6 fouten bij het tandenpoetsen die ouders maken

Bij het tandenpoetsen van kinderen kunnen ouders een aantal poetsfouten maken die de mondgezondheid kunnen beïnvloeden. Lees meer.
6 fouten bij het tandenpoetsen die ouders maken
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 12 december, 2023

Volwassenen zijn verantwoordelijk voor de mondhygiëne van hun kinderen, dat is een feit. Daarom moet je, als je hun tanden gezond en glanzend wilt houden, deze fouten bij het tandenpoetsen die veel ouders maken vermijden.

Onthoud dat mondhygiëne een sleutelrol speelt bij het behouden van de mondgezondheid van kleintjes. Door deze gewoonte op de juiste manier en regelmatig te doen, kun je mondziekten helpen voorkomen. Aan de andere kant kan verkeerd poetsen negatieve gevolgen hebben in het leven van kinderen.

We leggen je uit wat de grootste fouten bij het tandenpoetsen zijn die veel ouders maken en hoe je ze kunt vermijden.

1. Te laat beginnen met tandenpoetsen

Veel ouders denken dat het poetsen van melktanden niet nodig is en daarom doen ze het niet. Omdat hun tanden uiteindelijk uitvallen en vervangen worden, denken ze dat ze geen verzorging nodig hebben. Dit is niet alleen onwaar, maar ook gevaarlijk.

Gaatjes kunnen al beginnen zodra de tanden in de mond verschijnen. Daarom is het cruciaal om te beginnen met het reinigen van de mond van kinderen nog voordat de eerste tand doorkomt.

De website van de American Academy of Pediatrics (Engelse link) raadt aan om te beginnen met het reinigen van het tandvlees van de baby nog voordat de eerste tanden doorkomen. Om deze hygiëne uit te voeren, moet je het tandvlees en de tong van je kind afvegen met een vochtige doek of een siliconendoekje.

Als de eerste tandjes doorkomen in de mond, is het belangrijk om te beginnen met de tandjes te poetsen. Gebruik hiervoor een kleine borstel met zachte haren en een kleine hoeveelheid fluoridetandpasta.

2. Kinderen zelf hun tanden laten poetsen

kindje gaat tanden poetsen

Geloven dat kinderen zelf hun tanden kunnen poetsen en het ze zelf laten doen is een van de veelgemaakte fouten bij het tandenpoetsen die sommige ouders maken. Hoewel kinderen misschien hun eigen mondhygiëne willen uitvoeren, is het aan volwassenen om het op de juiste manier te doen.

Tijdens de kindertijd zijn ouders degenen die verantwoordelijk zijn voor de mondhygiëne van hun kinderen. Volwassenen hebben de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid om met de juiste techniek en frequentie te poetsen.

Je kunt je kind een tandenborstel geven om mee te spelen, vertrouwd mee te raken en te oefenen met poetsen. Het helpt ook om ze de juiste techniek te leren, de minuten te tellen die nodig zijn voor een grondige poetsbeurt en hun vooruitgang te controleren. Jij bent echter nog steeds de volwassene die verantwoordelijk is voor een goede poetsbeurt.

Jonge kinderen beheersen pas vanaf hun achtste voldoende handigheid om alle tandoppervlakken te bereiken en goed te poetsen. Tot die leeftijd moet jij de tanden van je kind poetsen.

Als je kind zelf zijn tanden begint te poetsen, is jouw taak nog niet voorbij. Jij bent nog steeds de verantwoordelijke persoon om het poetsen te begeleiden en ervoor te zorgen dat het goed gebeurt.

Volgens een overzichtsartikel dat is gepubliceerd in het International Journal of Pediatric Dentistry (Engelse link), lopen kinderen die zonder toezicht hun tanden poetsen een verhoogd risico op gaatjes.

3. Het uitvoeren van een onjuiste hygiënetechniek

Ouders moeten vanaf het begin een juiste mondhygiënetechniek uitvoeren bij hun kinderen. Door orde te houden voorkom je dat er plekken ongereinigd blijven en leer je kinderen de techniek al op jonge leeftijd.

Goed tandenpoetsen bij kinderen moet tussen de 2 en 3 minuten duren. Je moet een comfortabele houding zoeken die je helpt de mond van je kind te zien en alle tanden te bereiken. Je kind moet ook ontspannen zijn om te genieten van dit moment van hun dagelijkse routine.

Het is het beste om altijd dezelfde volgorde aan te houden. Je kunt beginnen met de boventanden, de buitenkant schoonmaken, dan de binnenkant en tot slot de kauwvlakken. Als je klaar bent, herhaal je dezelfde bewegingen op de onderste elementen. Het is ook belangrijk om het tandvlees te reinigen en te eindigen met het reinigen van de tong.

