Geleide meditatie om kinderen te helpen beter te slapen

Kinderen geleide meditatietechnieken aanbieden kan een positieve invloed hebben op de kwaliteit van hun slaap. Leer hoe je ze kunt toepassen.
Geleide meditatie om kinderen te helpen beter te slapen

Laatste update: 29 mei, 2024

Geleide meditatie om kinderen te helpen hoeft niet ingewikkeld, uitgebreid of formeel te zijn. In feite kunnen oefeningen met een creatieve en onderhoudende aanpak worden toegepast om deze ervaring boeiend en heilzaam voor kinderen te maken, vooral voor het slapengaan. Daarom gaan we verder in op meditatietechnieken om kinderen te helpen beter te slapen.

Door speelse elementen in te bouwen, zoals schattige personages, fantasierijke verhalen of eenvoudige spelletjes, kunnen kinderen op een meer authentieke en spontane manier deelnemen aan de oefeningen. Let op de volgende ideeën!

Geleide meditatie om kinderen te helpen beter te slapen

Bij een geleide meditatie voor kinderen geeft de begeleider verbale instructies die de kleintjes helpen ontspannen, concentreren en specifieke beelden of gedachten visualiseren. Hierdoor kunnen ze een staat van kalmte bereiken die ideaal is om in slaap te vallen en te genieten van een rustgevende slaap.

Denk je dat je een meditatie-expert moet zijn om deze strategieën toe te passen? Niets is minder waar! Je kunt audio’s ontdekken die beschikbaar zijn op platforms zoals YouTube die dergelijke methoden aanbieden of je eigen sessies maken die zijn afgestemd op de interesses van je kind.

We kunnen niet verwachten dat kinderen uit zichzelf ontspannen of geïnteresseerd zijn in het volgen van saaie en serieuze instructies. De sleutel is om onderhoudende technieken toe te passen, en geloof me, het is niet zo moeilijk als het klinkt!

Vaak is het toevoegen van een eenvoudig spelletje of het vertellen van een kort verhaal met geanimeerde personages al genoeg om hun enthousiasme aan te wakkeren. Kijk maar eens naar deze oefeningen.

1. De Koeppen Techniek

Geleide meditatie om kinderen te helpen beter te slapen

Dit is een aanpassing van de Jacobson ontspanningsmethode die wij volwassenen vaak gebruiken. In plaats van conventionele en serieuze instructies bevat de Koeppen techniek spelletjes en verbeelding en is ideaal voor kinderen om hun eigen lichaam te leren herkennen. Door middel van eenvoudige en aantrekkelijke instructies helpen we kinderen hun spieren te spannen en te ontspannen.

Een citroen voor je handen en armen

“Stel je voor dat je een citroen in je hand hebt. Knijp er hard in om al het sap eruit te persen. Voel hoe je spieren zich aanspannen. Open je hand langzaam en doe alsof je de citroen loslaat. Doe nu hetzelfde met je andere hand.”

Luie kat voor armen en schouders.

“Nu ben je een luie kat die zich uitrekt na een dutje. Strek je voorpoten (armen) uit tot boven je hoofd en breng ze terug om je schouders te strekken. Laat dan los om te ontspannen.”

Verborgen schildpad voor schouders en nek

“Je bent een schildpad die heel comfortabel in de zon ligt. Plotseling hoor je een hard geluid waar je van schrikt – je moet je verstoppen in je schild! Verstop je hoofd en breng je schouders naar je oren… Nu is het gevaar geweken. Je kunt tevoorschijn komen.”

Reuze kauwgom voor de kaak

“Stel je voor dat je op een gigantische stuk kauwgom kauwt. Je moet alle spieren in je mond gebruiken om erop te kauwen. Open en sluit je mond steeds opnieuw, met kracht.”

Een vervelende vlieg voor het gezicht

“Je bent heel rustig als er plotseling een vervelende vlieg op je neus landt. Zonder je handen te gebruiken, rimpel je je neus zo hard als je kunt om hem weg te jagen…. De vlieg is weg, je kunt je nu ontspannen.”

Een olifant voor de buik

“Stel je voor dat je uitrust in de zon. Plotseling merk je dat er een olifant op je af komt rennen. Om jezelf te beschermen, moet je stil blijven zitten. Span je buik aan alsof je een rots bent…. De olifant gaat de andere kant op. Je kunt je buik nu ontspannen.”

Modder voor benen en voeten

“Je bent aan het wandelen op het platteland als je een modderige vijver tegenkomt. De modder zit tot aan je knieën. Probeer je voeten en benen eruit te duwen. Het is je gelukt!”

2. Een geleide meditatie om kinderen te helpen dankbaar te zijn

Kinderen leren dankbaar te zijn is fundamenteel voor hun welzijn, en een dankbaarheidsroutine ‘s avonds kan heel waardevol zijn in dit proces. Het ritueel is eenvoudig, doe gewoon het volgende:

 1. Zoek een rustige plek.
 2. Vraag het kind om de ogen te sluiten.
 3. Adem diep in om een ontspannen sfeer te creëren.
 4. Leid ze door aangename gedachten:
  • “Denk aan de dingen in je leven waardoor je je gelukkig en dankbaar voelt.”
  • “Het kan je familie zijn, je vrienden, je favoriete speelgoed, of iets anders dat je laat glimlachen.”

