5 Veel voorkomende fouten die tot tandbederf bij kinderen kunnen leiden
Als we kleine kinderen hebben, willen we alleen hun welzijn en geluk. Maar als we het over gaatjes hebben, maken ouders vaak enkele fouten die het ontstaan van tandbederf bij hun kinderen bevorderen.
In dit artikel vertellen we je de 5 fouten die volwassenen vaak maken en die het ontstaan van gaatjes bevorderen. Met deze informatie kun je ze vermijden en voor de mondgezondheid van de jongste leden van het huishouden zorgen.
Ken de meest gemaakte fouten van ouders die tandbederf bij hun kinderen kunnen veroorzaken
Soms hebben volwassenen niet genoeg informatie om goed voor de mond van hun kinderen te zorgen. Andere keren zijn ze zich niet bewust van de schade die sommige van hun beslissingen kunnen toebrengen aan de kleine tanden. Hier zijn de 5 meest gemaakte fouten, zodat je ze kunt vermijden.
1. Het eerste bezoek aan de kindertandarts uitstellen
Sommige volwassenen wachten tot hun kleintjes pijn voelen of een probleem met hun gebit hebben voor ze naar de kindertandarts gaan. Anderen vinden dat de controle moet beginnen als de blijvende tanden verschijnen.
Maar niet (Spaanse link) op jonge leeftijd naar de tandarts gaan is een van de fouten die ouders kunnen maken die tot tandbederf bij hun kinderen kunnen leiden. Het eerste bezoek moet plaatsvinden vóór het kind één jaar oud is, als de melktanden in de mond verschijnen. Daarna is het het beste om deze vakman om de 6 maanden te bezoeken om de volgende redenen:
- Het maakt het mogelijk de juiste ontwikkeling en groei van de kaken en de uitbarsting van de tanden te controleren.
- Het helpt om eventuele problemen vroeg op te sporen en preventieve maatregelen toe te passen. Behandelingen zullen gemakkelijker en minder ingrijpend zijn als ze vanaf het begin worden aangepakt.
- Vergemakkelijkt de relatie van het kind met de professional. Het creëren van een band van genegenheid en vertrouwen maakt de consulten voor iedereen aangenamer.
- De beroepsbeoefenaar onderwijst en leert de ouders (Spaanse link) over alles wat met de verzorging van de mond van hun kinderen te maken heeft.
2. Geen belang hechten aan melktanden
Geloven dat melktanden geen aandacht nodig hebben is een andere fout die ouders maken en die gaatjes in deze tanden kan veroorzaken. Het is waar dat dit gebit maar een tijdje in de mond van de kleintjes blijft en dan uitvalt. Maar dit betekent niet dat ze geen doel hebben in de mond en geen verzorging nodig hebben.
Melktanden stellen het kind in staat normaal te kauwen, te spreken en te glimlachen. Bovendien bevorderen ze de juiste groei van de kaken en de ontwikkeling van de vorm van het gezicht, terwijl ze ruimte houden en de uitbarsting van de blijvende tanden begeleiden.
Als de tijdelijke tanden niet verzorgd worden, kunnen ze cariës of andere infecties krijgen. Deze problemen beïnvloeden niet alleen de levenskwaliteit van het kind, maar hebben ook gevolgen voor het blijvende gebit dat zich aan het vormen is.
Hoe het melkgebit verzorgen?
Het melkgebit moet je elke dag verzorgen met een goede mondhygiëne en een gezonde voeding. Bovendien moeten regelmatig bezoeken aan de kindertandarts gebracht worden. Als de melktanden al ziek zijn, net als de blijvende tanden, moeten ze hersteld worden. Een bezoek aan de tandarts om de aandoening op te heffen en afgebroken tanden te herstellen is van cruciaal belang om de tand te behouden tot hij vanzelf uitvalt.
Gebroken of voortijdig doorgebroken melktanden kunnen in de toekomst leiden tot bijtproblemen en de noodzaak van orthodontie. Daarom voorkomt het verzorgen van deze kleine tijdelijke tanden ongemakken nu en in de toekomst.
3. Kinderen erg zoete voedingsmiddelen en dranken geven bevordert tandbederf bij kinderen
De suiker die we binnenkrijgen wordt door bacteriën in de mond gebruikt om te groeien en zich te vermenigvuldigen. Bij hun stofwisseling worden zuren geproduceerd die, wanneer ze in contact komen met de harde weefsels van de tanden, deze vernietigen en tandbederf veroorzaken.
Kinderen te veel suiker (Spaanse link) geven is dus een andere ouderlijke fout die gaatjes bij kinderen kan veroorzaken. Enkele van de producten die het in grote hoeveelheden bevatten zijn snoep, zoetigheid, gebak en frisdrank. Die kun je dus beter vermijden.
