Amandelmelk en de voordelen ervan tijdens de zwangerschap

Het consumeren van amandelmelk biedt meerdere voordelen. Het bevat geen gluten, lactose, of cholesterol, die schadelijk zijn tijdens de zwangerschap.
Amandelmelk en de voordelen ervan tijdens de zwangerschap

Laatste update: 23 februari, 2022

Tijdens de zwangerschapsperiode is het heel gewoon dat vrouwen bepaalde specifieke voedingsmiddelen innemen. Sommige daarvan, zoals amandelmelk, kunnen gunstig zijn voor de ontwikkeling van de foetus en voor de gezondheid van de zwangere vrouw. Goed op je voeding letten is in deze fase van essentieel belang.

Er zijn enkele elementen die totaal verboden zijn, zoals alcohol, en andere die aan te bevelen zijn om het zwangerschapsproces het hoofd te bieden. Amandelmelk is er een van. De smaak lijkt op die van gewone melk, hoewel deze melk plantaardig is en het aroma lichter.

Je vindt amandelmelk in elke supermarkt en deze melk wordt steeds populairder. Deze vloeistof is een bron van vitaminen en calcium. Het stimuleert de lichamelijke en cognitieve groei van de foetus en kan zonder problemen in je voedingspatroon worden opgenomen.

Wat zijn de voordelen van amandelmelk?

Amandelmelk en de voordelen ervan tijdens de zwangerschap

Hoewel het betrekkelijk recent is verschenen, wordt het vaak aanbevolen door dokters en specialisten. Iedereen kan baat hebben bij de inname ervan, maar het is vooral aan te bevelen voor zwangere vrouwen.

  1. Het is namelijk een bron van eiwitten. Eiwitten zijn nodig voor de vorming van gezonde weefsels en vetten, die de foetus zullen helpen bij de ontwikkeling van zijn zenuwstelsel. Het zijn echter eiwitten met een lage biologische waarde, die essentiële aminozuren missen.
  2. Controleert vermoeidheid en duizeligheid. Tijdens de zwangerschap is het gebruikelijk dat moeders last hebben van duizeligheid en overgeven. Dit gevoel van onbehagen is volkomen normaal en kan met verschillende middelen verlicht worden. Een ervan is amandelmelk. Deze melk helpt namelijk om misselijkheid onder controle te houden.
  3. Hoog vitaminegehalte. Een glas amandelmelk levert B-vitamines, foliumzuur, ijzer en magnesium. Deze elementen helpen bloedarmoede te bestrijden die meestal tijdens de vierde of vijfde maand van de zwangerschap verschijnt. IJzer en magnesium helpen ook bij het reguleren van oestrogenen, die verantwoordelijk zijn voor het behoud van een hoog energieniveau en een goede stemming bij zwangere vrouwen. Bovendien is foliumzuur essentieel om ontwikkelingsstoornissen bij de foetus te voorkomen, zo staat in een studie die gepubliceerd (Engelse link) werd in het tijdschrift Annales D’Endocrinologie.
  4. Vergemakkelijkt de spijsvertering. Het is mogelijk dat in dit stadium maagproblemen ontstaan. Een sterk aanbevolen drank om de symptomen te verlichten is deze soort melk, want het helpt de darmtransit te verbeteren.
  5. Calcium is essentieel voor de ontwikkeling van de botten van de baby. Amandeldrank is een heel eenvoudige manier om calcium binnen te krijgen. Dit element is erg belangrijk omdat het, volgens specialisten (Engelse link), de sterkte van de botten van de foetus en de moeder stimuleert.

Wat je moet weten voor je deze melk drinkt

Een zwangere vrouw maakt een smoothie met amandelmelk

Hoewel het waar is dat amandelmelk een geweldig voedzaam voedingsmiddel is, zou niet iedereen het moeten consumeren. Er kan namelijk sprake zijn voor een notenallergie, dus het is nodig de arts te raadplegen.

Anderzijds heeft enig onderzoek in Nederland door de Universiteit van Utrecht verzekerd dat er een gemeenschappelijke variabele is tussen de inname van noten tijdens de zwangerschap en de astma van de baby. Door het gebrek aan tegenstrijdig bewijs houden veel specialisten liever vast aan hun oorspronkelijke standpunt. Ze zijn van mening dat amandelen een fundamenteel voedingsmiddel zijn in het dieet van een zwangere vrouw en dat het verbod ervan verkeerd zou zijn. Suggesties hoe amandelmelk te drinken.

Drink het gewoon zo of als een lekkere smoothie

Amandelmelk kan op verschillende manieren geconsumeerd worden. Er zijn zwangere vrouwen die het liever drinken in de vorm van smoothies of sappen, gemengd met andere elementen die hen meer aanspreken. Dit neemt de voordelen van melk niet weg of vermindert ze niet, dus het is geen probleem ze op de door jou gewenste manier in te nemen.

Allereerst is er de typische consumptie; dat is gewoon de amandelmelk drinken, zonder toevoegingen. Het is belangrijk op te merken dat dit ofwel thuis bereid kan worden, ofwel kant-en-klaar in de supermarkt gekocht kan worden. Je kunt het drinken als elke andere soort vloeistof en je kunt het deel laten uitmaken van het dieet van je gezin. De smaak is licht zoet, zodat het niet onaangenaam is in combinatie met andere vloeistoffen of voedingsmiddelen.

Ten tweede kun je het gebruiken om shakes en smoothies te bereiden. Dit betekent dat amandelmelk gecombineerd kan worden met vruchten en andere ingrediënten. Afhankelijk van ieders smaak wordt het ene of het andere ingrediënt toegevoegd. Het is het beste om verschillende recepten uit te proberen tot je er een vindt die je het lekkerst vindt.

Een van de populairste milkshakes met amandelen is de beroemde bananen- en amandelmilkshake, met suiker of vanille naar smaak. Er kan ook een vleugje kaneel aan toegevoegd worden. Deze shake is populair geworden vanwege zijn hoge energiewaarde. Anderzijds kun je altijd van amandelmelk genieten bij het ontbijtdoor het met cornflakes te eten of bij je toast te drinken.

Amandelmelk, een gezond alternatief

Amandelmelk kan een gezond alternatief zijn voor koemelk. Maar ondanks de eigenschappen is het essentieel om de voedingswaarde-etikettering te lezen voor je het koopt. Je moet producten met toegevoegde suikers vermijden, want die kunnen de voedingswaarde van de melk verslechteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Valentin M., Mazeau PC., Zerah M., Ceccaldi PF., et al., Acid folic and pregnancy: a mandatory supplementation. Ann Endocrinol, 2018. 79 (2): 91-94.
  • Vannuci L., Fossi C., Quattrini S., Guasti L., et al., Calcium intake in bone health: a focus on calcium rich mineral waters. Nutrients, 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.