De bewegingen moeten zacht zijn, zonder te veel druk uit te oefenen, maar wel precies. Op deze manier maak je effectief schoon zonder de mond van je kind te beschadigen. Afhankelijk van de leeftijd van je kind moet je de mondhygiëne aanvullen met andere specifieke producten, zoals mondwater, tandzijde of interdentale borsteltjes.

4. Fouten bij het tandenpoetsen: de verkeerde tandenborstel gebruiken

Gebruik de juiste tandenborstel

Het juiste instrument gebruiken is essentieel voor goed poetsen bij kinderen. Kies voor kinderen een tandenborstel met een kleine borstelkop, zachte borstelharen en een comfortabel handvat om de meest posterieure delen van de mond te bereiken.

Kinderen kunnen meebeslissen over de keuze van hun tandenborstel. Ze zijn verkrijgbaar met kleurrijke motieven en kindvriendelijke ontwerpen die kinderen kunnen motiveren om interesse te tonen in mondverzorging.

Voor sommige kinderen, vooral als ze zelfstandig hun tanden beginnen te poetsen, kunnen elektrische tandenborstels geschikt zijn. Deze instrumenten kunnen hen motiveren om voor hun eigen hygiëne te zorgen en maken het poetsen gemakkelijker.

Naast het type tandenborstel is het belangrijk dat het instrument in goede staat is. Onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Dental Hygiene (Engelse link) suggereert dat tandenborstels met extreme slijtage minder effectief zijn dan die met weinig of geen slijtage.

De American Dental Association (ADA – Engelse link) adviseert om tandenborstels elke drie tot vier maanden te vervangen. Vervang het instrument eerder als de borstelharen gerafeld of ernstig gespleten zijn.

5. Niet lang genoeg poetsen

Niet genoeg tijd nemen om de tanden goed schoon te maken is een andere veelgemaakte poetsfout die ouders maken. De ADA raadt aan om minstens twee keer per dag twee minuten te poetsen.

Door mondhygiëne op te nemen in specifieke momenten van de dagelijkse routine, zoals bij het wakker worden of voor het slapen gaan, voorkom je dat je het over het hoofd ziet. Bovendien kan de timing een motiverende activiteit worden voor kinderen. Het gebruik van een timer die zij bedienen of het zingen van een liedje dat de aangegeven tijd tijdens het poetsen duurt, zijn leuke en nuttige strategieën.

6. Te veel tandpasta gebruiken

Te veel fluoridetandpasta gebruiken is een andere fout die ouders vaak maken bij het tandenpoetsen van kinderen. In de overtuiging dat met meer tandpasta de tanden meer bescherming krijgen, overdrijven ze het gebruik ervan. Maar deze overdosis fluoride kan fluorose veroorzaken, een verandering in de ontwikkeling van tandstukjes.

Een publicatie van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) meldt dat bijna 40% van de kinderen tussen 3 en 6 jaar te veel tandpasta gebruikt. Deze overmaat verhoogt het risico op het ontstaan van vlekken en permanente verkleuringen in de gebitselementen.

Om veranderingen in het gebit van kinderen te voorkomen, moeten ouders ervoor zorgen dat de hoeveelheid tandpasta overeenkomt met de leeftijd van het kind:

  • Een portie ter grootte van een rijstkorrel voor kinderen van 0 tot 3 jaar.
  • De hoeveelheid ter grootte van een erwt van 3 tot 6 jaar, wanneer kinderen leren spugen.
  • Vanaf 6 jaar kan de hoeveelheid worden verhoogd tot een portie van 1 cm of vergelijkbaar met de grootte van een kikkererwt.

Het is belangrijk dat ouders de tandpasta op de tandenborstels van hun kinderen doen en voorkomen dat hun kleintjes het product aanraken en doorslikken. Op deze manier kan de schade die kan ontstaan door overmatige fluorideconsumptie worden voorkomen.

Bewust en zonder fouten de tanden van kinderen poetsen

Als volwassenen zich bewust zijn van het belang van tandenpoetsen bij kinderen en leren hoe ze dit op de juiste manier moeten doen, helpt dit hen om fouten te voorkomen. Zorg dragen voor de mondgezondheid van kinderen vereist leren, consequent zijn en verantwoordelijkheid. Eerst leren om het later zelf te kunnen doen maakt deel uit van de overdracht van deze belangrijke gewoonte die kinderen hun hele leven zal begeleiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.