetijden in

Als kinderen studeren, achter de computer zitten, videospelletjes spelen, of hun ogen langdurig op dezelfde plaats richten, moeten ze rustpauzes inlassen. Dit om vermoeidheid van de ogen te voorkomen. Hiervoor wordt elke 20 minuten een pauze aanbevolen. Je kunt het kind ook aanmoedigen visuele oefeningen te doen, zoals de blik gedurende enkele seconden afwisselen tussen een dichtbij en een veraf gelegen punt.

Een evenwichtig dieet invoeren kan ook helpen oogproblemen te voorkomen

Een evenwichtige voeding voorziet kinderen van de voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei, naast het bevorderen van de visuele gezondheid. Vitamine A, C en E en mineralen als ijzer, selenium en vetzuren als omega-3 houden de oogstructuren in perfecte conditie.

Breng jaarlijks een bezoek aan de oogarts

Kinderen moeten minstens eenmaal per jaar een bezoek brengen aan de oogarts. Hun eerste bezoek moet plaatsvinden tussen de leeftijd van 3 en 4 jaar. Op die manier kan de arts vroegtijdig visuele afwijkingen opsporen en tijdig diagnoses stellen die snel ingrijpen mogelijk maken.

Bij elk bezoek moet je de arts vertellen of je bijzondere symptomen van ongemak aan de ogen van je kind opmerkt. Bovendien moet je hem laten weten of er gevallen of een geschiedenis van oogproblemen in de familie voorkomen.

Implementeer gezonde gewoonten om de visuele gezondheid te bevorderen

Zoals we hebben gezien, zijn de ogen gevoelige en delicate organen die speciale zorg nodig hebben om hun zicht in optimale omstandigheden te houden. Bovendien helpt dit om andere gevolgen te voorkomen die het verdere leven van het kind kunnen beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om bij je kind gezonde gewoonten te creëren die hun visuele gezondheid bevorderen.

Leer je kind dus over het belang van de bescherming van dit zintuig en ga bij twijfel of ongemak naar de oogarts voor een controle.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.