5 tips om te herstellen van rectus diastase

Het is belangrijk dat je lichaam goed herstelt na de bevalling en dat je je goed voelt over jezelf.
5 tips om te herstellen van rectus diastase

Laatste update: 28 januari, 2021

Rectus diastase komt bij alle vrouwen voor tijdens de zwangerschap. Het is een opening tussen de buikspieren doordat de spieren hun spanning verliezen. Bij sommige vrouwen komt het echter ernstiger voor dan bij anderen. Daarom kan herstel na de geboorte in bepaalde situaties iets langer duren.

Wanneer we het hebben over diastase, is het belangrijk om te weten dat het niet alleen een esthetisch probleem is.

Het herstellen van je figuur na de zwangerschap kan een langdurig proces zijn. Hoewel het aanvankelijk ingewikkeld lijkt en bijna onmogelijk om te bereiken, zijn er bepaalde maatregelen die direct na de bevalling kunnen worden genomen.

We weten allemaal dat de komst van een baby ouders ertoe brengen zich meer aan het leven van de baby te binden dan aan die van hen zelf.

Vergeet echter niet dat je eigen herstel ook belangrijk is voor je kind. Je kind heeft niet alleen jou nodig om voor hem te zorgen; hij wil ook dat je een goed gevoel hebt over jezelf. Als je je namelijk goed voelt over jezelf, zal de levenskwaliteit van het gezin ook verbeteren.

Om depressie te voorkomen, is het belangrijk dat een moeder na de bevalling de controle over haar leven terugkrijgt. Het is normaal om je zorgen te maken over de baby, maar de moeder is ook erg belangrijk.

Zeg vaarwel tegen rectus diastase

Het probleem dat in verband staat met rectus diastase komt zeer vaak voor. Het veroorzaakt een uiteenwijking van de rechte buikspieren om ruimte te maken voor de baby. De baarmoeder begint zich uit te breiden naarmate de zwangerschap zich ontwikkelt en dit veroorzaakt deze scheiding van de buikspieren.

Deze spieren keren niet onmiddellijk terug naar hun normale toestand nadat een vrouw is bevallen. Het proces verloopt anders dan bij andere weefsels zoals de baarmoeder en vaginale holtes. Opgezwollen spieren hebben speciale herstelmethoden nodig. De volgende tips kunnen daarom nuttig zijn:

Gezonde voeding

Net als bij zwangerschap en de kraamperiode, is voeding een belangrijke factor. Het is beter om te kiezen voor een gezond dieet. Het is ook belangrijk om een ​​uitgebalanceerd dieet te hebben tijdens het geven van borstvoeding om alle voedingsstoffen te bieden die je baby nodig heeft.

Hydratatie

Het is vooral belangrijk om je lichaam goed gehydrateerd te houden tijdens deze aandoening. Drink veel water en vloeistoffen om spierherstel te helpen.

Water helpt ook om de melkproductie te verbeteren. Je kunt de huid ook van buitenaf hydrateren door natuurlijke oliën te gebruiken. Ze helpen ook bij het herstel van elasticiteit.

Specifieke oefeningen

Na de bevalling kan rectus diastase zorgen voor een opzwelling van een specifiek gebied, die een aantal weken kan aanhouden. Daarom is het mogelijk om een ​​buik te hebben die vergelijkbaar is met die van een vrouw in haar derde maand van de zwangerschap.

De uitzetting die zich gedurende de 9 maanden van de zwangerschap voordoet, draait niet van de ene op de andere dag terug. Houd er ook rekening mee dat niet alle oefeningen worden geadviseerd voor herstel.

Fysiotherapeut Rafael Vicetto vertelt ons dat bijvoorbeeld crunches niet aan te raden zijn. Deze oefening zorgt er namelijk voor dat de buikspieren zich scheiden en dit is niet wat we willen.

Hij beveelt lichte oefeningen aan die weinig impact hebben op het gebied. Springen of rennen zijn niet goed voor de bekkenbodem tijdens deze fase van herstel. Het is beter om dagelijks een lichte wandeling van 45 minuten te maken.

“Je kunt je 9 maanden dik voelen, maar het geluk om moeder te worden, blijft voor altijd”.
– Nikki Dalton-

Medische evaluatie

Voordat je met welke type behandeling of oefening begint, is het van belang om na anderhalve maand na de bevalling eerst met je specialist te overleggen. Soms veroorzaakt diastase verwondingen zoals de breuk van de alba-lijn. Wanneer dit zich voordoet zijn er onaangename symptomen zoals pijn, problemen met de spijsvertering, urineverlies, enz.

Na je medische evaluatie kan een gepersonaliseerde behandeling worden aanbevolen. Intensieve inspanning die de buik te zwaar belast, wordt echter niet aanbevolen. Afhankelijk van de ernst van de diastase kan je arts ook een specifieke behandeling aangeven.

Stop diastase

Lange tijd was de meest gebruikte methode om diastase te behandelen chirurgie. Er is echter recent een nieuw systeem ontwikkeld dat bekend staat als stopdiastase. Het is geen ingrijpende behandeling die spierherstel door verschillende methoden helpt. Ze wijzen soms op het gebruik van een speciale gordel.

Ze bevelen ook aan om basisoefeningen uit te voeren die je kunt opnemen in je dagelijkse activiteiten. Het belangrijkste idee is om gewoontes te creëren die te maken hebben met hoe we bewegen, zitten, staan ​​of de baby vasthouden.

De meeste mensen vinden dat stopdiastase gunstige resultaten heeft in de eerste weken van toepassing. Als het correct wordt gedaan, kan het helpen zichtbaar herstel te bieden in de eerste 21 dagen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.