Ontdek 10 huismiddeltjes om voetengeur te verhelpen

Voetengeur kan een grote invloed hebben op het gevoel van eigenwaarde van degenen die er last van hebben. Gelukkig zijn er enkele huismiddeltjes om dit symptoom te verbeteren.
Ontdek 10 huismiddeltjes om voetengeur te verhelpen

Laatste update: 28 oktober, 2021

Stinkvoeten zijn een heel vervelende en veel voorkomende aandoening bij de algemene bevolking. Het kan zelfs gênant en onaangenaam zijn voor de persoon die eraan lijdt. In feite is het zelfs een gezondheidstoestand die je levenskwaliteit kan veranderen. Daarom willen we 10 zelfgemaakte strategieën om voetengeur te beheersen met je delen. Lees dus verder!

Wat is bromhidrosis?

Bromhidrosis is een vrij algemene medische aandoening, die ontstaat doordat zweet zich op de huid ophoopt en er een overgroei van bacteriën op ontstaat. Deze micro-organismen helpen dit lichaamsvocht af te breken als het vrijkomt, en het is deze combinatie van factoren die voetengeur veroorzaakt.

Volgens de International Hyperhidrosis Society (Engelse link) lijdt ongeveer 5% van de wereldbevolking aan problemen die met overmatig zweten te maken hebben.

Het is belangrijk op te merken dat de voeten meer zweetklieren hebben dan enig ander deel van het lichaam en de hele dag door zweet afgeven. Dit is een strategie om het lichaam af te koelen en de huid vochtig te houden.

De voeten van adolescenten en zwangere vrouwen zijn eerder zweterig, omdat hun hormonale inhoud de zweetproductie bevordert.

Ontdek 10 huismiddeltjes om voetengeur te verhelpen

Huismiddeltjes om voetengeur te doen verdwijnen

In sommige gevallen kunnen huismiddeltjes voetengeur verminderen, maar zijn ze onvoldoende om bromhidrosis te verlichten. In deze gevallen moet je een specialist raadplegen.

De American Academy of Dermatology Association (Engelse link) raadt aan een aantal eenvoudige stappen te nemen om voetgeur te verminderen. Het belangrijkste is dat je ze regelmatig en met grote zorgvuldigheid uitvoert.

1. Houd je voeten netjes en schoon

Deskundigen raden aan om elke dag een sponsje en milde zeep te gebruiken voor een goede voethygiëne. Na het baden is het belangrijk ze goed af te drogen, vooral in het interdigitale gebied, waar bacteriën de neiging hebben erg te woekeren.

Ook is het belangrijk je teennagels schoon te maken en ze regelmatig te knippen.

2. Draag katoenen sokken

Sokken van absorberend materiaal zijn het meest geschikt, vooral voor voeten met hyperhidrosis. Denk bijvoorbeeld aan dikke en zachte sportsokken van natuurlijke vezels (garen of katoen).

Het is ook belangrijk ze regelmatig te verwisselen. Dit helpt namelijk voetengeur te verminderen.

3. Kies geschikt schoeisel om voetengeur tegen te gaan

Als algemene regel geldt dat je je voeten het beste droog en geventileerd kunt houden. Daarom moeten strakke en gesloten schoenen vermeden worden en vervangen worden door open sandalen. Vooral op warme dagen.

Schoeisel moet ademend zijn, dat wil zeggen, materialen hebben die zweet afvoeren. Bijvoorbeeld ademende zolen of andere doorlatende stoffen. Je moet ze zelfs tussen het ene en het andere gebruik helemaal laten drogen of ze afwisselen.

4. Vervang en reinig inlegzolen

Een andere aanbevolen optie is om de inlegzolen van je schoenen te vervangen door geurverminderende of antibacteriële inlegzolen.

Bedenk wel dat deze spullen helemaal droog moeten zijn als ze niet meer gebruikt worden. Antibacteriële of ontsmettende sprays zijn ook een uitstekende optie om op de inlegzolen te doen en de geuren ervan te verbeteren.

5.Week je voeten in zout

Voetbaden in zout zijn niet alleen aan te bevelen om ontstekingen te verbeteren, maar ook om terugkerende geurtjes te verminderen.

6. Exfolieer je voeten regelmatig

Het gebruik van exfoliërende crèmes of een of ander mechanisch scrub-element draagt bij tot de verwijdering van dode huidcellen, die als substraat voor bacteriën dienen. Deze behandeling is meestal tweemaal per week aangewezen voor mensen met stinkende voeten.

7. Gebruik een anti-transpirant voor de voeten

Hoewel anti-transpiranten gebruikt worden voor de oksels, kan het aanbrengen ervan op de voeten het zweten verminderen. Deze producten zijn de eerste behandelingslijn voor hyperhidrosis, want ze zijn gemakkelijk te gebruiken, goedkoop, en niet-invasief.

8. Was de huid van je voeten met azijn om voetengeur tegen te gaan

Het weken van je voeten in azijn is gecontra-indiceerd als het huidoppervlak gewond is (snijwonden, zweren, of barsten) omdat het grote irritatie veroorzaakt. Het heeft echter de neiging de pH van de huid te reguleren en bevordert de eliminatie van de bacteriën die onaangename geurtjes veroorzaken.

9. Maak schoenen schoon met maïzena of stijfsel

Het gebruik van maïzena of stijfsel als anti-transpiratiepoeder aan de binnenkant van schoenen is een vrij gebruikelijke tip. Dit gebruik helpt het vocht te absorberen dat zich aan de binnenkant van het schoeisel ontwikkelt. Overmatig zweten van de voeten verhoogt het risico op het ontstaan van een schimmelinfectie, dus is het essentieel ze droog te houden.

10. Toverhazelaar

Een voetenbad frist je voeten lekker op

Etherische olie van dennenboom en toverhazelaar zijn nuttig om stinkende voeten te masseren en geurveroorzakende bacteriën te bestrijden. Gebruik echter niet te veel, want deze oliën zijn sterk en kunnen de huid uitdrogen.

Wat in gedachten te houden bij voetengeur

Volgens het Instituut voor Preventieve Voetgezondheid (Engelse link), heeft naar schatting 16% van de volwassenen boven de 21 jaar last van voetengeur. Met dit in het achterhoofd zijn hyperhidrosis samen met bromhidrosis de meest voorkomende aandoeningen.

Beide aandoeningen kunnen het gevoel van eigenwaarde en de levenskwaliteit van degenen die eraan lijden veranderen. Daarvoor zijn er hygiënische maatregelen en medische behandelingen die in praktijk gebracht kunnen worden om het emotionele en sociale aspect van de persoon te verbeteren, terwijl de symptomen verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.