Waarom bewegen sommige kinderen veel terwijl ze slapen?

Sommige baby's en kinderen bewegen veel terwijl ze slapen omdat hun slaap nog onrijp is. Anderen kunnen een probleem hebben. Ontdek meer.
Waarom bewegen sommige kinderen veel terwijl ze slapen?
Elena Sanz Martín

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Geschreven door Elena Sanz Martín

Laatste update: 22 december, 2022

Sommige kinderen worden wakker op dezelfde plaats en in dezelfde houding waarin ze naar bed gingen. Anderen, daarentegen, houden de hele nacht niet op met bewegen. Kinderen die veel bewegen terwijl ze slapen maken hun ouders vaak ongerust. ‘s Morgens vinden ze hen bijvoorbeeld met hun voeten op hun kussen.

Of, in het geval van co-sleeping, kunnen ouders last hebben van het schoppen en de rusteloosheid van hun kleintje in hun bed. Je hoeft dit echter niet op te vatten als een teken van iets negatiefs.

Elk kind is anders. Net als de mate van activiteit overdag, verschilt ook de nachtelijke beweging van geval tot geval. Dit kan te maken hebben met hun jonge leeftijd en onrijpheid van de hersenen. In sommige gevallen is het echter nodig een kinderarts te raadplegen. We vertellen je wanneer je dat moet doen.

Waarom bewegen baby’s en kinderen veel tijdens de slaap?

Waarom bewegen sommige kinderen veel terwijl ze slapen

Allereerst moet je weten dat het volkomen normaal is dat je kleintje tijdens zijn slaap veel beweegt, van houding verandert, rond de wieg of het bed beweegt, of onrustig lijkt. Dit komt omdat hun slaap anders is (Spaanse link) dan die van volwassenen.

Elke nacht doorlopen volwassen mensen verschillende slaapcycli van ongeveer 100 minuten, die door 4 niet-REM slaapfasen gaan en één REM-fase. Daarom hebben we de neiging diep en langdurig te slapen.

Jonge kinderen daarentegen hebben slaapcycli van ongeveer 50 minuten lang, die uit slechts twee fasen bestaan: Eén van remslaap en één van trage slaap. Daardoor zijn hun rustperioden korter en lichter, brengen ze meer tijd door in een lichte, stimulerende slaap, en zijn ze vatbaarder voor lichaamsbewegingen.

Bovendien hebben volwassenen aan het eind van elke slaapcyclus micro-ontwakingen die we nauwelijks opmerken. We gaan gewoon weer slapen en de volgende dag herinneren we ons ze niet meer. Maar zuigelingen zijn zich er meer van bewust en op deze momenten kunnen ze wakker worden en hun hechtingsfiguur zoeken om weer in slaap te vallen.

Rond de leeftijd van zes maanden beginnen baby’s zich de resterende slaapfasen eigen te maken. De aanpassing aan dit nieuwe patroon kost echter tijd. Daarom blijven micro-ontwakingen bestaan en kunnen er nachtmerries of nachtangsten bij komen. Dit alles maakt de slaap tot een nog onrustiger toestand, wat rechtvaardigt dat kinderen tijdens de eerste twee levensjaren veel bewegen terwijl ze slapen.

Rustelozebenensyndroom

In een minderheid van de gevallen is het mogelijk nachtelijke onrust in verband te brengen met een neurologische aandoening die bekend staat als het rustelozebenensyndroom (RLS) of de ziekte van Willis-Ekbom. Slechts 2% van de kinderbevolking wordt door deze aandoening getroffen en in het algemeen is er een positieve familiegeschiedenis.

De voornaamste symptomen van RLS zijn een branderig, tintelend of pijnlijk gevoel in de ledematen als ze langere tijd rusten . Dit verbetert bij beweging, zodat het kind vaak voortdurend rond het bed of de wieg beweegt, rusteloos is en de benen in uitbarstingen kan strekken en buigen.

Het is niet gemakkelijk om RLS bij heel jonge kinderen vast te stellen, omdat ze niet kunnen uitleggen wat ze voelen als ze gaan liggen. Hun kinderarts kan echter tot deze diagnose komen en een reeks richtlijnen aanbevelen om de symptomatologie te verbeteren.

Wat te doen met baby’s en kinderen die veel bewegen terwijl ze slapen?

Moeder en dochter liggen lekker te slapen

Zoals je ziet kunnen baby’s en kinderen veel bewegen terwijl ze slapen als gevolg van onvolgroeide slaappatronen, nachtmerries, of het rusteloze benen syndroom. In elk geval zijn er enkele richtlijnen die ouders kunnen volgen om ze te helpen een goede nachtrust te krijgen:

  • Zorg ervoor dat kinderen niet oververmoeid zijn bij het slapengaan. Dus, in het geval van baby’s, probeer ze naar bed te brengen bij de eerste tekenen van slaperigheid. In het geval van kinderen, vermijd overmatige activiteit overdag of kies voor dutjes overdag.
  • Stel routines op die de kleintjes aan goede slaapgewoonten helpen. Zorg er in die zin voor dat de omgevingscondities van de slaapkamer geschikt zijn.
  • Overweeg het gemak van co-sleeping. Deze praktijk kan voorkomen dat de baby wakker wordt tijdens micro-ontwakingen. Hij zich dan namelijk dicht bij zijn hechtingsfiguren.
  • In het geval van RLS kan het raadzaam zijn zijn toevlucht te nemen tot fysiotherapie en ijzersupplementen (Spaanse link) om de symptomen te verlichten. In elk geval is het aan de medicus om te beslissen een behandeling voor te schrijven.

Om te bepalen of medische hulp nodig is, moet je observeren of de nachtelijke rusteloosheid van je kind hem of haar verhindert voldoende rust te krijgen. Let ook op hun toestand overdag.

Zijn ze actief of slaperig, zijn ze prikkelbaar of niet en zijn ze in staat om adequaat te functioneren in hun dagelijkse bezigheden. Als hun rust wordt aangetast, aarzel dan niet een deskundige te raadplegen om de oorzaak te achterhalen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.