Hoe rode striae te verwijderen?

Rode striae zijn vaak vervelend, maar ze hebben de meeste behandelmogelijkheden als het gaat om het verwijderen ervan. Blijf lezen.
Hoe rode striae te verwijderen?
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 18 mei, 2023

Rode striemen zijn een huidverschijnsel dat vrij vaak voorkomt, vooral op huidoppervlakken die niet goed gevoed worden. Ze zijn ook de meest recente verschijningsvorm van striae, dus een vroege behandeling ervan zal de progressie naar de uiteindelijke vorm voorkomen: witte striae. Daarom lees je hier hoe je rode striae kunt verwijderen.

Wat zijn rode striae?

Striae of huidstriemen (Engelse link) ontstaat door het snel uitrekken van de huid. In het begin zijn ze nauwelijks waarneembaar en hebben ze een rozeachtige kleur die zich in de loop van de tijd ontwikkelt. Het wordt beschouwd als een milde ontstekingsreactie als de huidweefsels zich proberen aan te passen aan de gevolgen van het uitrekken.

Aanvankelijk zijn ze erythemateus en opvallend, maar na verloop van tijd worden ze wit en vallen ze minder op.

De oorzaken van rode striae

Hoewel striae vaak nauw verbonden zijn met gewichtstoename, zijn er meerdere oorzaken, waaronder de volgende:

 • Veranderingen in het lichaamsgewicht: gewichtstoename in korte tijd veroorzaakt druk op de huid, die zich door uitrekking moet aanpassen aan de toegenomen lichaamsmassa. Striae kan overal op het lichaam verschijnen.
 • Zwangerschap: snelle lichaamsgroei in deze periode treedt op rond de buik, heup en dijen.
 • Snelle spiergroei: gewichtstraining kan rode striemen opleveren door het toegenomen volume van een gebied in korte tijd.
 • Groeispurten: de puberteitsfase en versnelde lichaamsgroei kunnen een trigger zijn.
 • Gebruik van corticosteroïden: het langdurig gebruik van corticosteroïden kan als bijwerking de ontwikkeling van rode striae opwekken.
 • Onderliggende ziekten: het syndroom van Ehlers-Danlos en het syndroom van Cushing worden gekenmerkt door de aanwezigheid van rode striae.
Hoe rode striae te verwijderen
Rode striae verschijnen op het hoogtepunt van de ontwikkeling van de aandoening en kunnen door behandelingen worden verbeterd of geëlimineerd.

Als ze onbehandeld blijven, worden striae wit en worden ze chronisch.

Soorten striae

We kunnen striae onderscheiden door te kijken naar hun verschillende kleurstelling:

 • Rode striae: deze striemen vertegenwoordigen het acute stadium van de ontwikkeling van striae. Er kan zelfs een lichte jeuk ontstaan. Dit is echter het stadium waarin er meer kans is om ze terug te draaien, omdat ze niet definitief zijn zoals witte striae.
 • Witte striae: Dit is het meest chronische stadium van striaevorming. Zelfs de progressie van rode naar witte striae verloopt geleidelijk en kan geruime tijd duren. Behandelingen om ze te verwijderen zijn op hun beurt invasiever en kunnen langer duren voordat ze goede resultaten laten zien.

Ontdek hoe je rode striae kunt verwijderen

Striae hebben de neiging om na verloop van tijd te vervagen, maar als ze al fibrotisch en wit zijn, moeten behandelingen invasiever zijn.

Gebruik specifieke crèmes

Momenteel zijn er vrij verkrijgbare crèmes ter preventie van striae op de markt die vitamine E, cacaoboter of sheaboter in hun ingrediënten kunnen bevatten. Volgens de aanbevelingen (Engelse link) van de American Academy of Dermatology Association is een van de meest invloedrijke factoren de juiste massage van deze producten op de huid.

Gebruik rozenbottelolie

Rozenbottelolie is een geweldige vochtinbrenger en helpt de ernst van striae en het ontstaan ervan te voorkomen. Het heeft ook een hoge concentratie vitamine A, vitamine C, oliezuur, linolzuur en palmitinezuur. Bovendien biedt het door zijn vitamine C-gehalte geweldige antioxiderende eigenschappen, terwijl het de aanmaak van collageen bevordert en de wondgenezing bevordert.

Voer een laserbehandeling uit

Laserbehandeling is een fysiek middel dat in het begin gebruikt wordt om striae te verbeteren. In feite treden er zelden complicaties op als de apparatuur en de parameters goed worden gebruikt. Het American Journal of Clinical Dermatology concludeert in een review (Engelse link) dat laserbehandeling in combinatie met topische middelen gunstige effecten oplevert.

Een vrouw met striemen op haar benen
Laserbehandeling is een goede optie om vroege striae te verbeteren. Bovendien is het een veilige methode, omdat het meestal geen complicaties oplevert.

Hydrateren met cacaoboter

Cacaoboter gebruikt men om het verschijnen van rode striae te verminderen en te voorkomen. Het probeert namelijk het huidoppervlak elastisch en gehydrateerd te houden. Het is ook een olieachtige stof die de huid gehydrateerd houdt en langdurig voedt om de functies en de juiste anatomie in stand te houden.

Massage met lichaamsoliën

Het chronisch en voortdurend gebruik van lichaamsoliën, zoals amandelolie, met dagelijkse massages, kan belangrijke voordelen weerspiegelen. Arganolie is ook zeer nuttig voor huidverzorging, omdat het de elasticiteit verbetert en rode striemen kan voorkomen en verminderen.

Rode striemen zijn meer dan een esthetische kwestie

Rode striemen zijn, hoewel ongevaarlijk, een veel voorkomende oorzaak van esthetische zorg die leed veroorzaakt bij degenen die er last van hebben, vooral bij vrouwen. Daarom is het verwijderen ervan voor veel vrouwen een vereiste geworden als ze kleding dragen die veel van de huid onthult.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Stretch marks: Why they appear and how to get rid of them. [Internet] Disponible en: https://www.aad.org/public/cosmetic/scars-stretch-marks/stretch-marks-why-appear
 • Oakley AM, Patel BC. Stretch Marks. 2021 Aug 11. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 28613776.
 • Aldahan AS, Shah VV, Mlacker S, Samarkandy S, Alsaidan M, Nouri K. Laser and Light Treatments for Striae Distensae: A Comprehensive Review of the Literature. Am J Clin Dermatol. 2016 Jun;17(3):239-56. doi: 10.1007/s40257-016-0182-8. PMID: 26923916.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.