Besmettelijke ziektes die zich verspreiden op kinderdagverblijven
De besmettelijke ziektes die zich verspreiden op kinderdagverblijven zijn bekend. Dat is de reden waarom veel ouders zich zorgen maken over de blootstelling van hun kinderen en over de kwetsbaarheid voor virussen in deze fase.
Het is normaal dat kinderen last hebben van verkoudheid, bronchitis, otitis of keelontsteking wanneer ze voor het eerst naar de kinderopvang gaan. Maak je dus niet al teveel zorgen. Het is een natuurlijk proces dat kinderen helpt hun immuunsysteem op te bouwen.
Het immuunsysteem van een kind wordt geactiveerd wanneer het wordt geconfronteerd met besmettelijke ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Dit maakt de verdedigingsmechanismen van het kind sterker en in het geval van later contact met dezelfde ziekteverwekker, ontwaakt zijn immunologisch ‘geheugen’.
Het is heel normaal dat een kind ziek wordt op een kinderdagverblijf. Heel vervelend natuurlijk, maar hierdoor raakt zijn lichaam wel beter bestand tegen virussen en bacteriën.
Als het kind eerst verkouden is en dan laryngitis (slijmvliesontsteking van het strottenhoofd) krijgt, is dit een teken dat zijn immuunsysteem goed werkt.
Kinderen worden blootgesteld aan verschillende soorten besmettelijke ziektes die zich verspreiden in kinderdagverblijven. Om die reden moeten we alert en minimaal geïnformeerd zijn over elk van hen.
Kinderen die al vanaf jonge leeftijd naar kinderdagverblijven gaan, kunnen eerder last krijgen van gastro-enteritis dan kinderen die thuis blijven. Het goede nieuws hierbij is dat zij minder last van deze infecties zullen krijgen tijdens hun kleuterjaren.
6 besmettelijke ziektes die zich verspreiden in kinderdagverblijven
Roseola, de “zesde ziekte”
Roseola werd ontdekt na de vijf eerste “vlekjesziekten”:
- mazelen
- roodvonk
- rode hond
- waterpokken
- de vijfde ziekte, oftewel erythema infectiosum.
Om die reden staat roseola bekend als de zesde ziekte.
Het begint met zeer hoge koorts, gevolgd door huiduitslag die het eerst op de romp verschijnt en zich dan verspreid naar de ledematen.
Deze kleine roze vlekken branden niet en verdwijnen na zo’n 3 tot 7 dagen, evenals de koorts. Dit alles gaat gepaard met slijm in de neus, een zere keel en rode ogen.
De ziekte gaat meestal voorbij zonder complicaties.
Oorinfecties
Onder de ziekten die verspreid worden in dagverblijven hoort ook oorinfecties. Otitis is een ontsteking van het middenoor, die meestal wordt veroorzaakt als gevolg van de ophoping van slijm door een eerdere luchtweginfectie.
Het is logisch dat kinderen kwetsbaarder zijn voor oorinfecties omdat bij hen de buis van Eustachius korter, breder en horizontaler zijn.
Als een kind een oorinfectie heeft, maakt hij geluidjes met zijn keel, hoest hij, heeft hij oorpijn en een snotterig neusje. Hij kan ook koorts hebben.
Buikgriep
Deze ziekte komt vooral voor bij jongere kinderen en is de meest voorkomende besmettelijke ziekte. Het wordt veroorzaakt door het rotavirus.
De belangrijkste symptomen zijn:
- diarree
- overgeven
- buikpijn
- koorts
- de aanwezigheid van bloed in slijm in sommige gevallen.
Het kan zich gemakkelijk verspreiden door het verschonen van de luier. Een goede hygiëne is dus heel belangrijk.
Goede hydratatie en een strikt dieet kunnen de toestand aanzienlijk verbeteren. Antibiotica worden alleen aanbevolen als de symptomen niet vanzelf verminderen.
Herpangina en de ‘hand-voet-mond’ -ziekte
Herpangina is een veel voorkomende infectie bij baby’s, die zich manifesteert door rode stippen achterin de mond die kleine zweertjes worden. De ‘hand-voet-mond’-ziekte manifesteert zich op dezelfde manier, maar dan ook op de handen en voeten.
