Hoe kunnen we onze woede beheersen?

Weten hoe je emoties zoals woede moet beheersen, is bij de opvoeding van kinderen en bij sociale interactie de sleutel.
Hoe kunnen we onze woede beheersen?
Natalia Cobos Serrano

Geschreven en geverifieerd door de sociaal pedagoog Natalia Cobos Serrano.

Laatste update: 22 december, 2022

Weten hoe we onze woede kunnen beheersen, is bij de opvoeding van kinderen van fundamenteel belang en uiteindelijk ook voor ons algemeen welzijn.

Boosheid is een emotie die optreedt wanneer we ons in situaties bevinden die ons frustreren of die we oneerlijk vinden. Het is een basisemotie en het is normaal dat je van tijd tot tijd boos wordt, vooral als je moeder of vader bent.

Volgens María José Bosch, hoe meer we nadenken over wat onze woede heeft veroorzaakt, hoe meer redenen en rechtvaardigingen we denken te hebben om boos te zijn. Weten hoe je woede moet begrijpen en kanaliseren is daarom van vitaal belang om een betere levenskwaliteit te hebben.

Hoe kunnen we deze emotie dan herkennen? Waar bestaat het uit?

Woede: een basisemotie

Emoties hebben veel verschillende definities:

  • Onvrijwillige impulsen.
  • Reacties op omgevingsstimuli.
  • Cognitieve en neurochemische processen.

Ze kunnen zelfs veranderingen in ons lichaam veroorzaken, zoals zweten of een versnelde ademhaling.

Een zeer goede definitie van emotie is echter die van psycholoog Daniel Goleman. Een emotie is voor hem een gevoel en de gedachten die het kenmerken. Dit wordt beïnvloed door de psychologische of biologische omstandigheden die erop van invloed zijn. Daardoor reageert ons lichaam op een bepaalde manier.

Emoties zijn berichten die ons lichaam verzendt om met een bepaalde situatie om te gaan en erop te reageren. Woede behoort tot de groep van basisemoties, samen met vreugde, verdriet, afkeer, angst en verrassing, en het is een noodzakelijk overlevingsmechanisme voor ons lichaam. Maar hoe kunnen we onze woede beheersen?

Onze woede wordt door onze gedachten en gevoelens losgelaten en veroorzaakt fysiologische en neurochemische veranderingen, waardoor ons lichaam op een bepaalde manier reageert. Er zijn echter ook een aantal conditioneringsfactoren die hier invloed op hebben, zoals persoonlijkheid en de sociaal-culturele context waarin we ons bevinden.

Hoe onze woede te beheersen: identificeer de emoties

Hele boze vrouw

Het identificeren van onze emoties is de sleutel tot ons welzijn en is een basisinstrument in onze dagelijkse sociale interactie. Als we snel kunnen zien dat een bepaalde situatie ons boos maakt, dan zal dat ons niet verrassen en dan zullen we in staat zijn om onze emoties beter om te leiden en er naar te handelen.

Mensen ervaren emoties op heel verschillende manieren. Het hangt af van ons karakter, de situatie waarin we ons bevinden en onze eigen ervaringen uit het verleden.

Om dus vast te stellen welke situaties ons boos maken, moeten we eerst onszelf begrijpen en analyseren, en ontdekken welke dingen ons storen of frustreren. Op deze manier zullen we voorbereid zijn wanneer we een situatie onder ogen zien die we als ‘hoog risico’ hebben aangemerkt.

Enkele tekenen die ons kunnen waarschuwen dat we op het punt staan om te exploderen, zijn te vinden in de fysiologische signalen die ons lichaam ons stuurt. Als je deze symptomen kunt herkennen, dan kun je ook maatregelen nemen om je woede onder controle te houden:

  • Rusteloze ademhaling.
  • Misselijkheid en maagklachten in het algemeen.
  • Spierstijfheid, vooral in de schouders.
  • Zweten.
  • Klemmen van de kaak of handen.

Een van de meest zichtbare en detecteerbare tekenen die we kunnen vinden, zit in onze gedachten. Constante negatieve gedachten zullen alleen dienen om het vuur van onze emoties aan te wakkeren en de kans op een boze uitbarsting te vergroten.

4 ideeën om woede te beheersen

Accepteer de emotie

Allereerst moeten we accepteren dat deze emotie bestaat. Er zijn altijd fundamentele redenen voor ons om deze emoties te hebben. In het geval van woede drukken we het vaak uit als we vinden dat iets oneerlijk is. Als gevolg hiervan, als we deze emotie onderdrukken of afremmen, dan kan dit ons zelfrespect aantasten.

Identificeer de emotie

Het identificeren van onze emoties is een van de eerste stappen om ze te kunnen beheersen. Weten en erkennen dat we boos zijn en dat iets ons irriteert en ons een slecht gevoel geeft, helpt ons om de emotie te identificeren en de controle in onze besluitvorming terug te krijgen. Hoe kunnen we onze woede dan beheersen?

Zoek kalmte om je woede te beheersen

Vrouw zoekt haar kalmte

Als we boos zijn, dan is kalmte het beste wapen. Als we onze woede blijven voeden, dan zullen we proberen om onze acties te rechtvaardigen. Kalmte vinden, ook al is het een heel voor de hand liggende oplossing, is daarom de beste manier om de golf van woede te stoppen.

Goede opties zijn om te gaan hardlopen of wandelen, diep adem te halen en uit te ademen, een activiteit te doen die ons ontspant of gewoon om naar een rustige plek te gaan.

Denk na over wat er is gebeurd

Dit is erg belangrijk, omdat nadenken over wat er is gebeurd, ons helpt om van de ervaring te leren en in de toekomst je woede te beheersen. Vragen als: “Waarom was ik zo van streek?”, “Hoe wil ik het oplossen?” of “Kan ik er iets aan doen of moet ik het gewoon laten gaan?” zullen je allemaal helpen om de situatie te analyseren en jezelf beter te begrijpen.

Volgens Bosch is woede, net als verdriet, een emotie die zichzelf voedt. Dat betekent dat hoe meer je nadenkt over de redenen waarom je boos bent, hoe bozer je zult worden. Als je de situatie in gedachten doorneemt, dan zal dit alleen de vlammen van woede aanwakkeren. Als gevolg hiervan zullen we nog sterkere redenen vinden om boos te zijn.

Woede is een emotie die ons afweermechanisme activeert en negatieve gedachten veroorzaakt die tot doel hebben om schade aan te richten of iets te vernietigen.

“De grootste remedie tegen woede is uitstel”
–Séneca–

Het is waar dat het een basisemotie is en het kan contraproductief zijn om het te onderdrukken. Als we onze woede echter niet kunnen beheersen, dan zal het ons uiteindelijk vernietigen en de mensen om ons heen schaden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bosch, M.J. (2009). La danza de las emociones. Edaf. España: Madrid.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.