Hygiëne bij kinderen tijdens het coronavirus

Het coronavirus laat in vrijwel elk land ter wereld de alarmbellen afgaan. Hier zijn enkele feiten over en enkele aanbevelingen voor de kinderen in ons huishouden.
Hygiëne bij kinderen tijdens het coronavirus

Laatste update: 20 mei, 2020

Het coronavirus heeft het normale leven in de meeste landen over de hele wereld onderbroken. Er zijn tienduizenden gevallen gemeld, met ook al duizenden doden. In dit artikel zullen we je wat algemene informatie geven, samen met enkele hygiëne aanbevelingen tijdens het coronavirus voor de jongsten in het huishouden.

Hygiëne bij kinderen tijdens het coronavirus

Wat is het coronavirus?

Coronavirussen zijn een familie van virussen die gewoonlijk dieren treffen. Binnen deze familie zijn er veel verschillende soorten. Een aantal van hen kunnen muteren en uiteindelijk mensen infecteren.

Dit is het geval met de SARS-CoV-2-stam. Deze stam is in december 2019 in de Chinese stad Wuhan begonnen. Sindsdien heeft de gemakkelijke verspreiding ervan wereldwijd tot een dramatische toename van het aantal gevallen geleid.

Welke symptomen veroorzaakt het?

Preventie van het coronavirus

Voor de meeste mensen die de infectie hebben, is het coronavirus een asymptomatische infectie. Dat wil zeggen, de persoon vertoont geen tekenen dat hij ziek is. Meestal veroorzaakt het, vooral bij kinderen, milde, niet-specifieke symptomen, zoals een verkoudheid.

Meestal zijn deze symptomen echter een droge hoest, koorts en kortademigheid. Het kan ook spierpijn, vermoeidheid en algehele malaise veroorzaken.

Dit is echter niet altijd het geval. In een minderheid van de gevallen kan dit virus longontsteking of zelfs de dood door ademhalingsfalen veroorzaken. Deze gevallen komen vooral bij kwetsbare mensen voor, zoals ouderen, of mensen met een verminderde weerstand.

Hoe wordt het coronavirus overgedragen?

De overdracht van het virus tussen mensen vindt plaats door kleine deeltjes die in de lucht reizen. Wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest, dan komen deze deeltjes vrij en kunnen ze zich wel 1 of 2 meter verplaatsen. Het virus kan zich zo verspreiden, zelfs als de besmette persoon geen symptomen heeft.

Deze deeltjes kunnen ook op alledaagse voorwerpen blijven zitten, zoals tafels of deurknoppen. Of ze kunnen rechtstreeks op iemand terechtkomen. Wanneer een niet-geïnfecteerde persoon een geïnfecteerd object aanraakt en vervolgens zijn of haar handen, neus of mond aanraakt, dan kan het virus binnendringen.

Kan het coronavirus behandeld worden?

Hoewel er nog geen specifieke genezende behandeling voor dit virus is, worden een aantal antivirale middelen getest, die lijken te werken. Deze zijn speciaal bedoeld voor het gebruik bij de ernstige gevallen.

De huidige behandeling is voor de symptomen. Artsen behandelen het met pijnstillers en medicijnen tegen koorts, als de patiënt koorts heeft.

We moeten ons realiseren dat het een virus is en dat antibiotica dus nooit effectief zullen zijn. Het is dus een vergissing om ze als preventie of behandeling te gebruiken.

Hoe kunnen we voorkomen dat we besmet raken?

Deze aanbevelingen zijn nuttig voor de kinderen in het gezin, maar ook voor de volwassenen. Besmetting vermijden hangt af van de voorzorgs- en hygiënemaatregelen die we nemen. Enkele maatregelen die genomen moeten worden zijn onder andere:

  • Bij hoesten en niezen, bedek je neus en mond met je elleboog.
  • Raak je mond, neus en ogen niet aan.
  • Gebruik wegwerpdoekjes en gooi ze na elk gebruik weg.
  • Tenslotte is de belangrijkste maatregel handhygiëne.

Aanbevelingen bij het coronavirus: waarom is handhygiëne zo belangrijk?

Handhygiëne tijdens het coronavirus is belangrijk

We gebruiken onze handen constant voor alles wat we doen. Hiermee raken we verschillende objecten, mensen en onszelf aan, en dus zijn ze de meest voorkomende manier van overdracht.

Handen wassen is dus essentieel om het risico op besmetting te verminderen. We moeten allemaal onze handen meerdere keren per dag wassen, vooral:

  • Voor en na het toiletbezoek.
  • Na niezen, hoesten of snuiten.
  • Na contact met iemand die niest of hoest.
  • Bij het aanraken van openbare objecten zoals delen van de metro of bus.
  • Voordat je gaat eten.

Het is belangrijk om je handen op het juiste moment te wassen en al je vingers en de rug en handpalm met zeep en water te wrijven. Zorg ervoor dat je geen enkel deel van je hand mist. Indien nodig moet het proces herhaald worden. Droog tot slot je handen af met een wegwerphanddoek.

Dus, wat betreft de hygiëne aanbevelingen bij het coronavirus…

Dit bij onze kinderen aanleren zodat ze het in hun dagelijks leven kunnen toepassen, is van fundamenteel belang om actief en correct te kunnen handelen. Natuurlijk moeten we ze ook aanmoedigen om een volwassene op de hoogte te stellen van eventuele symptomen die ze waarnemen, zodat de nodige maatregelen kunnen worden genomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.