Het gebruik van de fles ‘s nachts om het kind in slaap te brengen is een andere factor om rekening mee te houden. Het langdurig contact van melksuiker met tandoppervlakken bevordert namelijk de ontwikkeling van gaatjes bij jonge kinderen. Bovendien is het in de fles doen van gezoete stoffen of het bevochtigen van de speen ermee ook predisponerend voor kleine kinderen om aan deze aandoening te lijden.
4. Kinderen zelf laten poetsen
Jonge kinderen hebben niet het vermogen om hun mond zelfstandig goed schoon te maken. Gebrek aan motorische vaardigheden, gebrek aan coördinatie, en onvoldoende kennis van techniek leiden ertoe dat ze verschillende plekken niet goed gereinigd laten.
Volwassenen moeten de mondhygiëne van kinderen dus op zich nemen tot ze het zelf kunnen, wat meestal het geval is tussen 6 en 8 jaar. Daarna moeten ze toezicht houden op het proces om kinderen te helpen alle delen van de mond schoon te maken.
Bovendien is het belangrijk de tong schoon te maken en de tanden te flossen. Het verwijderen van plak van het tongoppervlak en het gebied tussen de tanden helpt gaatjes voorkomen.
5. Tandpasta’s zonder fluoride gebruiken om tandbederf bij kinderen te voorkomen
Een van de fouten die ouders vaak maken waardoor hun kinderen tandbederf kunnen krijgen, is de vrees dat de fluoride in tandpasta hen kan schaden. Je moet weten dat als tandpasta goed gebruikt wordt, dit element niet alleen niet schadelijk is, maar de aandoening helpt voorkomen.
Fluoride is een product van de natuur dat het tandglazuur versterkt en het resistenter maakt tegen bacteriële zuren. Bovendien helpt het de stofwisseling en de verspreiding van bacteriën die gaatjes veroorzaken te verminderen. Tegelijk moeten ouders erop letten dat ze de juiste hoeveelheid fluoride tandpasta aanbrengen naar gelang de leeftijd van het kind, om overmatig gebruik van het mineraal te voorkomen. Klik op deze link, waar we je vertellen hoeveel tandpasta je moet gebruiken.
Ouders moeten het goede voorbeeld geven
Kortom, er zijn verschillende fouten die ouders ertoe kunnen brengen het risico op gaatjes bij hun kinderen te vergroten. Meestal komt dat door een gebrek aan informatie of door bepaalde verkeerde overtuigingen. Maar er is nog iets dat het ontstaan van de aandoening bij kinderen kan bevorderen, en dat is het gebrek aan mondverzorging bij volwassenen.
Het voorbeeld van ouders is een grote stimulans als het gaat om het aanleren van gezonde gewoonten bij kinderen. Zelf voor je hygiëne zorgen, gezond eten, en regelmatig je tandarts bezoeken is een geweldige manier om je kinderen te motiveren hetzelfde te doen. Als kinderen zien dat hun ouders niet genoeg aandacht besteden aan hun mondverzorging, zullen ze het nauwelijks belangrijk vinden hun eigen mond te verzorgen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Cárdenas, S. D. LA SALUD BUCAL DEL BEBÉ EMPIEZA DESDE EL EMBARAZO. Facultad de Enfermería Programa de Enfermería Universidad de Cartagena, 12.
- Sánchez García, M. N. (2021). SALUD BUCAL Y ENFOQUE DE LA ATENCIÓN ODONTOLÓGICA EN BEBES.
- Espinoza Plúas, T. S. (2021). Diagnóstico pronóstico y prevención de caries de la infancia (Bachelor’s thesis).
- Minaya, M. D. C. P. (2018). La Importancia de curar los Dientes de Leche. Evidencias en Odontología Clínica, 3(2), 6-7.
- Vitoria Miñana, I. (2002). Flúor y prevención de la caries en la infancia. Actualización 2002. Revista Pediatría de Atención Primaria, 4(15), 463-494.
- Miñana, V. (2012). El flúor oral para la prevención de caries,¿ cómo, cuándo ya quién?. Form Act Pediatr Aten Prim, 5(2), 108-13.
- Bergara Chapilliquien, E. P. (2020). Dieta y caries dental (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
- Robalino-Tello, A. B., Collantes-Acuña, J. E., & Flores-Jara, M. G. (2021). Caries dental en la primera infancia asociada a alimentos cariogénicos: una revisión de literatura. Maestro y Sociedad, 177-187.
- Páez, C. A. V., Castillo, E. L. T., & Ávila, J. A. T. (2021). Higiene bucal como factor determinante en incidencia de caries dental niños de 6 a 12 años. ReciMundo, 5(1), 227-240.
- Zanini, M., Tenenbaum, A., & Azogui-Lévy, S. (2022). La caries dental, un problema de salud pública. EMC-Tratado de Medicina.