5 TikTok uitdagingen voor je tanden die gevaarlijk zijn voor tieners

Veel TikTok uitdagingen voor je tanden beloven mooie glimlachen, maar zijn eigenlijk gevaarlijk voor tieners. Wij vertellen je over de riskante praktijken die door sommige video's op dit sociale netwerk worden voorgesteld.
5 TikTok uitdagingen voor je tanden die gevaarlijk zijn voor tieners
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 23 januari, 2024

Uitdagingen op sociale netwerken zijn heel gewoon onder jongeren. Deze ‘uitdagingen’ of virale trends zijn uitnodigingen van een gebruiker van het platform die anderen kunnen kopiëren, filmen en delen. Maar er zijn een aantal uitdagingen met betrekking tot de tanden die populair zijn op TikTok die echt gevaarlijk kunnen zijn voor tieners.

In dit artikel vertellen we je welke uitdagingen op TikTok met betrekking tot de tanden het gevaarlijkst zijn voor iemands mond. Als je de risico’s van deze uitdagingen kent, kun je schade aan je kind voorkomen.

1. De tandenvijl uitdaging

Een van de gevaarlijkste TikTok uitdagingen voor de tanden van tieners is de tandenvijl uitdaging. Deze bestaat uit het gebruik van een nagelvijl of schuurpapier om de tanden te slijpen en het uiterlijk van de tanden te ‘verbeteren’, zodat ze een gelijkmatigere rand krijgen.

Sommige gebruikers van het sociale netwerk stellen ook voor om de tanden te vijlen om ze een conische vorm te geven en haaiachtige tanden te krijgen.

Het slijpen en vijlen van de tanden kan onomkeerbare schade aan het tandglazuur veroorzaken en zelfs het tandbeen blootleggen en de pulpa beschadigen. Een ingezonden brief, gepubliceerd in mei 2021 in het British Dental Journal (Engelse link), wijst erop dat deze trend het risico op het veroorzaken van overgevoeligheid en schade aan tandweefsel en zenuwen vergroot.

2. Tanden thuis bleken

Het verlangen naar een stralende, witte glimlach heeft ertoe geleid dat sommige tieners de gevaarlijke TikTok uitdaging van thuis de tanden bleken proberen. Hierbij worden huishoudelijke producten gebruikt en op de tanden aangebracht om ze witter te maken en vlekken te verwijderen.

Dit zijn enkele van de producten die de digitale influencers in hun video’s aanraden:

 • Zuiveringszout
 • Aardbeien
 • Citroensap
 • Bananenschil
 • Geactiveerde houtskool
 • Schoonmaakmiddelen zoals zwavelzuur en formaldehyde
 • Magic eraser (een melamine spons die vlekken van huishoudelijke oppervlakken verwijdert)

Hoewel het in sommige gevallen natuurlijke stoffen zijn, kan het gebruik van deze ingrediënten op de tanden het tandglazuur afslijten en het tandvlees irriteren. Dit verhoogt het risico op het ontstaan van gaatjes, overgevoeligheid van de tanden en slijmvlieslaesies.

In een artikel van de Universidad Iberoamericana (Spaanse link) staat dat gevoelige tanden na het bleken van tanden de meest voorkomende bijwerking is. Maar als het tandglazuur overmatig slijt, wordt het onderliggende tandbeen zichtbaar, dat gelig is.

Daarom is het effect van deze thuispraktijk in strijd met het nagestreefde witter worden van de tanden, omdat de tanden er in deze gevallen geler uit gaan zien.

3. Doe-het-zelf orthodontie

Verschillende TikTok gebruikers hebben tandheelkundige uitdagingen gemaakt om de uitlijning van hun tanden te veranderen met behulp van zelfgemaakte voorwerpen. Er worden bijvoorbeeld elastiekjes tussen de tanden geplaatst om druk uit te oefenen om de tanden te verschuiven of ruimtes te sluiten. Er zijn ook video’s waarin wordt uitgelegd hoe je kunt doen alsof je een beugel draagt.

Het verplaatsen van tanden is een zaak die met grote voorzichtigheid moet worden benaderd. Getrainde orthodontisten maken, voordat ze beginnen met een beugelbehandeling, een grondige studie van de structuren in de mond en plannen de beste therapie voor elk geval. Zo kan elke tand de juiste plaats innemen zonder daarbij schade aan te richten.

Thuis-orthodontie is niet in staat om de stand van de tanden te veranderen naar de juiste plaats.