Deze geleide meditatietechnieken helpen kinderen zich op het positieve te richten en een optimistische houding te cultiveren.

3. Ballontechniek

De ballonmetafoor is ideaal om kinderen kennis te laten maken met mindful ademen en ze zo te helpen kalmeren en stress te verminderen voor het slapengaan.

Je kunt ze vertellen dat ze zich moeten voorstellen dat er in hun buik een ballon zit en dat ze die langzaam moeten opblazen. Als er lucht in gaat, zet de ballon langzaam uit. “Adem diep in, waarbij je de ballon vult, en adem dan zachtjes uit, waarbij je de lucht uit de ballon laat.” Herhaal dit proces een aantal keer totdat je kind een kalme staat bereikt.

4. Kalmeer pot

Een meisje met een kalmeer pot in bed

Vaak beginnen kinderen de avond met emoties die hoog oplopen. Dit kan zijn omdat ze een tijdje geleden een driftbui hebben gehad, boos zijn of gewoon barsten van de energie en willen blijven spelen.

In deze context wordt een kalmeerpotje je beste bondgenoot. Hoewel het niet wordt geclassificeerd als een typische geleide meditatietechniek, is het een eenvoudig maar effectief hulpmiddel om de geest van kinderen tot rust te brengen.

Het bestaat uit een ‘magische pot’ met water en glitters die, wanneer deze wordt geschud, voorstelt hoe onze emoties kunnen worden opgewekt. Maar als je het stil laat staan, komt de glitter geleidelijk tot rust en laat het zien hoe onze geest weer kalm wordt.

Deze eenvoudige maar krachtige techniek geeft kinderen een visuele voorstelling van hoe opgewonden emoties na verloop van tijd kunnen kalmeren en biedt een tastbaar hulpmiddel om hun emotionele toestand voor het slapengaan te beheersen.

5. Meditatie om kinderen te helpen: de Vijf Zintuigen Methode

Een andere geleide meditatieoefening om kinderen in een rustige slaap te brengen is de Vijf Zintuigen Methode, die werkt als een zintuiglijke wandeling om ze te helpen ontspannen. Om te beginnen vraag je je kind om de ogen te sluiten en een paar keer diep adem te halen. Nodig ze dan uit voor een spel waarbij ze het volgende moeten zoeken en noemen:

 • Vijf voorwerpen die ze om zich heen kunnen zien, zoals een knuffeldier, de lamp of de gordijnen.
 • Vier texturen die ze kunnen voelen, zoals de koelte van de lakens of de zachtheid van het kussen.
 • Drie geluiden die ze kunnen horen, zoals het gefluister van de wind buiten of het gezoem van de ventilator.
 • Twee geuren die ze kunnen ruiken, of het nu de geur is van de eau de cologne die ze dragen of zelfs de geur van jouw kleren.
 • Eén smaak waar ze van kunnen genieten. Moedig ze aan om te denken aan een smaak die ze lekker vinden, zoals chocolade, fruit of tandpasta.

Om deze geleide meditatie af te sluiten, kun je je kind vertellen dat hij na het verkennen van zijn vijf zintuigen en het onderdompelen in deze zintuiglijke ervaring, nu de gelegenheid heeft om alle gedachten of zorgen los te laten. Moedig ze tot slot aan om deze rustige sensaties met zich mee te dragen terwijl ze zich voorbereiden op een rustgevende slaap.

De waarde van mindfulness voor kinderen

Mindfulness omvat een reeks technieken die ontworpen zijn om het bewustzijn in het huidige moment te bevorderen. Geleide meditatie, een van deze technieken, kan heel nuttig zijn voor kinderen om zich te concentreren op specifieke aspecten van hun ervaring, zoals ademhaling, lichamelijke gewaarwordingen of emoties.

Verschillende onderzoeken ondersteunen de vele voordelen van deze praktijk. Volgens een artikel getiteld “The Role of Psychology Today (Engelse link) ervaren kinderen die regelmatig mindfulness beoefenen verbeteringen in hun slaap, een betere concentratie en meer zelfvertrouwen. Bovendien ontwikkelen ze vaardigheden om hun emoties te reguleren. Bovendien helpt deze beoefening stress en angst te verminderen.

Zorg voor een ontspannende omgeving

Ontspannen in een lawaaierige, stimulerende omgeving is al moeilijk genoeg. Om kinderen optimaal te laten profiteren van de voordelen van geleide meditatie, is het cruciaal om een geconditioneerde omgeving te creëren die een vredige sfeer creëert.

Overweeg om de lichten te dimmen en storende of opdringerige geluiden te elimineren. Je kunt er zelfs voor kiezen om zachte, rustgevende muziek af te spelen. Zet ook elektronische apparaten uit om afleiding te voorkomen en zorg voor een totale ontkoppeling voordat je naar bed gaat.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.