Hoe kun je een baby na een ongeluk reanimeren?

Je weet nooit wanneer een kind een klap op het hoofd kan krijgen of een ongeluk kan krijgen, dus is het goed te weten hoe je een baby reanimeert na een ongeluk.
Hoe kun je een baby na een ongeluk reanimeren?

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Hoe kun je een baby reanimeren na een ongeluk? Weet jij hoe je dit moet doen? Je weet nooit wanneer je te maken krijgt met een kind dat een ongelukje heeft gehad of zich verslikt en stopt met ademen. Daarom is het goed dat je enkele belangrijke manoeuvres kent om ze te helpen, zodat je altijd voorbereid bent.

Als het om een klap op het hoofd of een ongeluk gaat, kan het kind eerste hulp nodig hebben zoals reanimatie of hartmassage. Elk van deze heeft echter zijn eigenaardigheden.

Hoe kun je een baby reanimeren?

De reanimatie manoeuvre kan schadelijk zijn als de baby nog ademt, dus zorg ervoor dat je dit check voor je verder gaat. Om dit te doen observeer je tien seconden lang of zijn of haar borstkas beweegt. Je kunt ook je wang naar de mond van de baby brengen om te controleren of er lucht in en uit komt.

Voordat je met de manoeuvre begint, moet je zeker zijn dat niemand in je omgeving je stoort. Je ruimte moet helemaal vrij zijn.

Als het je bedoeling is te weten of het kind bij bewustzijn is, kun je dat doen door het zachtjes te schudden. Doe dit niet te krachtig want dat kan traumatisch zijn voor het kind. Geef de baby een stootje om te zien of het reageert. Of leg je vinger onder zijn neus om te controleren of het bij bewustzijn is. Als de baby bewusteloos is, vraag dan iemand om je te helpen door hem op een harde ondergrond te leggen, op zijn rug en met gestrekt lichaam.

Stappen van reanimatie

Leg je hand op het voorhoofd van de baby om zijn hoofd te ondersteunen en zijn kin te dwingen omhoog te komen. Houd met twee vingers van de andere hand de kin vast en open de mond van de baby. Als de baby nog geen jaar oud is, geef hem dan vijf ademhalingen. Blaas vijf keer tegelijk een seconde lang lucht in zijn mond en neus. Kijk dan of het werkt.

Hoe kun je een baby na een ongeluk reanimeren

Als het kind niet reageert, geef het dan een hartmassage. Doe 30 compressies met je wijs- en middelvinger op het onderste derde deel van het borstbeen. Dat is ongeveer één vinger onder de lijn van de tepels. Doe dan twee mond-op-mond ademhalingen en nog eens 30 hartmassages.

Is het kind ouder dan een jaar, klem dan zijn neus met je duim en wijsvinger en houd zijn mond open met de andere hand. Doe 5 ademhalingen van elk een seconde door lucht in hun mond te blazen. Kijk of er enige verandering optreedt. Als het kind niet reageert, geef dan 30 compressies op het onderste derde deel van het borstbeen met het kussen van de palm van je hand.

Hoe reanimeer je een ouder kind?

Als het kind ouder en sterk is, druk dan met beide handen, waarbij je de palm van de ene hand over de andere legt. Druk om een derde van de breedte van de borstkas te laten zakken. Doe vervolgens twee mond-op-mond beademingen, gevolgd door 30 borstcompressies. Als je alleen met het kind bent, doe deze manoeuvres dan een minuut lang. Dan kun je even de tijd nemen om hulp te roepen.

Je kunt de reanimatie beginnen met een hartmassage, waarbij je de eerste vijf ademhalingen overslaat. Het belangrijkste is dat je de volgorde (Engelse link) aanhoudt van 30 compressies voor elke twee ademhalingen.

Het is belangrijk te weten dat de compressies een constant ritme moeten hebben en vrij snel moeten zijn, zoals drie reeksen van 30/2 per minuut. Je moet stoppen als je ziet dat het kind begint te ademen of als je je erg moe voelt.

Als je alleen met het kind bent, doe deze manoeuvres dan een minuut lang. Dan kun je even de tijd nemen om hulp te roepen of te vragen. Snel handelen is de sleutel om het kind te reanimeren. Weten wat de juiste informatie is en hoe je het beste te werk kunt gaan is een voordeel bij de behandeling van dit soort gevallen.

Bij een ongeluk is het van vitaal belang dat je in actie komt en weet hoe je een kind kunt reanimeren

Reanimatie oefenen op een pop

Een shock door een ongeluk is de toestand die voorafgaat aan een hartstilstand. Het ontstaat als het kind, om verschillende redenen, niet genoeg zuurstof krijgt. Het is een zeer ernstige situatie, die onmiddellijke aandacht vereist. Daarom is het heel belangrijk de tekenen te herkennen.

Kijk bijvoorbeeld naar het uiterlijk van het kind. Als hij in een shocktoestand verkeert, heeft het kind geen goede huidskleur, reageert hij niet op prikkels, kijkt hij niet als je tegen hem praat, is ontroostbaar, erg geagiteerd, en heeft hij meer hartslagen dan normaal.

Je kunt ook de ademhaling controleren. Merk op of deze op hol slaat of dat het kind moeite heeft met ademhalen en geluiden maakt.

Om beter te helpen, laat je je leiden door de tekenen die je waarneemt. Als ze snel maar zonder moeite ademen, breng ze dan naar de eerste hulp. Als ze moeite hebben met ademen of geluiden maken en bleek zijn, bel dan een ambulance.

Nu weet je hoe je een kind kunt reanimeren. Het beste wat je echter kunt doen is een cursus Eerste Hulp/Reanimatie in je omgeving zoeken en je door professionals laten certificeren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.