Hoe herken je het soort van een moedervlek
Een moedervlek, of zijn wetenschappelijke naam melanocytic nevus, is een vlek op de huid die in alle vormen en tonen komt en die elk mens heeft. Ondanks dat de vorm en kleur vaak verschilt, is het belangrijk dat je de verschillende soorten moedervlek herkent. Ze zijn namelijk niet allemaal goedaardig.
Bij de geboorte heeft een kind ongeveer 10 moedervlekken, wat er relatief weinig zijn. Mensen met een lichtere huidskleur hebben meer kans op moedervlekken.
Een moedervlek kan groter worden, veranderen of zelfs verdwijnen. Het is allemaal afhankelijk van de zorg, genetische factoren en veranderingen in je gezondheid. Dit komt doordat moedervlekken in theorie afwijkingen van je weefsel zijn.
We zullen je hieronder een lijst geven met de verschillende soorten moedervlekken en hoe je ze kunt herkennen. Op deze manier kun je al vroeg beginnen met het zorgen voor de huid van je kind. Je kan hem of haar ook zeggen om je te laten weten wanneer ze een verandering in hun huid zien.
Soorten moedervlekken: hoe je ze herkent
Er zijn verschillende dingen die je moet weten over moedervlekken voordat je hun fysieke kenmerken kunt evalueren. Een gezonde moedervlek heeft geen symptomen. Dit betekent dat ze niet jeuken, branden of opzwellen en dat er geen pus uit komt. Daarnaast wordt de huid eromheen niet rood of bleek.
Dit is de belangrijkste omschrijving van een gezonde moedervlek. Dit kan je helpen om te herkennen wanneer de huid van je kind een afwijking heeft. Laten we nu focussen op de vorm en kleur van een moedervlek.
De vorm van een moedervlek
Moedervlekken zijn rond met gedefinieerde randen, maar kunnen ook ovaal zijn. Ze zijn niet groter dan 5 millimeter in de breedte en de maximale grootte is vergelijkbaar met de gum van een potlood.
Er zijn twee verschillende soorten moedervlekken als we naar de vorm kijken: glad, wat het vaakst voorkomt, en moedervlekken met een verhoging. Over het algemeen wordt er geloofd dat een moedervlek een melanoom verbergt wanneer het hoger ligt of groeit. Dit is echter niet waar.
Wanneer er echter wel een afwijkende moedervlek is, kan het een andere vorm hebben. Daarom moet je naar een dermatoloog gaan om erachter te komen of het wel goedaardig is.
Een moedervlek moet niet verwijderd of aangeraakt worden behalve als het jeukt, prikt of wanneer er pus uit komt. In elk geval moet het een deskundige zijn die deze procedure uitvoert.
Bij de geboorte heeft een kind ongeveer 10 moedervlekken, wat er relatief weinig zijn.
De kleur van een moedervlek
Over het algemeen is de kleur van een moedervlek bruin, maar er zijn ook zwarte, blauwe en rode moedervlekken. Hieronder valt onder andere de cherry angioma.
De kleur van een moedervlek kan ook een afwijking aangeven. Net zoals we net hebben genoemd, hoef je je echter geen zorgen te maken als er zich geen symptomen voordoen.
De huidskleur van een persoon is gerelateerd aan de kleur van een moedervlek. Blijkbaar hebben blanke en blonde mensen moedervlekken die roze of licht bruin zijn. Mensen met donker haar of een donkere huidskleur hebben donkerbruine of zwarte moedervlekken.
Hoe herken je afwijkingen van een moedervlek
Het gebeurt haast nooit dat een moedervlek verandert in een melanoom.
Ook is het waar dat bepaalde individuen vatbaarder zijn voor deze conditie dat anderen. Dit zijn vooral mensen met een hele lichte huid, mensen die zonder zonnebrand zonnen en mensen die meer dan 50 moedervlekken hebben.
Hoewel het goed is om veranderingen in de moedervlekken van je kind te herkennen, kan alleen een dermatoloog de exacte conditie van de moedervlek vaststellen en vertellen hoe je het moet verzorgen.
Als je kind meer dan 10 moedervlekken heeft, neem hem of haar dan mee naar de dokter om ze te laten controleren.
Tot slot vermelden we nog een keer dat in de meeste gevallen de moedervlekken van kinderen goedaardig zijn. Veranderingen zijn echter direct gerelateerd aan onbeschermd zonnen. De huid beschermen en verzorgen zijn belangrijk om de huid van je kind gezond te houden.