Blindedarmontsteking bij kinderen: enkele weetjes
Blindedarmontsteking komt vaak voor bij kinderen tussen 0 en 4 jaar. We zullen hier in dit artikel wat dieper op ingaan.Blindedarmontsteking is een ontsteking van een klein orgaan dat de appendix wordt genoemd. Dit is een dunne buis van ongeveer 9 centimeter lang die aan de dikke darm vast zit. De wetenschap weet nog steeds niet precies wat de functie hiervan is. Blijkbaar zou het te maken hebben met de bescherming van de ingewanden tegen infecties.
Ouders moeten weten wat blindedarmontsteking is. Kinderen kunnen hier immers vanaf de geboorte door getroffen worden. Daarom moeten we onszelf de vraag stellen: wat is de oorzaak van blindedarmontsteking?
De verstopping van dit kanaal veroorzaakt een ophoping van feces. Hierdoor wordt de wand van dit orgaan beschadigd, met ontsteking en infectie tot gevolg.
Zelfs pasgeboren baby’s kunnen een blindedarmontsteking krijgen.
Wanneer dit gebeurt blijft de zwelling toenemen. Hierdoor krijgt men pijn aan de rechterkant van de onderbuik. De pijn wordt ervaren in het zogenoemde punt van McBurney. Dit punt is belangrijk voor artsen om de juiste diagnose te kunnen stellen.
Soms voelen kinderen zich een beetje beter na een periode van intense pijn. Dit is geen goed teken. Het kan immers wijzen op het begin van een buikvliesontsteking. Dit is de ontsteking van een vlies dat de meeste organen in de buik omhult. Buikvliesontsteking wordt veroorzaakt door een perforatie van de blindedarm.
Symptomen van blindedarmontsteking bij kinderen
Gewoonlijk stellen artsen niet onmiddellijk de diagnose blindedarmontsteking. Meestal moeten hiervoor een aantal testen worden gedaan. Wat betreft onze kleintjes is het belangrijk dat dit protocol wordt gevolgd. Blindedarmontsteking kan immers verward worden met andere aandoeningen van de ingewanden zoals darmontsteking of een verkoudheid.
Hier volgen de belangrijkste symptomen van blindedarmontsteking bij kinderen:
- De eerste symptomen zijn een lichte pijn in de bovenbuik of rond de navel. Hierna volgt koorts, gebrek aan eetlust, diarree, constipatie en rillingen.
- Na enkele uren zal de pijn intenser worden. Bovendien zal de pijn zich verplaatsen naar het onderstelde gedeelte van de buik.
- Uiteraard zullen kinderen die deze symptomen ervaren niet staan te popelen om te lopen, te spelen of te eten. Als je ziet dat je kind toch nog in een speelse bui is dan kun je je een beetje minder zorgen maken.
Raadpleeg je kinderarts en volg zijn of haar richtlijnen indien je de hierboven vermelde symptomen bij je kind opmerkt. Als je kind extreme pijn ervaart moet je onmiddellijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
Risicofactoren
Een acute ontsteking van de blindedarm is de hoofdoorzaak voor chirurgische ingrepen aan de buik bij kinderen ouder dan 2 jaar. Dit kan op elke leeftijd optreden, maar kinderen jonger dan 2 jaar lopen slechts 5% risico op deze aandoening. Het komt echter het vaakst voor bij jongens tussen 10 en 12 jaar oud.
Welke factoren kunnen van invloed zijn op het ontstaan van blindedarmontsteking bij kinderen? Dit zijn de belangrijkste risicofactoren:
- Genetica: het risico wordt groter indien de moeder of vader in het verleden een blindedarmontsteking heeft gehad.
- Infecties: darmontsteking, virale infecties, enz.
- Indigestie: een voedingspatroon zonder veel vezels vormt een risico voor het lichaam.
- Indirect: abdominaal trauma.
Blindedarmontsteking behandelen
Jammer genoeg is er na de diagnose van blindedarmontsteking slecht een behandeling mogelijk. Dit houdt in dat de appendix door middel van een chirurgische ingreep verwijderd moet worden. Het goede nieuws is dat de medische wetenschap reeds ver geëvolueerd is. Hierdoor is dit tegenwoordig slechts een kleine ingreep. Kinderen herstellen bovendien veel sneller dan volwassenen.
Koorts, overgeven, gebrek aan eetlust en buikpijn zijn de meest voorkomende symptomen van blindedarmontsteking bij kinderen.
Er is ook een zeer kleine kans dat de appendix er tijdens de operatie normaal uitziet. Toch zal de arts in dit geval de blindedarm verwijderen en verder zoeken naar de oorzaak van de buikpijn.
Ongeacht de situatie is het zeer belangrijk dat je er vertrouwen in hebt dat je kleintje sterk is en het probleem zal overwinnen.
De meeste kinderen herstellen heel snel van de operatie van een blindedarmontsteking. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Waak altijd over de gezondheid van je kleine engeltje en zorg ervoor dat je altijd het telefoonnummer van je arts bij de hand hebt. Noodgevallen kunnen immers altijd voorvallen.