Chronische netelroos bij kinderen
Lees verder om meer te weten te komen over chronische netelroos bij kinderen. Een uitbraak van netelroos, ook bekend als urticaria, duurt normaal gesproken slechts een paar uur of hooguit een paar dagen. Maar in chronische gevallen kan deze jeukende uitslag zes weken of langer blijven zitten.
Chronische netelroos verwijst naar een verschillende aandoeningen die van invloed zijn op de opperhuid. Het veroorzaakt een uitslag die meer dan zes weken kan duren voordat deze weer verdwijnt. Over het algemeen is chronische netelroos bij kinderen het gevolg van een allergische reactie.
Met andere woorden, de irritatie die kenmerkend is voor deze aandoening is een reactie van het lichaam op allergenen. Chronische netelroos bij kinderen geeft jeuk en is ongemakkelijk. Ouders moeten de toestand nauwlettend in de gaten houden totdat deze verdwijnt.
Chronische netelroos bij kinderen kan verschijnen in de vorm van bultjes, rode vlekken of striemen. Ze kunnen geïsoleerd of in een cluster verschijnen of zich over grote delen van het lichaam verspreiden.
Een geval van netelroos kan bijvoorbeeld een hele arm of slechts een klein stukje huid aantasten.
Oorzaken
Deze aandoening treedt op wanneer immuuncellen, mestcellen genaamd, in de bloedbaan de chemische stof histamine tegenkomen. Hierdoor gaan kleine bloedvaatjes onder de huid open. Vloeistof hoopt zich op in de huid, waardoor dit puistjes, bultjes of striemen veroorzaakt.
De precieze oorzaak van deze reactie kan moeilijk te bepalen zijn. Er zijn namelijk veel dingen die een geval van netelroos kunnen veroorzaken en elk lichaam reageert anders.
Dit betekent dat het in veel gevallen onmogelijk is om te bepalen wat chronische netelroos bij kinderen veroorzaakt. Veel episodes hebben echter betrekking op:
- Auto-immuuncondities
- Insectenbeten
- Bijwerkingen van medicatie
- Voedselallergie
Symptomen van chronische netelroos bij kinderen
Het belangrijkste symptoom van chronische netelroos bij kinderen is een uitbraak van verhoogde vlekken, bultjes of striemen.
De kleur hiervan kan variëren, met een lichtere kleur in het midden van elke bult. Ze kunnen in een groep of individueel verschijnen.
De locatie en vorm van de uitslag kan in de loop van een paar uur veranderen. De grootte varieert ook. Chronische netelroos gaat meestal gepaard met een jeukende, tintelende of branderige sensatie.
Afhankelijk van het type urticaria kan er zwelling of een ontsteking optreden. In zeer ernstige gevallen van netelroos kan deze zwelling de binnenkant van de keel aantasten, waardoor de volgende verschijnselen optreden:
- Vermoeidheid
- Ademhalingsproblemen
- Verlies van bewustzijn door anafylactische shock
Diagnose
Artsen zijn over het algemeen in staat om deze aandoening te diagnosticeren met een snel lichamelijk onderzoek. Zoals eerder vermeld, kan de oorzaak van chronische netelroos bij kinderen echter moeilijker te bepalen zijn.
Je arts zal een reeks vragen stellen over de medische geschiedenis van het kind en mogelijke blootstelling aan allergenen.
Om de oorzaak van de aandoening te beperken, kan een arts je vragen om een dagboek bij te houden. Hierin schrijf je alles wat je kind eet en drinkt. Diagnostische tests kunnen ook nodig zijn, zoals een bloedtest.
Een manier om chronische netelroos bij kinderen te controleren, is door een de huid met een ijsklontje aan te raken. Om daarna te observeren hoe de uitslag reageert op de kou.
Andere artsen gebruiken een klein gewicht om druk uit te oefenen op een spier. Om te zien of de druk nieuwe vlekken veroorzaakt.
Behandeling van chronische netelroos bij kinderen
Milde gevallen van netelroos gaan meestal vanzelf weg en hebben ook geen behandeling nodig. In het geval van chronische netelroos is het echter belangrijk om vast te stellen wat de reactie heeft veroorzaakt. Op deze manier kun je het allergeen zo veel mogelijk verwijderen.
Als je kind aan een ernstige huiduitslag lijdt, kan de kinderarts een antihistaminicum voorschrijven. Om te voorkomen dat het lichaam histamine in de bloedbaan afgeeft en de irritatie stopt.
Geef je kind nooit medicatie zonder advies van je arts.
Als een niet-slaperig makend antihistaminicum niet werkt, kan een sterker medicijn of een combinatie van geneesmiddelen nodig zijn.
In sommige gevallen van chronische netelroos bij kinderen, kunnen artsen ook orale steroïden voorschrijven. Deze moeten gedurende een korte periode van 5 dagen tot maximaal 2 weken worden ingenomen.
Het is echter belangrijk om de blootstelling van het kind aan de bijwerkingen van steroïde medicatie te beperken.
Als je kind chronische netelroos heeft, raak dan niet in paniek. Zoals met veel huidaandoeningen kan het toepassen van lotions of huismiddeltjes averechts werken.
Dus overleg met je arts en zoek naar de juiste oplossing voor je kind.