Oorzaken van een bloeduitstorting op het oog bij kinderen
Ook wel een subconjunctivaal hematoom genoemd, het belangrijkste kenmerk is een rode bloedvlek in het oog. In dit artikel laten we je zien wat je kunt doen als kinderen een bloeduitstorting op het oog krijgen.
Wat is een bloeduitstorting op het oog?
Voordat we het hebben over deze bloeduitstortingen, is het belangrijk om te begrijpen hoe de ogen werken, met name het bindvlies (waar de tranen vandaan komen). Het zijn membranen die de ogen bedekken en hun belangrijkste taak is om ze te beschermen en te smeren.
De bloeduitstorting gebeurt als een bloedvat in het oog springt. De bloedvlek die je ziet, nestelt zich in het bindvlies van het oog. Het gaat echter niet door de hoornvlieslimbus.
Er zijn weinig stappen die je kunt ondernemen om ze te voorkomen. Bovendien zijn er veel verschillende dingen die ze kunnen veroorzaken. In feite is de belangrijkste oorzaak een verhoging van de bloeddruk in het oog. Kinderen kunnen ze ook krijgen door ongelukken of een klap in het oog.
Oorzaken van deze bloedvlekken in het oog zijn:
- Sterke hoest of nies
- Te hard in je ogen wrijven
- Een voorwerp in het oog steken
- Hoge bloeddruk
- Diabetes
- Bepaalde medicatie nemen die de manier waarop het bloed stolt verandert
- Hematologische ziekten
Moet ik me zorgen maken over bloeduitstortingen bij kinderen?
Als de bloedvlek klein is en verscheen na een val of een ongeval, kan deze binnen een dag of twee verdwijnen.
Als het echter een grote plek is of herhaaldelijk voorkomt, moet je naar de dokter gaan. Op die manier kan hij een nauwkeurige diagnose stellen. Daarna geeft hij je de beste behandeling.
Meestal zijn bloeduitstortingen op de ogen van kinderen niet gevaarlijk en hebben ze geen behandelingen nodig. Binnen een week zou het bloed moeten verdwijnen zonder bijwerkingen of pijn.
Als je kind nu echter andere symptomen heeft, zoals jeukende of tranende ogen, is het waarschijnlijk beter dat je hem naar een oogarts brengt. Bovendien moet je ook gaan als je kind niet goed uit dat oog kan zien.
Bescherm het zicht van je kinderen
Oogletsel komt vaker voor dan je denkt, omdat dit gebied erg gevoelig is. Het is vaak het doelwit van ongevallen en verwondingen. Niet goed spelen met speelgoed, onvoldoende veiligheid in huis, toegang tot bepaalde gereedschappen of objecten of slecht toezicht door volwassenen kan ongelukken veroorzaken.
Ze kunnen echter ook gebeuren terwijl ouders kijken naar spelende kinderen of zelfs als ze voorzichtig spelen. Ongevallen binnenshuis of buitenshuis kunnen op elk moment gebeuren. Dus, is het mogelijk oogletsel te voorkomen? Niet 100% natuurlijk, maar wel voor een groot deel. Hier zijn een paar tips:
- Laat geen scherpe of gevaarlijke voorwerpen achter op kinderhoogte. Laat ze bijvoorbeeld niet op tafel, aan de rand van het aanrecht of op de vloer liggen.
- Koop een zonnebril of een veiligheidsbril voor als ze sporten.
- Bied speelgoed aan dat geschikt is voor hun leeftijd. Koop ook geen dingen die als projectielen kunnen worden gebruikt.
- Plaats veiligheidsbarrières of sloten zodat je kind niet van de trap kan vallen of zijn hoofd op bepaalde meubels kan stoten.
Medische hulp bij een bloeduitstorting op het oog
Bloeduitstortingen op het oog komen bij kinderen veel voor en kunnen om verschillende redenen gebeuren. Dus als ze zich voordoen, raak dan niet in paniek. Geef je kind bovendien geen aspirine of andere medicijnen die bloedingen kunnen veroorzaken.
Zorg ervoor dat je kind geen gevaarlijke activiteiten uitvoert. Zorg er ook voor dat hij voldoende slaapt, zowel ‘s nachts als ‘s middags. Als je merkt dat je kind veel in zijn ogen wrijft, bedek het dan met een verband. Je zou zelfs piraatje kunnen spelen om het langer op te laten zitten.
Als je kind tot slot vaak bloeduitstortingen heeft, pijn voelt of niet goed kan zien, breng hem dan onmiddellijk naar de dokter.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Arias-Díaz, A., Bernal-Reyes, N., Pérez-Martinto, P. C., Correa-Madrigal, O., & Méndez-Sánchez, T. de J. (2013). Medición de agudeza visual estereoscópica en una población infantil sana. Revista Mexicana de Oftalmologia.