12 voordelen van babymassage
Wist je dat babymassage meerdere voordelen heeft? Het is bewezen dat moeders die strelen en enige druk uitoefenen op het lichaam van hun baby hun ontwikkeling bevorderen.
Wanneer een moeder bijvoorbeeld cirkelvormige bewegingen met haar hand maakt op de buik van de baby, bevordert dit een goede spijsvertering. Ook komen maaggassen vrij, verlicht het maagpijn en werkt het ontspannend.
Veel mensen hebben vaak de hulp nodig van een massagetherapeut, chiropractor of fysiotherapeut. Het is dus niet verwonderlijk dat er nu een categorie bij is voor kinderen, namelijk babymassage.
Wat is een massage?
Een massage is een handeling die door middel van verschillende bewegingen van de handen de spieren van het lichaam manipuleren. Het heeft een therapeutische functie en heeft positieve effecten op het lichaam.
In deze zin kan worden gezegd dat massages werden bedacht om pijn te bestrijden. In de loop van tijd zijn er verschillende technieken ontwikkeld en tegenwoordig staat het bekend als ‘gestructureerde aanraking’.
Waar is het goed voor?
- Pijnverlichting (zoals bij krampen en ander fysiek of emotioneel ongemak).
- Ontspanning en stimulering (afhankelijk van de soort massage).
- Herstel van spieren of pezen.
Op deze manier kan een massage dus bijvoorbeeld gebruikt worden voor de revalidatie van de spieren. Maar ook om algemene ontspanning te bevorderen.
Het moet gezegd worden dat massages een goede bloedcirculatie bevorderen. Hierdoor kunnen weefsels gemakkelijker over elkaar glijden.
De voordelen van babymassage
Verbetering van gehechtheid en emotionele binding
Bij babymassage horen onder andere oogcontact, gelach, gestreel en andere interacties met de baby. Hierdoor kan de baby op een positieve manier omgaan met zijn ouders.
Massages activeren ook de reacties van het lichaam op een gunstige manier.
Ontspant en verlicht stress
Net als alle andere vormen van massage helpt babymassage de spanning in het lichaam te verlichten of te elimineren.
Mensen geloven vaak niet dat kinderen hier last van kunnen hebben. Toch zijn ook zij in staat spanningen op te bouwen en ongemak te voelen.
De meest voorkomende bron van dit soort ongemak is uiteraard veroorzaakt door een slechte houding.
Onthoud bijvoorbeeld dat als ouders hun kind in bed leggen om te slapen ze niet altijd beschikbaar zijn om hem na een tijdje in een andere positie te leggen. Hierdoor kunnen ze zich ongemakkelijk gaan voelen.
Moedigt psychologische ontwikkeling aan
Babymassages zorgen ervoor dat baby’s zich veiliger voelen. Dit komt omdat ze namelijk de volle aandacht krijgen wanneer ze gemasseerd worden.
Angsten worden op die manier verminderd. Rust, ontspanning en zelfvertrouwen worden bevorderd. Als gevolg daarvan word hun psychologische ontwikkeling op een positieve manier gestimuleerd.
Leert de afmetingen van het lichaam te herkennen
Door babymassage kan de baby de grenzen van zijn lichaam leren te begrijpen. Met andere woorden, hij kan de afmetingen beginnen te begrijpen en een perceptie krijgen van zijn eigen lichaamsruimte.
Stukje bij beetje helpt een massage baby’s te begrijpen dat ze niet langer een verlengstuk van hun moeder zijn. Ze ontdekken zodoende dat ze een eigen individu zijn.
Bevordert het spijsverteringsstelsel
Baby’s hebben de neiging om aan gastro-intestinale problemen te lijden. Een van de grootste voordelen van babymassage is dat het de spijsvertering bevordert. Maar daarnaast verlicht het darmgassen en koliek.
Het lichaam absorbeert ook voedingsstoffen beter als de spijsvertering verbeterd is.
Bevordert het immuunsysteem
Wanneer het lichaam kalm en stressvrij is zal de werking van het immuunsysteem als gevolg daarvan verbeteren.
Door babymassage te geven kun je er zeker van zijn dat het immuunsysteem in goede staat verkeert. Het zal infecties het hoofd bieden en zich tegen bepaalde ziekten verdedigen.
Verbetert de ontwikkeling van het zenuwstelsel
Door middel van massages nemen we bewegingen, liefkozingen en rekkingen waar. Die sturen signalen rechtstreeks naar de hersenen.
Door middel van babymassage kan de baby zijn vermogen om stimuli te herkennen verbeteren. Als gevolg daarvan zal het zenuwstelsel verder ontwikkelen.
Verbetert de circulatie
Zonder twijfel helpen massages de bloeddoorstroming te verbeteren. Dit verbetert zelfs de ademhaling.
Met een grotere zuurstoftoevoer is het bloed schoner. Dit wordt bereikt met babymassage en het helpt tegelijkertijd om vocht uit het lymfevatenstelsel af te voeren.
Versterkt het ademhalingssysteem
Een babymassage die wordt uitgevoerd op de borst, schouders en rug helpt de longen te versterken en optimaliseert de ademhaling.
Verbetert de spieren
Daarnaast helpt een babymassage ook om de huid steviger te maken, de flexibiliteit te verbeteren en de coördinatie van de ledematen te verbeteren.
Er zijn vele voordelen van babymassage. Aanraking maakt het mogelijk emotionele banden te ontwikkelen en te versterken. Dat komt de neurofysiologische ontwikkeling van het kind ten goede.
Ook verbeteren alle lichaamsfuncties in een ontspannen toestand, wat leidt tot een goede gezondheid en welzijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Fritz. S. (2001). Fundamentos del Masaje Terapéutico. Editorial Paidotribo. Barcelona.
- Gracia, M. G. (2007). Masaje infantil. Medicina naturista, 1(2), 45-62.
- Márquez Doren, F., Poupin Bertoni, L., & Lucchini Raies, C. (2007). Efectos del masaje en el recién nacido y el lactante. Index de Enfermería, 16(57), 42-46. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1132-12962007000200009&script=sci_arttext&tlng=pt
- Quirós, L. L. (2009). El masaje infantil: conocimientos, experiencias y opiniones de profesionales de Enfermería Ginecobstétrica y Perinatal. Revista Enfermería Actual en Costa Rica, (16), 2. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5021219
- Sebastián, M. Y., & Sebastián, M. Y. (2005). Estimulación multisensorial en el trabajo del fisioterapeuta pediátrico. Fisioterapia, 27(4), 228-238. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S021156380573443X