Daarnaast kan het uitoefenen van verkeerde krachten op de tanden het pulpaweefsel en parodontium beschadigen, de irrigatie beperken, kleurveranderingen van de tanden veroorzaken en zelfs leiden tot het verlies van tanden. Elastische banden kunnen ook de ophoping van bacteriën bevorderen en het tandvlees doen ontsteken.

4. Nep tanden met knutselmaterialen

Een andere van de populaire tandheelkundige uitdagingen op TikTok die gevaarlijk is voor tieners is doe-het-zelf in de mond. Het voorstel bestaat uit het maken van neptanden met knutselmaterialen zoals klei, porselein of hars en deze te gebruiken als valse tanden.

Thermoplastische materialen, die zacht worden gemaakt in kokend water en dan worden gegoten voor gebruik in de mond, zijn behoorlijk populair op het sociale netwerk. Hoewel het een onschuldige praktijk lijkt, heeft deze trend risico’s.

Ten eerste zijn de materialen die gebruikt worden om de ‘doe-het-zelf tanden’ te maken niet bedoeld om in de mond te stoppen. Het per ongeluk inslikken van deze stoffen kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

Daarnaast kunnen sommige materialen die in de mond worden gestopt van vorm veranderen door hard te worden en vervolgens het mondweefsel verwonden als je ze probeert te verwijderen.

In een ingezonden brief gepubliceerd in het British Dental Journal (Engelse link), vertelt een tandarts over het geval van een 15-jarige patiënt die algehele narcose moest ondergaan om vreemd materiaal te verwijderen dat in zijn mond was blijven steken.

De tiener had geprobeerd een op maat gemaakte thermoplastische uitneembare spalk met vampiertanden te maken, volgens aanwijzingen van een TikTok-video. Zoals je kunt zien, leiden deze trends tot ongelukken die ingewikkelde tandheelkundige procedures vereisen om te repareren.

5. Secondelijm om tanden vast te zetten

Secondelijm gebruiken om voorwerpen aan tanden vast te maken is nog een van TikTok’s gevaarlijke uitdagingen voor de tanden van tieners. Het idee is om deze lijm te gebruiken om versieringen op hun tanden te plakken, vooral vampiertanden voor Halloweenfeestjes.

Secondelijm is een product op basis van cyanoacrylaat met een hoge hechtsterkte voor huishoudelijke reparaties. Het is in staat om bijna elk soort materiaal snel te lijmen. Maar het gebruik ervan in de mond kan gezondheidsproblemen veroorzaken als het per ongeluk wordt ingeslikt.

Bovendien kan het door de hoge vochtbestendigheid van de lijm moeilijk zijn om de versieringen van de tanden af te halen. Dit kan schade aan de tand veroorzaken als je de versieringen probeert te verwijderen of sporen van de substantie op het glazuur achterlaten, wat de esthetiek aantast en de ophoping van bacteriële plaque in het gebied bevordert.

Praat met jongeren over de gevaarlijke TikTok uitdagingen

Het is belangrijk dat volwassenen zich bewust zijn van dit soort TikTok uitdagingen die gevaarlijk zijn voor tieners, zodat ze erover kunnen praten met hun kinderen. Door als gezin te praten over de onomkeerbare schade die deze trends kunnen veroorzaken, kunnen jongeren voorkomen dat ze onnodige risico’s nemen voor vluchtige momenten van populariteit.

Als volwassene moet je een open, niet-oordelende dialoog voeren met je tiener. Het gevoel erbij te horen en het verlangen naar populariteit zijn belangrijke factoren voor tieners. Virale uitdagingen kunnen hen het gevoel geven dat als ze daar niet aan voldoen, ze buiten hun vriendenkring vallen. Daarom moet je empathisch en geduldig zijn met hun gevoelens.

Enkele tips die je kunt volgen zijn:

 • Luister naar hun zorgen en leg de jouwe uit.
 • Moedig je kinderen aan om na te denken over de gevolgen op lange termijn voordat ze meedoen aan een online uitdaging.
 • Wijs erop dat de gevaren van TikTok uitdagingen voor je tanden onomkeerbaar kunnen zijn en onnodige pijn en schade aan de mond kunnen veroorzaken.
 • Plan een afspraak met een vertrouwde tandarts om eventuele twijfels op te helderen.

Help je tiener tot slot zichzelf te accepteren en een gezond gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen, waarbij algehele gezondheid en welzijn belangrijker zijn dan uiterlijk. Op deze manier kun je je tiener helpen een gezonde lach te behouden en de onnodige risico’s van TikTok uitdagingen te vermijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.