Wat moet je doen als het tandvlees van je kind bloedt?

Als het tandvlees van je kind bloedt, moet je weten dat dit niet normaal is. We vertellen je wat je moet doen als je dit probleem in de mond van je kind ontdekt.
Wat moet je doen als het tandvlees van je kind bloedt?

Laatste update: 11 februari, 2022

Als je tijdens het tandenpoetsen merkt dat het tandvlees van je kind bloedt, moet je de situatie niet over het hoofd zien. Vaak is bloedend tandvlees normaal als onderdeel van de tandhygiëne, maar je moet er toch aandacht aan besteden en naar een oplossing zoeken.

Als je wilt weten waarom het tandvlees van je kind bloedt en wat je er aan moet doen, lees dan verder.

Waarom bloedt het tandvlees van mijn kind?

Bloedend tandvlees is een van de meest kenmerkende symptomen van tandvleesontsteking. Deze aandoening heet gingivitis. Hoewel dit vaker bij volwassenen voorkomt, kan het ook bij kinderen voorkomen.

In het algemeen gaat gingivitis (Spaanse link) bij kinderen gepaard met een ontoereikende of onvoldoende tandhygiëne. Bijvoorbeeld wanneer niet alle tandoppervlakken en het tandvlees goed gepoetst worden.

Hierdoor hopen voedselresten en bacteriën in de mond zich op en vormen een kleverige laag op de mondoppervlakken: bacteriële tandplak. Na verloop van tijd hopen mineralen in de mond zich op dit laagje op en veranderen het in tandsteen.

Al deze elementen die zich aan de tanden hechten irriteren het gingivale weefsel en ontsteken het. Dit verschijnsel uit zich in zwelling, vervorming en aanleg voor bloedend tandvlees. Bovendien manifesteert het kind meestal andere aandoeningen, zoals een slechte adem en gevoelige of pijnlijke tanden.

Tandvleesbloedingen ontstaan meestal tijdens het poetsen, hoewel ze in meer gevorderde gevallen al bij de geringste wrijving op gang komen.

Als je gingivitis niet tijdig behandelt, ontwikkelt het zich tot andere ernstiger aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan parodontitis (Spaanse link), wat de aantasting van de diepe weefsels van de mond is.

Daarom moet je, als je ontdekt dat het tandvlees van je kind bloedt, onmiddellijk handelen om een eind aan het probleem te maken.

Wat te doen als het tandvlees van je kind bloedt

Wat moet ik doen als het tandvlees van mijn kind bloedt?

Zodra je merkt dat het tandvlees van je kind bloedt, onderneem je onmiddellijk de volgende acties.

1. Bezoek een kindertandarts

Als je merkt dat het tandvlees van je kind bloedt tijdens het tandenpoetsen, kun je het beste een afspraak met de kindertandarts maken. Snel naar de tandarts gaan helpt om een nauwkeurige diagnose van de situatie te krijgen en het probleem te behandelen voor het ingewikkelder wordt.

De behandeling van gingivitis bestaat uit het elimineren van bacteriële tandplak. Door de oorzaak van de ontsteking weg te nemen, kan het tandvlees weer gezond worden.

Vaak hoeft de vakman alleen volwassenen te adviseren hoe ze de mond van hun kinderen het beste kunnen verzorgen. Verduidelijken welke tandenborstel en tandpasta te gebruiken en hoe de reinigingsbewegingen (poetsen en flossen) uit te voeren is essentieel om bacteriële tandplak onder controle te krijgen. Bovendien kan de deskundige het gebruik van een mondspoelmiddel voor thuis aanbevelen om de hygiëne te optimaliseren.

Het gebruik van bacteriële tandplakverklikkers is nuttig om de ophopingen van plaque die verwijderd moeten worden zichtbaar te maken. Zo kunnen zowel kinderen als hun ouders hun poetstechniek verbeteren.

Op andere momenten is een professioneel reiniging nodig, met name bij opeenhoping van tandsteen. Dit is een eenvoudige behandeling, waarbij de tandarts met roterende instrumenten en speciale pasta’s tandsteen en plakafzettingen verwijdert.

Onthoud dat, ook al lijkt het alsof alles goed gaat in de mond van je kind, het toch het beste is om elke 6 maanden naar de tandarts te gaan voor een controle. Periodieke controles zijn essentieel om elk probleem op tijd te ontdekken en tijdig een oplossing te bieden.

2. Het tandvlees van mijn kind bloedt: grondig tandenpoetsen

Zoals we je al vertelden, is de oplossing als het tandvlees van je kind bloedt, het elimineren van de bacteriële plak die het probleem veroorzaakt. Dit kan als de mondhygiëne (Engelse link) geoptimaliseerd wordt.

Omdat we het over kinderen hebben, moeten ouders de leiding hebben over het tandenpoetsen om alle kanten van alle tanden in de mond te kunnen bereiken.

