Adele deelt haar ervaring met een postnatale depressie
Postnatale depressie is een aandoening die duizenden vrouwen in de wereld treft. Het kan iedereen overkomen. In dit artikel willen we het hebben over wat de zangeres Adele met de wereld heeft gedeeld over haar postnatale depressie. Ook zij heeft het meegemaakt.
Een nummer van het tijdschrift Vanity Fair onthulde een gesprek waarin de zangeres vertelt over haar zwangerschap en de geboorte van haar zoon, Angelo. Haar kind, die nu zes jaar oud is, is haar liefde en inspiratie. Maar zijn geboorte heeft zijn moeder destijds in een heel moeilijke periode gebracht.
Adele is een 30-jarige vrouw die 10 Grammy’s en één Oscar heeft gewonnen. Ze werd vooral bekend met haar prijswinnende ballad Skyfall, die bekend werd door de James Bond-film met dezelfde naam.
Tegenwoordig richt ze zich op haar muziek en het moederschap. Ze houdt zich tevens bezig met de taboes die bestaan rond het fenomeen van postnatale depressie.
“Ik was geobsedeerd door mijn kind. Ik voelde me erg onhandig en had het gevoel dat ik de foutste beslissing van mijn leven had gemaakt ”
-Adele-
De artieste vertelt dat zij niet bang is om over haar toestand te praten. Integendeel zelfs. Ze wil dat andere moeders zich vrij voelen om hetzelfde te doen. Op deze aandoening wordt soms gereageerd met een enorme gevoelloosheid. Het lijkt alsof vrouwen niet het recht hebben om van streek te zijn en dat te uiten.
Postnatale ontevredenheid of postnatale depressie
Adele vertelde dat zij altijd had gedacht dat een postnatale depressie betekende dat je het kind niet wilde. Het maakte haar bezorgd om te denken dat ze haar baby kwaad kon doen. Ze vond niet dat ze het goed deed als moeder.
Maar ze vertelde aan niemand hoe zij zich voelde. Ze was heel bang. Haar man stelde voor om steun te zoeken bij andere vrouwen. Aanvankelijk verzette ze zich daartegen.
Maar later was ze verbaasd om te horen hoeveel vrouwen zich in dezelfde situatie bevonden. Sterker nog, ze hadden niet alleen hetzelfde meegemaakt, maar waren ook allemaal bang om erover te praten.
Adele zei dat vier van haar vriendinnen die dezelfde gevoelens hadden zich echter niet schaamden om het te zeggen. Ze wilde liever geen antidepressiva nemen maar liet zich in plaats daarvan inspireren door vrouwen die meer geduld hadden. Ze zag zichzelf vooral weerspiegeld in de dapperheid van zwangere vrouwen die al kinderen hadden.
Het besluit om haar postnatale depressie te overwinnen
Hoewel de meeste nummers van Adele melancholisch en verdrietig zijn, verzekert ze dat haar persoonlijkheid dat niet is. Desondanks vertelt ze een verdrietig verhaal over de dood van haar grootvader en hoe ze naar therapie moest om hier doorheen te komen.
In de periode na de geboorte van haar baby, voelde ze iets soortgelijks, maar ze besloot het onder ogen te zien. Ze besloot: “ik ga een avond helemaal voor mezelf reserveren, alleen voor mij, zonder de baby!” De vrienden van Adele´s vrienden keurden deze opmerking af en vroegen haar om uitleg.
Ze legt ook uit dat met iemand praten in dit stadium echter niet werkt. Dat komt doordat je moe bent en het gevoel hebt dat iedereen je veroordeelt.
Een van haar grootste problemen was dat ze zich schuldig voelde omdat ze zowel met haar professionele leven als met haar moederschap bezig was. Op dit gebied kon niemand haar helpen, laat staan haar begrijpen.
Ze kwam tot een conclusie: een dag doorbrengen zonder haar zoon zorgde ervoor dat ze zich slecht voelde, maar als ze het niet deed voelde ze zich nog slechter.
Ze neemt hem altijd mee op tournee, ze probeert haar rol als moeder volledig uit te oefenen. En toch, ondanks dit alles worstelt ze nog steeds als ze niet op tijd is om haar zoontje naar bed te brengen. Het lukt Adele niet het idee dat ze faalt en dat ze niet de beste moeder is, te overwinnen.
Adele houdt vol: ze houdt niet van het moederschap
De zangeres geeft toe dat ze liever iets anders zou doen en dat elk moment dat ze voor zichzelf kan hebben, een zegen is. Ze wordt gefeliciteerd met haar beslissing om moeder te worden midden in haar succesvolle carrière.
“Degenen die geen kinderen hebben, zijn de dappersten” zegt ze. Ze gelooft dat het dapperder is om je niet gedwongen te voelen om vader of moeder te worden.
“Ik hou meer van mijn zoon dan van wat dan ook. Maar iedere dag, als ik een paar minuten zou hebben zou ik willen dat ik kon doen wat ik wilde, wanneer ik maar wilde. Elke dag voel ik me zo.”
-Adele-
Wat betreft haar depressie, zegt ze dat het haar vrijkaart is om af en toe even uit de ‘gevangenis’ te mogen. Terwijl ze ermee worstelt kan ze de ruimte hebben om zichzelf te bevrijden.
Ze zegt dat ze verder geen verlangen heeft om opnieuw moeder te worden, en dat ze zich met haar zoon en de dochter van haar partner compleet voelt. Niettemin deden er geruchten de ronde over een nieuwe zwangerschap voor Adele.
Uitgelichte afbeelding van Adele’s Facebook pagina.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Dois Castellón, A. (2012). Actualizaciones en depresión posparto. Revista cubana de Obstetricia y Ginecología, 38(4), 0-0. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-600X2012000400016
- Caparros-Gonzalez, R. A., Romero-Gonzalez, B., & Peralta-Ramirez, M. I. (2018). Depresión posparto, un problema de salud pública mundial. Revista Panamericana de Salud Pública, 42, e97. https://www.scielosp.org/article/rpsp/2018.v42/e97/es/
- Urdaneta, J., Rivera, A., García, J., Guerra, M., Baabel, N., & Contreras, A. (2010). Prevalencia de depresión posparto en primigestas y multíparas valoradas por la escala de Edimburgo. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 75(5), 312-320. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0717-75262010000500007&script=sci_arttext