Waarom is nagelbijten schadelijk voor het gebit van kinderen?

Nagelbijten kan het gebit van kinderen beschadigen. In het artikel van vandaag vertellen we je over de gevolgen van deze gewoonte in de mond van kinderen.
Waarom is nagelbijten schadelijk voor het gebit van kinderen?
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 26 januari, 2024

Wist je dat kinderen die de gewoonte hebben om dwangmatig op hun nagels te bijten, hun tanden kunnen beschadigen? Behalve dat ze hun vingers pijn doen, hebben kinderen met deze gewoonte, die bekend staat als onychofagie, ook gevolgen voor hun mondgezondheid. We gaan verder in waarom nagelbijten schadelijk is voor het gebit.

Hun vingers in hun mond stoppen en op hun nagels knabbelen is meestal een onbewuste actie. Veel kinderen doen het om een emotioneel conflict te kanaliseren, om angst te kalmeren, uit verveling of als geïmiteerd gedrag. Hoewel deze gewoonte onschuldig lijkt, kan het de mond beschadigen. Lees verder en ontdek waarom deze gewoonte schadelijk is voor het gebit van je kind.

Onychofagie bij kinderen

Onychofagie is de naam die gegeven wordt aan de gewoonte van nagelbijten. Het is een dwangmatig en onbewust gedrag waarbij de persoon zijn handen in zijn mond stopt en op het uiteinde van zijn vingers knabbelt.

Hoewel het een gewoonte is die op elk moment van het leven voorkomt, staat in een artikel in het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Tandheelkunde UNITEPC (Spaanse link) dat het veel voorkomt bij kinderen, adolescenten en jongeren. Dezelfde tekst geeft aan dat het meestal een tijdelijke gewoonte is en dat de status als pathologisch gedrag afhangt van de frequentie, intensiteit en duur.

De oorsprong van nagelbijten is gerelateerd aan stress, angst of nervositeit. In situaties die kinderen angstig maken, zou het gebaar en de handeling van het plaatsen van de nagels in de mond dienen als een stressverlichter en genotmechanisme.

Een onderzoek gepubliceerd in het Iraans Tijdschrift voor Medische Wetenschappen (Engelse link) brengt nagelbijten in verband met momenten van verveling of het moeten oplossen van een moeilijk probleem.

A boy biting his nails.

De gevolgen van nagelbijten bij kinderen

Naast de duidelijke schade die kinderen oplopen aan hun nagels en de huid eromheen, heeft nagelbijten ook gevolgen voor de mond. Zowel tanden als andere mondstructuren zijn vatbaar.

Om de schade te begrijpen die nagelbijten kan veroorzaken aan het gebit van kinderen, is het belangrijk om te bedenken dat handen altijd in contact zijn met vreemde stoffen en ziekteverwekkers. Met deze ledematen gaan kleintjes om met de wereld om hen heen en op veel momenten worden ze vies en besmet.

Virussen, bacteriën, parasieten en ander vuil dat op de handen achterblijft, komt tijdens het nagelbijten in de mond terecht. Tegelijkertijd is er ook een mechanische actie op de tandoppervlakken die het glazuur kan doen slijten en zelfs het tandvlees kan doen ontsteken. Laten we eens kijken naar enkele schadelijke gevolgen van nagelbijten voor de mondgezondheid van kinderen.

Afslijten van tandglazuur

Als kinderen herhaaldelijk en constant op hun nagels bijten, oefenen ze overmatige druk uit op hun tanden. Door deze wrijving van de nagels tegen de tanden slijt het tandglazuur, het buitenste beschermende tandweefsel.

Na verloop van tijd veroorzaakt voortijdig en voortdurend verlies van glazuur gevoeligheid en verhoogt het de kans op gaatjes. De centrale snijtanden worden het meest aangetast, vanwege hun positie en blootstelling aan de gewoonte.

Nagelbijten is schadelijk daar het het risico op gaatjes verhoogt

Gaatjes zijn een van de meest voorkomende aandoeningen in de mond. De ontwikkeling ervan wordt meestal geassocieerd met een slechte mondhygiëne die overmatige bacteriële kolonisatie veroorzaakt, verantwoordelijk voor de fermentatie van koolhydraten uit de voeding. Dit metabolisme produceert zuren die de harde weefsels van de tand demineraliseren.

Volgens een onderzoek dat de prevalentie van gaatjes bij kinderen met onychofagie (Spaanse link) analyseerde, verhoogt nagelbijten om verschillende redenen het risico dat kinderen deze ziekte aan hun tanden ontwikkelen.

