Als kinderen bang zijn om te gaan poepen

Het is normaal dat kinderen bepaalde angsten en fobieën ervaren. Veel kinderen zijn zelfs bang om te poepen. Vandaag willen we deze gemeenschappelijke angst bespreken.
Als kinderen bang zijn om te gaan poepen

Laatste update: 22 mei, 2019

Wanneer kinderen bang zijn om te gaan poepen, heeft het bijna altijd te maken met een of ander darmprobleem gerelateerd aan het voedsel dat ze eten. Luie darmen, ofwel atonie van de darmen, zorgen ervoor dat kinderen irritatie of pijn ervaren. Daarom, als ze de behoefte voelen om te gaan poepen, weigeren ze dat te doen.

Het geval kan ook zijn dat kinderen zichzelf op een vreemde plek bevinden, anders dan ze gewend zijn. Deze situatie kan ervoor zorgen dat ze zich ongemakkelijk voelen bij het zorgen voor hun lichamelijke behoeften.

Deze weigering zorgt dan voor obstipatie, wat betekent dat hun ontlasting droog en hard wordt. Dit maakt poepen moeilijk en pijnlijk en draagt ​​zo bij aan een vicieuze cirkel.

Waar komt de angst voor poepen vandaan?

Over het algemeen is deze angst om te gaan poepen geassocieerd met obstipatie en andere gerelateerde symptomen. Het kan echter ook het gevolg zijn van andere oorzaken. We zullen de meest voorkomende factoren hieronder noemen:

Een teveel aan vlees en eiwitten

Het eten van te veel eiwit leidt tot de verharding van ontlasting die op zijn beurt de darmbewegingen bemoeilijkt.

Een specialist moet gedurende de eerste levensjaren toezicht houden op de voeding van een kind om een ​​gezonde groei en ontwikkeling te verzekeren. Met adequate begeleiding en controle kunnen ouders veel spijsverteringsproblemen voorkomen.

Luiheid en sedentaire levensstijl

Gebrek aan lichaamsbeweging bij kinderen leidt niet alleen tot problemen als het gaat om naar het toilet gaan. Het kan ook cardiovasculaire problemen veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat kinderen betrokken raken bij sport en andere fysieke activiteiten die geschikt zijn voor hun leeftijd.

Angststoornissen gerelateerd aan mentale inspanning

Deze problemen ontstaan ​​bij schoolgaande kinderen wanneer ze zich overweldigd voelen door overmatige mentale inspanning en zich zorgen maken over schoolwerk en academische activiteiten.

Gêne en bang zijn om te gaan poepen

Vaak zijn kinderen bang om te poepen omdat ze zich schamen of zich niet op hun gemak voelen. De mogelijkheid dat iemand ze ziet of dat ze vies worden, kan ervoor zorgen dat ze bang zijn om te gaan poepen.

Kind zit op het toilet te poepen

Onvoldoende waterinname

Wanneer kinderen niet genoeg water drinken om aan hun behoeften te voldoen, wordt hun ontlasting hard. Dit veroorzaakt pijn en kan bij gelegenheid zelfs leiden tot bloeden na een stoelgang. Uit angst dat dit opnieuw gebeurt, vermijden kinderen koste wat het kost om te poepen.

Wanneer dit type fobieën intenser wordt, produceert het een groot deel van het ongemak. De angst verhindert het lichaam van kinderen om de natuurlijke en noodzakelijke handeling uit te voeren om organisch afval te verwijderen.

Niet poepen kan leiden tot ernstige problemen zoals blindedarmontsteking, infecties, darmgisting, pijn in de galwegen en meer.

Wat te doen als kinderen bang zijn om te poepen?

Angst ervaren is volkomen normaal, vooral in de eerste jaren van het leven. Hoewel het iets is dat heel gebruikelijk is, moet het niet te licht worden opgevat. Integendeel, ouders moeten de ernst van het probleem begrijpen en de hulp van een specialist zoeken.

Het vroegtijdig aanpakken van het probleem zal in grote mate helpen om de angst uit te roeien. Bovendien zal het voorkomen dat ophoping van ontlasting bijkomende gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Fobieën en angsten zijn de reactie van mensen op ongunstige situaties zoals pijn, ongemak, of iets dat ze vies vinden. In de beginfase van het leven zijn dit soort reacties aangeboren. Kinderen ontwikkelen deze angsten zonder dat ze de gevolgen begrijpen van het negeren van hun fysiologische behoeften.

Als ouders moeten we begrip hebben voor onze kinderen en veel steun bieden om geleidelijk aan hun obstakels te overwinnen. Op geen enkele manier mogen we onze kinderen dwingen of verplichten om hun angsten onder ogen te zien. In plaats van te helpen, zal dit de zaak alleen maar erger maken, wat verder bijdraagt ​​aan hun fobie.

Als kinderen bang zijn om te gaan poepen

Praat open met je kind over zijn of haar angst om te poepen. Dit helpt hem het vertrouwen te krijgen dat hij nodig heeft om hun twijfels en angsten vrijuit te uiten.

Open communicatie vergroot de mogelijkheden om de juiste strategieën te vinden om de angst het hoofd te bieden. Hiermee kunnen kinderen deel uitmaken van de oplossing en de uitputting en belasting die dit probleem voor hen oplevert tot een minimum beperken.

Broek rond de enkels

Kinderen moeten de steun van hun dierbaren voelen en begrijpen en deelnemen aan het oplossen van hun angsten. Beetje bij beetje zullen deze angsten vervagen als kinderen begrijpen dat ze het vermogen hebben om elke moeilijke situatie te overwinnen.

Deze tips zijn niet alleen nuttig als kinderen bang zijn om te gaan poepen en deze angst moeten overwinnen. Ze kunnen kinderen ook helpen elke andere moeilijkheid te overwinnen die op hun weg komt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Enciclopedia del Hogar. (1967). 11th ed. Barcelona – España: EDICIONES GARRIGA, S.A., Tomo I y II.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.