Tot de belangrijkste symptomen behoren koorts, keelpijn en algehele malaise, zelfs vóór de aanwezigheid van zweertjes. Die zweertjes verdwijnen na 10 dagen vanzelf.
Deze infectie kan worden verspreid door lichaamscontact of door de lucht. Een goede hydratatie en hygiëne vermindert het risico op infectie.
Conjunctivitis
Ook dit is één van de besmettelijke ziektes die zich snel verspreidt op kinderdagverblijven. Het is een ontsteking van het bindvlies. Dit is het membraan dat het ooglid van binnen van het binnenste gebied van het ooglid tot en met de oogbol bekleedt.
Conjunctivitis komt vaak voor bij jonge kinderen en kan worden veroorzaakt door irritatie, allergie of infectie.
Het oog begint rood te worden vanwege de irritatie en begint te tranen. Dit verhoogt het gevoel van pijnlijke jeuk.
Catarre en acute keelontsteking
De meest voorkomende symptomen van deze aandoeningen zijn koorts, loopneus en verstopte neus. Het zijn geen ernstige ziekten, maar ze geven het gevoel van ademnood en kunnen je kind veel ongemak bezorgen.
Ze kunnen ook verlies van eetlust en overgeven veroorzaken.
Aan de andere kant gaat een keelontsteking meestal gepaard met keelpijn en hoesten waarbij slijm wordt opgegeven.
Deze ziekten verdwijnen over het algemeen na een paar dagen, maar koortsverlagende middelen kunnen worden gebruikt om de koorts onder controle te houden en het ongemak te verminderen. Slijmoplossers worden niet aanbevolen, tenzij ze zijn voorgeschreven door een arts.
Virussen bieden bescherming tot de leeftijd van 6 jaar
Baby’s die naar de kinderopvang gaan, krijgen meer infecties dan degenen die thuis blijven. Dit komt omdat ze contact hebben met andere kinderen, zoals we al eerder zeiden.
Een recent onderzoek wees uit dat deze kinderen, vanwege hun vroege blootstelling aan het virus, beschermd zijn tegen deze ziektekiemen wanneer ze tussen de 3 en 6 jaar oud zijn.
Marieke de Hoog, de auteur van deze studie, legt uit dat “Kinderopvang veroorzaakt dat het kind weliswaar op jongere leeftijd gastro-enteritis krijgt (vóór de leeftijd van twee jaar). Anderzijds verhoogt het de incidentie niet, omdat het hem immuniseert in de kleutertijd.”
Bovendien zegt zij dat “Het mogelijk is dat het beschermende effect blijft bestaan na de leeftijd van 6, hoewel meer onderzoek nodig is om dit idee te ondersteunen.”
Dit onderzoek, waarbij meer dan 2.200 kinderen jonger dan 6 jaar waren betrokken, werd gepubliceerd door Pediatrics Magazine.
Opgemerkt werd dat 83% van de kinderen vóór hun eerste verjaardag naar de kinderopvang was geweest. Wetenschappers concludeerden dat gastro-enteritis of buikgriep bij kinderen op kinderdagverblijven 13% hoger ligt in hun eerste twee jaren.
Veel van deze besmettelijke ziektes die zich verspreiden in kinderdagverblijven zijn erg moeilijk te vermijden. En nog moeilijker bij kinderdagverblijven waar erg veel kinderen zijn.
Maar toch, met goede hygiëne en toezicht kunnen we ze proberen te voorkomen. Het kinderdagverblijf moet je op de hoogte brengen als je kleintje symptomen vertoont.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Hullegie S, Bruijning-Verhagen P, Uiterwaal CS, et al. First-year Daycare and Incidence of Acute Gastroenteritis. Pediatrics. 2016; 137 (5): e20153356.
- Mainou, C; Mainou, A; Arrufat, J. Conjuntivitis en la infancia. Farmacia profesional. 2006; 20 (3): 9-77.
- Palacios-López CG, Durán-Mckinster C, OrozcoCovarrubias L, Saéz-de-Ocariz M, García-Romero MT, Ruiz-Maldonado R. Exantemas en pediatría. Acta Pediatr Mex 2015;36:412-423.