Gevolgen van overmatig gebruik van een fopspeen
Ook al kunnen fopspenen een goede hulp zijn tijdens de eerste jaren van het leven, ze kunnen ook negatieve consequenties hebben. Overmatig gebruik van een fopspeen kan je kind uiteindelijk schaden. Laten we uitleggen hoe.
Waarom is het goed om overmatig gebruik van een fopspeen te vermijden
Op het juiste moment terugtrekken is een overwinning. Met andere worden, we moeten overmatig gebruik van een fopspeen voorkomen na de tijd dat het echt nodig is, om te zorgen dat het geen probleem wordt.
Het maakt borstvoeding lastiger
Het is niet hetzelfde om op een plastic speen te zuigen dan aan een moederborst.
Als de baby nog aan het leren is om borstvoeding te krijgen, is het niet aan te raden om iets anders in haar mond te stoppen. Dit om verwarring te voorkomen. De baby beweegt haar tong niet op dezelfde manier en zal niet weten wat ze moet doen.
Dit wordt ook wel zuigverwarring genoemd. Dit probleem kan veroorzaakt worden door fopspenen en het gebruik van verschillende flessen. Dit is de belangrijkste reden waarom het gebruik van een fopspeen niet aangeraden wordt voordat borstvoeding een bekende routine is geworden bij de baby.
Het kan mondontstekingen veroorzaken
Het gebruik van een fopspeen kan bepaalde infecties veroorzaken in de mond. Over het algemeen wordt een van de meest voorkomende ontstekingen veroorzaakt door een schimmel, ook wel spruw genoemd. Het wordt veroorzaakt door Candida albicans.
Het kan misvormingen van het gebit veroorzaken.
Langdurig gebruik van fopspenen kan ook bepaalde misvormingen veroorzaken. Dit komt doordat het kind misvormingen in de kaak ontwikkelt. Het kan er vooral voor zorgen dat de positie van de boven- en onderkaak verandert, wat een beet-anomalie of foutieve occlusie genoemd wordt.
Een ander probleem kan ook zijn dat de boventanden niet passen op de ondertanden, wat een open beet genoemd wordt.
Deze open beet gebeurt vooral als er fopspenen met een harde kern wordt gebruikt. Als een baby deze gebruikt, ademt hij normaal ook door zijn mond in plaats van zijn neus.
Het kan allemaal abnormaliteiten aan het gehemelte veroorzaken. Maar ook misvormingen in de mondholte.
Spraakstoornissen
Overmatig gebruik van een fopspeen kan ook de taalontwikkeling aantasten. Om de juiste articulatie te hebben, is het belangrijk dat kinderen geen misvormingen in hun mond hebben.
Deze stoornissen kunnen gecorrigeerd worden, maar het kan zijn dat bepaalde klanken blijvend slecht uitgesproken worden.
Het kan oorontstekingen veroorzaken
Een oorontsteking kan voorkomen als een baby veel door zijn mond ademt, zoals eerder genoemd. In dat geval sluit het buisje van Eustachius niet goed als speeksel doorgeslikt wordt.
Hoe voorkom je deze problemen?
Probeer overdag niet de fopspeen niet te lang te gebruiken om te voorkomen dat je baby deze problemen krijgt. En er moet rekening gehouden worden met het volgende:
- Fopspenen moeten zeker niet na de leeftijd van 2 of 3 gebruikt worden. Dit om misvormingen in de mond te voorkomen.
- Het is belangrijk om rekening te houden met de ontwikkeling van het kind om traumatische situaties te vermijden. Neem bijvoorbeeld niet de fopspeen weg op hetzelfde moment als de luiers. Het zijn vaak de jongens die vanaf dat moment hun fopspeen eisen.
- In ieder geval moet je onthouden dat de zuigbehoefte bij kinderen verdwijnt rond de leeftijd van 4. Vanaf dit moment zullen ze niet lijden, ook al missen ze hun fopspeen misschien wel even.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Asociación Española de Pediatría. Uso del chupete y lactancia materna. 2011. Disponible en: https://www.aeped.es/comite-lactancia-materna/documentos/uso-chupete-y-lactancia-materna
- Álvarez Hernández, C., Barcia Varas, J., Pavez Gallegos, N., & Zúñiga Delgado, C. (2015). Descripción de reflejos orofaciales, succión nutritiva y no nutritiva en lactantes prematuros extremos de 3 y 6 meses de edad corregida. http://repositorio.uchile.cl/bitstream/handle/2250/138230/Álvarez%20Barcia%20Pavez%20Zúñiga.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Diaz Coronado, V. N. (2018). EFICACIA DEL USO DEL CHUPETE EN LA DISMINUCIÓN DE LA MUERTE SÚBITA EN LACTANTES. http://repositorio.uwiener.edu.pe/bitstream/handle/123456789/2026/ESPECIALIDAD%20-%20Diaz%20Coronado%2c%20Vilma%20Nerida.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Asociación Española de Pediatría. (n.d.). Chupere. https://enfamilia.aeped.es/edades-etapas/chupete
- Varas, V. F., & Gil, B. G. (2012, December). Hábito de succión del chupete y alteraciones dentarias asociadas. Importancia del diagnóstico precoz. In Anales de Pediatría (Vol. 77, No. 6, pp. 374-380). Elsevier Doyma. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwir6Ijqxv_rAhUF2uAKHd25C2MQFjACegQIBRAB&url=https%3A%2F%2Fwww.analesdepediatria.org%2Findex.php%3Fp%3Drevista%26tipo%3Dpdf-simple%26pii%3DS1695403312001518&usg=AOvVaw34bQh3N6vKYwbb2nh6idzq
- Sánchez, L. M., González, E. D., Florensa, S. G. T., & Marti, J. G. (2000, January). Uso del chupete: beneficios y riesgos. In Anales de Pediatría (Vol. 53, No. 6, pp. 580-585). Elsevier Doyma. https://www.analesdepediatria.org/es-pdf-S1695403300775023