Hepatitis C tijdens de zwangerschap
Hoewel slechts een klein aantal mensen lijdt aan complicaties door Hepatitis C, is het toch een probleem voor de volksgezondheid. Hepatitis C is een wereldwijd verspreide virale infectie. Deze infectie wordt via het bloed overgedragen, vooral door injecties met illegale drugs.
Ook al hebben zwangere vrouwen in de meeste gevallen geen complicaties, bij chronische infecties kunnen sommige vrouwen en baby’s extra moeilijkheden ondervinden. Als je meer over dit onderwerp wilt weten, lees dan verder.
Wat is hepatitis C?
Net zoals de naam aangeeft, is hepatitis C een ontsteking van het leverweefsel. Volgens een artikel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO – Engelse link) kan het Hepatitis C-virus een acute of chronische infectie veroorzaken. De meeste mensen die hieraan lijden vertonen echter geen symptomen.
Niettemin betekent het feit dat mensen geen symptomen vertonen niet dat hun situatie niet ingewikkeld is. Als mensen aan een chronische infectie lijden, kan dat in feite leiden tot leverkanker. Volgens de WHO lijden 71 miljoen mensen aan een chronische hepatitis C-infectie.
Hoewel dit virus wereldwijd verspreid is, komt het vaker voor in bepaalde gebieden van Europa en het oostelijke Middellandse Zeegebied. Het komt nog vaker voor bij groepen mensen die illegale injecteerbare drugs gebruiken.
Hoe wordt dit virus overgedragen?
Bloed is de vloeistof die dit virus overdraagt. Volgens een artikel (Spaanse link) uit het tijdschrift Offarm zijn dit de meest voorkomende manieren van overdracht:
- Transfusies.
- Hemodialyse.
- Verslaving aan intraveneus toegediende geneesmiddelen.
- Orgaantransplantatie.
- Arbeidsongevallen waarbij zorgverleners betrokken zijn.
- Tatoeages, piercings, en acupunctuur.
Bovendien kunnen aanstaande moeders infecties op de foetus overbrengen door verticale overdracht.
Volgens een artikel (Spaanse link) van de Federación Argentina de Sociedades de Ginecología y Obstetricia (Argentijnse Federatie van Sociëteiten voor Gynaecologie en Verloskunde) heeft in de VS tussen 1 en 2,5 % van de zwangere vrouwen deze infectie. Daardoor neemt het aantal verticale overdrachten toe.
Hoe weet ik of ik Hepatitis C heb?
Klinisch gezien hebben de meeste patiënten geen symptomen, vooral niet bij acute infecties. Als patiënten symptomen hebben, is de incubatietijd afgelopen. Dit kan gebeuren tussen 2 weken en 6 maanden. De volgende zijn de meest voorkomende symptomen:
- Gele huidskleur (geelzucht).
- Verlies van eetlust.
- Misselijkheid en braken.
- Buikpijn, vooral in het rechterbovengebied (rechter hypochondrium).
- Koorts.
- Donkere urine.
- Bleke of lichte ontlasting.
Als je een van deze symptomen hebt, moet je zo snel mogelijk naar de dokter gaan om een diagnose van Hepatitis C te krijgen. In veel landen is het echter belangrijk deze test regelmatig te doen, vooral tijdens prenatale controles.
Deze onderzoeken omvatten bloedonderzoeken, waarbij antilichamen van het bloed worden getest. Als het gehalte aan antilichamen hoog is, is er genoeg bewijs om te bevestigen dat er genetisch materiaal van het virus in het bloed aanwezig is.
Als de resultaten positief zijn, moeten de artsen de ernst van de schade aan de lever beoordelen. Dan kunnen ze vragen om een magnetische resonantie elastografie, een echo-elastografie, of een leverbiopsie, volgens wat specialisten van de Mayo Kliniek (Engelse link) in een studie stellen.
Behandeling tijdens zwangerschap
Tijdens de zwangerschap varieert de behandeling van Hepatitis C naar gelang de ernst van de schade in de lever en de symptomen die de patiënten hebben. Volgens een artikel (Spaanse link) uit Revista de Gastroentelorogía del Perú (Tijdschrift voor Gastroenterologie van Perú) heeft de therapie in dit geval vele doelen:
“Zwangere vrouwen die het Hepatitis C virus hebben moeten heel voorzichtig zijn om hun lever niet te beschadigen.
