7 Zwemoefeningen voor je baby

Zwemoefeningen voor je baby zijn essentieel, vooral als je wilt dat het een favoriete oefening wordt. Leer meer in het artikel van vandaag.
7 Zwemoefeningen voor je baby
Andrés Felipe Cardona Lenis

Beoordeeld en goedgekeurd door de leraar lichamelijke opvoeding en sport Andrés Felipe Cardona Lenis.

Laatste update: 06 juni, 2023

Zwemmen is misschien wel een van de beste sportieve alternatieven, zo niet het beste van allemaal. Door zwemoefeningen met je baby te doen is het mogelijk om hun ontwikkeling te stimuleren en een groot aantal gezondheidsvoordelen te bereiken.

Heb je overwogen om samen te gaan zwemmen? Als het antwoord ja is, leren we je een reeks oefeningen die je met je kleintje in het water kunt uitvoeren.

Vergeet niet dat zwemmen, behalve een sport, een geweldige kans is om gezonde gewoonten bij je kinderen te bevorderen. Bovendien onderscheidt het zich als een zeer onderhoudende activiteit voor elke leeftijd.

Zwemoefeningen voor je baby

Naast het programmeren van de activiteit in het zwembad, moet je ervoor zorgen dat je baby plezier heeft in wat hij doet. Het belangrijkste doel is dus om zwemmen leuk voor ze te maken.

Op basis van het bovenstaande zullen jij en de zwemleraar het kind moeten aanmoedigen om vertrouwd te raken met het water en daardoor enthousiast te zijn over de activiteiten die volgen.

Hier zijn enkele leuke en nuttige zwemoefeningen om met kleintjes te doen.

1. Voeten spartelen

Zwemles voor baby's

Met de voetjes spartelen is een van de eerste bewegingen die baby’s maken als ze in het zwembad komen. Het is heel belangrijk, want de beweging bevordert hun vertrouwen in de omgeving en is een goede manier om ermee vertrouwd te raken.

Het wordt meestal uitgevoerd aan de rand van het zwembad. De baby zit daar en alleen zijn beentjes worden in het water gebracht, zodat zijn voetjes het water beginnen te voelen.

Het is ook mogelijk om het uit te voeren op ondiepe oppervlakken, zoals het pierenbadje of een paar brede trappen.

2. Rondlopen

Van de zwemoefeningen voor je baby is rondlopen in het zwembad fundamenteel. Ook al is je kind nog jong, het is gemakkelijk te bepalen wat zijn aandacht trekt en wat niet.

Loop daarom hand in hand met je kind rond het zwembad en let op hun reactie. Als ze in het water willen of erin willen experimenteren, zullen ze waarschijnlijk met hun handen naar je wapperen en beginnen te glimlachen.

3. Verzamel speelgoed

Als ze eenmaal vertrouwen hebben gekregen met het zwembad en de intentie tonen om te zwemmen, kun je de ervaring veranderen in een leukere oefening. Probeer daartoe speelgoed te verspreiden in een aanzienlijk deel van het water.

Laat ze kennismaken met het water en moedig ze aan de voorwerpen te verzamelen (Spaanse link) en ze van de ene kant van het zwembad naar de andere kant te dragen. Het is belangrijk dat de baby drijfmiddelen heeft en de constante aanwezigheid van een verantwoordelijke volwassene.

4. Hun gezicht nat maken

Hoewel je baby het grootste deel van zijn leven heeft doorgebracht in een aquatische omgeving (de baarmoeder van de moeder) en de ervaring met het zwembad niet traumatisch is, is het toch belangrijk om te zoeken naar alternatieven om het nog aangenamer te maken.

Hun gezicht nat maken kan daarbij helpen. Je moet ze niet overrompelen. Maak ze liever langzaam nat, zodat ze niet bang worden. Pak een glas of een bakje, vul het met water en laat het van het hoofd of voorhoofd vallen.

5. Zwemmen in het zwembad

Beetje bij beetje zal het zwemmen voor je baby vorm krijgen. Een duidelijk voorbeeld zullen de wandelingen in het zwembad zijn. Als je baby je toestaat hem in het water te bewegen, zul je kunnen vaststellen of hij de activiteit echt leuk vindt.

Er zijn verschillende manieren om dit soort wandelingen te doen, maar we laten je de traditionele manier zien om je kleintje te dragen. Je neemt je baby bij de oksels, legt hem met het gezicht omhoog in het water en beweegt hem over het oppervlak. Doe vervolgens dezelfde oefening met het gezicht naar beneden.

Het belangrijkste is dat je het op zo’n manier doet dat hij vertrouwen krijgt.

A mother swimming in a pool with her tiny baby.

6. Springen en duiken

Springen en duiken vereisen een hoger niveau van zelfvertrouwen. Het zijn echter oefeningen die onder goede professionele begeleiding gedaan kunnen worden.

Laat je baby aan de rand van het zwembad staan en moedig hem aan om naar voren te springen. Eenmaal binnen zullen ze door het momentum van de val onder water gaan.

Bij de eerste paar sprongen met onderdompeling zullen ze je hulp nodig hebben om uit het water te komen. Maar geleidelijk aan zullen ze het zelf gaan doen.

7. Initieer voortstuwing

Dorsale en ventrale bewegingen worden uitgevoerd om de beweging van handen en voeten te stimuleren. De muur wordt gebruikt om de voetzoolreflex   te bereiken en speelgoed wordt gebruikt om manipulatie aan te moedigen.

Spontane bewegingen die je kind voortbewegen ontstaan door hun onderwaterreflex, onderdompeling of duiken. Bij het onderdompelen in de ventrale positie (met de buik naar beneden) zul je zien dat het de halswervelkolom rechtzet. Daarnaast sluit hij zijn glottis als reflex om de luchtweg te beschermen en beweegt hij zijn vier ledematen om zichzelf voort te bewegen.

Aspecten om rekening mee te houden bij zwemoefeningen voor baby’s

Oefeningen, spelletjes en leuke activiteiten zijn er in overvloed. Er zijn echter een aantal zaken waarmee je rekening moet houden voordat je baby deelneemt aan het zwemmen:

  • Je moet naar je kinderarts voor goedkeuring van de activiteit en voor de lichamelijke conditie van het kind. Sommige artsen bevelen activiteit aan vanaf 3 maanden, andere eerder of later. De meningen hierover lopen uiteen (Spaanse link), dus het is essentieel dat je het met een deskundige bespreekt.
  • De duur van elke sessie moet gemiddeld 40 minuten zijn.
  • Wat betreft de begeleiding is het raadzaam dat een van de ouders met de baby meegaat. En indien mogelijk allebei.
  • De baby mag op geen enkel moment alleen zijn in of bij het zwembad.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.