Speciale aandacht moet besteed worden aan het reinigen van het gebied waar de tand het tandvleesweefsel ontmoet. Daar moeten cirkelvormige en vegende bewegingen gecombineerd worden, in de richting van het tandvlees naar de tandkroon. Ze moeten zacht zijn om geen ongemak te veroorzaken, maar met voldoende druk om bacteriële plak te verwijderen. Mondhygiëne omvat bovendien het reinigen van de tong.

Het poetsen moet ongeveer twee minuten duren. Het moet minstens drie keer per dag of na elke maaltijd gebeuren.

De tandenborstel en tandpasta zijn heel belangrijke elementen en moeten aan de volgende eisen voldoen:

  • Een kleine borstelkop, op maat van de mond van het kind.
  • Zachte borstelharen.
  • Tandpasta met fluoride in de juiste dosering, naar gelang de leeftijd van het kind.

3. Gebruik tandzijde

Om de bacteriële plak die zich in de interdentale ruimten ophoopt te verwijderen, moet je tandzijde gebruiken. De borstelharen van de tandenborstel komen bij het schoonmaken namelijk niet op deze plaatsen.

Ouders moeten met heen en weer gaande bewegingen in elke ruimte flossen en dan een vegende beweging gebruiken. Eerst wordt druk uitgeoefend tegen een van de tandwanden en dan wordt de handeling in dezelfde ruimte herhaald, tegen de andere tandwand. Het proces moet je in de hele mond herhalen, om alle proximale vlakken van de gebitselementen schoon te maken.

Er zijn enkele accessoires die de interdentale reiniging van de mond van kinderen kunnen vergemakkelijken. Dnek bijvoorbeeld aan draadhouders, interdentale borsteltjes of mondspoelingen om deze moeilijke plaatsen te reinigen.

4. Gebruik een mondspoeling

Moeder en dochter zorgen goed voor hun tanden

Het gebruik van een mondspoeling moet beperkt blijven tot gevallen waarin het kind het vermogen tot spugen onder de knie heeft. Je moet uitleggen dat de vloeistof die in de mond wordt gedaan niet doorgeslikt mag worden, maar bedoeld is om de tanden te spoelen en uitgespuugd moet worden.

In sommige gevallen kan spoelen met warm zout water de ontsteking van het tandvlees verminderen en de symptomen van gingivitis verlichten.

Tot slot zijn er bepaalde tandspoelingen die helpen om de woekering van bacteriën in de mond te verminderen. Het gebruik ervan bij kinderen moet echter beperkt blijven tot specifieke gevallen waarin de tandarts ze voorschrijft. De toepassing ervan moet volgens de precieze aanwijzingen van de vakman gebeuren om ongewenste gevolgen te voorkomen.

Bloedend tandvlees kan je voorkomen

Je kunt voorkomen dat het tandvlees van je kind gaat ontsteken en bloeden met een eenvoudige maatregel: goede mondverzorging vanaf de kleutertijd.

Het aanleren van mondhygiënische gewoonten, zoals poetsen en flossen, samen met een gezond dieet en regelmatig bezoek aan de tandarts zijn sleutelfactoren om goed voor de mond van je kind te zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Martínez, F. G., Acosta, M. D. C. G., Meden, L. K., Nakayama, H. D., & Mendieta, H. N. (2019). Control de la biopelícula dental en niños mediante una estrategia de motivación basada en el uso domiciliario de sustancia reveladora. Revista científica ciencias de la salud-ISSN: 2664-28911(1), 39-45.
  • Castro-Rodríguez, Y. (2018). Enfermedad periodontal en niños y adolescentes. A propósito de un caso clínico. Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral11(1), 36-38.
  • Chuchuca Mite, G. D. (2019). Prevalencia de gingivitis en niños de 5 a 8 años de edad de la Escuela Coronel Luciano Coral de Guayaquil (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Pawlaczyk-Kamieńska, T., Torlińska-Walkowiak, N., & Borysewicz-Lewicka, M. (2018). The relationship between oral hygiene level and gingivitis in children. Adv Clin Exp Med27(10), 1397-401.
  • Maccha, L., & Montenegro Guzman, H. M. (2017). Estudio comparativo del índice de placa posterior a la aplicación de dos materiales educativos en diferentes intervalos de tiempo.
  • Zárate, L. A. Q., & Michel, B. M. B. (2015). Control de Placa Dentobacteriana con el Índice de O´ Leary, instruyendo la Técnica de Cepillado de Bass, en pacientes infantiles del Posgrado en Odontopediatría de la UAN. EDUCATECONCIENCIA5(6), 106-119.
  • Azcarate-Velázquez, F., Garrido-Serrano, R., Castillo-Dalí, G., Serrera-Figallo, M. A., Gañán-Calvo, A., & Torres-Lagares, D. (2017). Effectiveness of flossing loops in the control of the gingival health. Journal of clinical and experimental dentistry9(6), e756.
  • Altamirano Delgado, N. (2021). Diagnóstico y tratamiento oportuno de la enfermedad periodontal en la adolescencia.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.