Hoe herken je insectenbeten bij kinderen?
Insectenbeten bij kinderen komen vrij vaak voor. In het algemeen komen ze voor tijdens de zomermaanden, omdat er dan een groter oppervlak aan blootgestelde huid is. Er zijn meerdere klinische manifestaties van steken, van plaatselijk erytheem tot ernstige anafylactische reacties. Op hun beurt kunnen beten fungeren als vectoren voor verschillende ziekten, dus is het van essentieel belang dat je insectenbeten kunt herkennen om de gevolgen ervan aan te pakken.
In dit artikel vertellen we je daarom hoe je de verschillende insectenbeten bij kinderen kunt herkennen.
De meest voorkomende symptomen van insectenbeten bij kinderen
Om insectenbeten te kunnen herkennen, moet je op de hoogte zijn van hun uiteenlopende symptomen. De meeste insectenbeten veroorzaken bij kinderen een gering ongemak. Sommige kunnen echter ernstiger en gecompliceerder symptomen veroorzaken.
De mildere symptomen of verschijnselen van beten zijn als volgt:
- Zwelling
- Erytheem of huiduitslag
- Plaatselijke pijn of warm gevoel
- Pruritus
Tekenen en symptomen van een ernstige reactie, die onmiddellijk behandeld moet worden, zijn onder andere de volgende:
- Koorts
- Moeite met ademhalen
- Misselijkheid en braken
- Snelle hartslag (tachycardie)
- Oedeem van glottis en lippen
- Spierkrampen
De meeste insectenbeten bij kinderen genezen vanzelf na enkele dagen van licht ongemak.
De meest voorkomende insectenbeten bij kinderen
Insecten kunnen kinderen op elk deel van hun lichaam bijten, maar meestal doen ze dat op die plekken waar de huid onbedekt is. Verder duurt het bij sommige kinderen veel langer voor ze verdwijnen dan bij andere, zodat het ongemak van elke beet variabel is.
Daarom is het essentieel dat je enkele bijzondere kenmerken kent van de verwondingen die door verschillende insecten worden veroorzaakt. Let op!
Mierensteken
Rode mieren (of vuurmieren – Engelse link) zijn nogal agressieve insecten. Als ze bijten veroorzaken ze namelijk zeer pijnlijke reacties. Hun gif is zelfs in staat intense plaatselijke ontstekingen te veroorzaken en in sommige gevallen lokt het een anafylactische reactie uit.
In het algemeen komen deze beten voor op de onderste ledematen van kinderen. De onmiddellijke reactie op contact met het gif is een intens branderig gevoel, dat na een paar minuten echter verdwijnt.
Na een tijdje ontstaat er een uitbraak op de huid, met zeer vervelende papels en striemen. Uiteindelijk ontstaan blaasjes die aanleiding geven tot steriele pustels.
Muggenbeten
Muggenbeten veroorzaken meestal een minimaal trauma en kinderen voelen vaak niet wanneer ze zich voordoen. Het meest voorkomende symptoom is echter jeuk en het verschijnen van urticariële bulten op de huid.
Deze netelroos zijn kleine, ronde en gezwollen bulten, en het komt vaak voor dat er meerdere gegroepeerd op dezelfde plaats voorkomen.
Behandelingsmogelijkheden voor muggenbeten zijn symptomatisch en omvatten onder andere plaatselijke corticosteroïden, het aanbrengen van ijs op de plek, en het gebruik van systemische antihistaminica.
Vlooienbeten
In de meeste gevallen verschijnen vlooienbeten als erythemateuze papels met een bloedend centrum. Bovendien kunnen ze netelroos, blaren of blaasjes veroorzaken, zoals beschreven in een overzicht (Engelse link) dat gepubliceerd werd in Pediatrics Annals.
Vlooienbeten komen meestal in clusters op de onderbenen of voeten voor. De jeuk kan hevig zijn en bij het krabben ontstaan meestal huidschaafwonden, die tot een secundaire bacteriële infectie kunnen leiden.
Daarom is het hoofddoel bij de behandeling van vlooienbeten de hevige jeuk onder controle te houden met corticosteroïden, lokale calaminelotion, en systemische antihistaminica.
Tekenbeten
Tekenbeten bij kinderen zijn meestal pijnloos en kunnen zich met een grote verscheidenheid aan huiduitslag manifesteren. Dit bemoeilijkt daarom de differentiële diagnose met andere soorten beten aanzienlijk.
Meestal is een erythemateuze papule met omringend erytheem zichtbaar, hoewel de teek ook pruritische urticariële laesies kan veroorzaken.
Soms is het mogelijk te zien dat de teek aan de huid van het kind vastzit, wat voorzichtig verwijderen met een pincet vereist.
Als de beten eenvoudig en ongecompliceerd zijn, is alleen routine zorg nodig, zoals het gebruik van corticosteroïde crèmes en systemische antihistaminica. Bij secundaire infectie kunnen antibiotica worden toegevoegd.
Wespen- of bijensteken
Bijensteken kunnen tijdelijke scherpe pijn, warmte, erytheem, zwelling en jeuk op de plaats van de steek veroorzaken.
Een belangrijk gegeven is dat wanneer de bij steekt, hij zijn angel in de huid loslaat en sterft. Dit onderscheidt hem van de steek van wespen, die hun angel niet verliezen en meer dan eens kunnen steken voor ze sterven.
Milde allergische reacties kunnen verhoogde zwelling op de plek of extreme roodheid veroorzaken. En volgens een artikel in de Tijdschrift voor Kindergeneeskunde en Kindergezondheid (Engelse link), omvatten ernstige allergische reacties ook de volgende verschijnselen:
- Netelroos
- Intense jeuk
- Bleke huid
- Oedeem van het glottis en de tong
- Moeite met ademhalen
- Versnelde polsslag
Milde gevallen worden behandeld met koude kompressen om zwelling en pijn te verminderen, ontstekingsremmers, en corticosteroïden of calamine crèmes.
Insectenbeten bij kinderen en de ontwikkeling ervan
In het algemeen veroorzaken insectenbeten bij kinderen dus zwelling en pijn, wat een ingangspunt biedt voor bacteriën om een secundaire infectie te ontwikkelen.
De belangrijkste allergische reactie op insectensteken is het ontstaan van anafylaxie, die dodelijk kan zijn en dringend met epinefrine behandeld moet worden. Daarom is het belangrijk de allergie geschiedenis van het kind voor verschillende insecten en insecten te kennen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Kamath S, Kenner-Bell B. Infestations, Bites, and Insect Repellents. Pediatr Ann. 2020 Mar 1;49(3):e124-e131. doi: 10.3928/19382359-20200214-01. PMID: 32155278.
- Quercia O, Incorvaia C, Marseglia GL, Puccinelli P, Dell’albani I, Emiliani F, Frati F, Stefanini GF. Prevalence and incidence of reactions to insect stings in children: a reappraisal. Minerva Pediatr. 2014 Aug;66(4):257-60. PMID: 25198560.
- Tan JW, Campbell DE. Insect allergy in children. J Paediatr Child Health. 2013 Sep;49(9):E381-7. doi: 10.1111/jpc.12178. Epub 2013 Apr 16. PMID: 23586469.
- Kruse B, Anderson J, Simon LV. Fire Ant Bites. 2021 Aug 11. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 29261949.