  • Slijtage van het glazuur: zoals we al hebben gezegd, verhoogt de afwezigheid van deze beschermende laag de gevoeligheid van de tanden voor demineralisatie.
  • De overdracht van bacteriën die zich ophopen op de nagels naar de mond: de toename van ziektekiemen in de mond verandert de normale flora, wat de groei van cariogene bacteriën bevordert.
  • De blijvende aanwezigheid van nagelfragmenten tussen de tanden: ze zijn moeilijk te verwijderen ondanks poetsen of flossen, wat de ophoping van bacteriën in het gebied bevordert.

Occlusieproblemen door nagelbijten

Bij nagelbijten worden er voortdurend en herhaaldelijk krachten uitgeoefend op de tanden van kinderen. Deze druk kan de groei van de kaken en de uitlijning van de tanden veranderen, waardoor bijt- en malocclusieproblemen ontstaan.

Volgens een artikel gepubliceerd door het Indian Journal of Dental Research (Engelse link) zijn crowding en rotaties van snijtanden de problemen die men het meest in verband brengt met deze gewoonte.

Schade aan het tandvlees

Nagelbijten is niet alleen schadelijk voor de tanden van kinderen, maar ook het tandvlees loopt gevaar. Vingernagels kunnen het tandvlees aantasten, snijden en wondjes veroorzaken. Dit veroorzaakt ontsteking van het gebied, ongemak en zelfs infecties door het binnendringen van bacteriën die op de handen aanwezig zijn.

Sommige mondzweren kunnen gerelateerd zijn aan trauma aan het slijmvlies en de kolonisatie ervan door micro-organismen. Dit zijn pijnlijke maar vanzelf overgaande zweren die binnen een week verdwijnen.

Nagelbijten is schadelijk en veroorzaakt slechte adem

Slechte adem bij kinderen is meestal te wijten aan de aanwezigheid van bacteriën in de mond en onvoldoende mondhygiëne. Zoals gezegd bevordert nagelbijten het binnendringen van ziektekiemen in de mond, waardoor de slechte geur toeneemt.

Nagelbijten is schadelijk vanwege het risico op infecties

Als kinderen op hun nagels bijten, komen de aanwezige ziektekiemen in hun mond, waardoor het risico op infecties toeneemt. Maar infecties worden niet alleen veroorzaakt door bacteriën, ook virussen en schimmels kunnen de mond binnendringen. Koortslip of wratten kunnen bijvoorbeeld worden opgelopen door direct contact met het virus.

Uit een case-control onderzoek (Spaanse link) naar risicofactoren voor veelvoorkomende infecties met het humaan papillomavirus (HPV) bij kinderen bleek zelfs dat onychofagie de belangrijkste predisponerende factor is voor de ontwikkeling van veelvoorkomende wratten in het gezicht, op de handen en in de mondholte.

Temporomandibulaire disfunctie

Het temporomandibulaire gewricht lijdt onder de gevolgen van onychofagie. De constante mechanische stress die wordt veroorzaakt door kauwen kan de functie van het gewricht veranderen. Dit veroorzaakt pijn bij het kauwen en abnormale kaakbewegingen.

A young girl with inflamed gums.

Oplossingen om nagelbijten te stoppen en het gebit van kinderen te verzorgen

Je kunt je kind de risico’s en gevolgen van nagelbijten uitleggen en de noodzaak om met deze gewoonte te stoppen. Praat met ze over het belang om hun mond gezond te houden en hoe onychofagie hun tanden beschadigt.

Je kunt je kind ook helpen om situaties of emoties te identificeren die tot nagelbijten leiden. Bijt je kind als het gestrest, verveeld of nerveus is? Probeer erachter te komen wat dit gedrag triggert.

Soms is het beter om professionele hulp in te schakelen. Een kinderpsycholoog kan de gewoonte aanpakken en angst, depressie of stress behandelen die de achtergrond kunnen zijn van onychofagie.

Totdat je kind erin slaagt om de gewoonte uit te bannen, is het kort houden van de nagels en het schoonhouden van de handen een maatregel die de negatieve effecten op de mond zal verminderen. Het is ook een goed idee om een afspraak te maken met je kindertandarts om te controleren of er schade aan de mond is en deze aan te pakken.

Meer dan alleen een slechte gewoonte, het is een gezondheidsrisico

Nagelbijten is meer dan alleen een slechte gewoonte. Het vormt een reëel risico voor de mondgezondheid van kinderen en heeft niet alleen invloed op het uiterlijk van hun tanden, maar ook op hun algehele welzijn. Het vroegtijdig aanpakken van dit gedrag en het bevorderen van een goede mondhygiëne vanaf jonge leeftijd is essentieel om een goede ontwikkeling van het gebit te garanderen en toekomstige problemen te voorkomen.

Onthoud tot slot dat elk kind uniek is en dat het elimineren van nagelbijten een verschillende aanpak kan vereisen. Jouw begeleiding, geduld en doorzettingsvermogen zullen je kind helpen om onychofagie te overwinnen en voor zijn of haar glimlach te zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.