Bovendien moeten ze ook de effecten van het virus onder controle houden en de kans verminderen dat ze het op hun kinderen overdragen”.
Daarom is het heel belangrijk om medicijnen te vermijden die de lever kunnen aantasten. Zo voorkom je complicaties tijdens de infectie. Vrouwen die lijden aan cirrose (een van de gevolgen van chronische hepatitis) kunnen bepaalde moeilijkheden ondervinden, die noodbehandelingen vereisen.
Deze behandelingen kunnen bestaan uit medicijnen om bloedstolling te voorkomen of zelfs endoscopische of chirurgische ingrepen om spataderen te behandelen die inwendige bloedingen kunnen veroorzaken.
Hepatitis C tijdens de zwangerschap: hoe het jou en je baby beïnvloedt
Veel vrouwen kunnen hun zwangerschap doormaken zonder te merken dat ze aan hepatitis C lijden. Zoals we al eerder gezegd hebben, is het risico om complicaties te ontwikkelen vrij gering. Maar volgens de eerder geciteerde artikelen kunnen chronische infecties in bepaalde gevallen leiden tot cirrose of zelfs kanker.
Hoewel verticale overdracht mogelijk is, zijn er tot nu toe geen aanwijzingen dat geplande keizersnedes of het onderbreken van de borstvoeding dit zouden voorkomen.
Een studie (Spaanse link) met de titel Transmisión del virus de la hepatitis C al recién nacido (Hepatitis C Virus Transmissie naar de pasgeboren baby) stelt dat overdracht kan gebeuren tijdens de bevalling, ongeacht of het een natuurlijke bevalling is of een keizersnede. Bovendien is de kans groter als de moeder aan HIV lijdt.
Volgens een artikel (Spaanse link) uit Gastroenterología y Hepatología (Gastro-enterologie en Hepatologie) veroorzaken chronische infecties met het hepatitis C virus geen extra risico’s tijdens de zwangerschap. Als de moeder stabiel is, is het ergste wat kan gebeuren dat de baby besmet raakt.
Ook al kunnen acute infecties alarmerende symptomen veroorzaken, het is de minieme mogelijkheid dat je aan een chronische infectie lijdt die de gezondheid van kinderen echt kan aantasten. Om dit op te sporen is het heel belangrijk regelmatig de dokter te bezoeken.
Medische controles zijn essentieel
Ondanks het feit dat het hepatitis C virus geen grote gezondheidsproblemen veroorzaakt, is het toch belangrijk te weten dat het tot bepaalde complicaties kan leiden.
Daarom moeten mensen toegang hebben tot screening tests of naar de dokter kunnen gaan als ze enkele van de eerder genoemde symptomen opmerken. Zo krijgen ze een juiste diagnose en worden ze op tijd behandeld.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bruguera M. Infección por virus de la hepatitis C y embarazo. Gastroenterología y Hepatología 2000;23(10):480-482. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-gastroenterologia-hepatologia-14-articulo-infeccion-por-virus-hepatitis-c-12846
- Clínica Mayo. Hepatitis C. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/hepatitis-c/diagnosis-treatment/drc-20354284
- FASGO. Hepatitis C durante el embarazo: detección, tratamiento y tratamiento. Disponible en: http://www.fasgo.org.ar/images/Hepatitis_C_durante_el_Embarazo.pdf
- García W, et al. Hepatitis C y Embarazo. Revista de Gastroenterología del Perú 2007;27(3). Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1022-51292007000300008
- Lozano J. Hepatitis C crónica. Vías de transmisión, diagnóstico, clínica y tratamiento. OFFARM 2004;23(3):104-109. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-hepatitis-c-cronica-vias-transmision-13059412
- Organización Mundial de la Salud. Hepatitis C. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-c
- Ruíz-Extremera A, et al. Transmisión del virus de la hepatitis C al recién nacido. GH Continuada 2003;2(5):225-229.