Wat te doen als je baby uit bed is gevallen
Het kan iedereen overkomen. Als je baby uit bed is gevallen, raak dan niet in paniek. Denk rustig na over wat je zou moeten doen.
Blijf ten eerste kalm als je baby uit bed is gevallen
De botten van baby’s zijn erg fragiel maar breuken komen niet vaak voor. Als je baby uit bed is gevallen, dan moet je als eerste kalm blijven. Je kunt met een helder hoofd beter nadenken en rationeler handelen.
Op deze manier kun je bepalen of je met je baby naar de eerste hulp moet of dat het alleen behoorlijk schrikken was.
Wanneer je actie onderneemt, dan moet je een paar verschillende dingen evalueren. Ten eerste de hoogte waar de baby van af viel. Was het een stoel, het bed of een bank?
Als hij tijdens het lopen is gevallen, dan zal het niet veel impact hebben. Dit is belangrijk om te weten zodat je kan beslissen of je de dokter moet bellen of naar de eerste hulp moet gaan.
Met of zonder bloed
Klappen tegen het hoofd of op de rug zijn het meest delicaat. Als je baby op deze plekken is gevallen, dan moet je een paar dingen controleren.
Controleer op bloed, zoek de wond op en bedek deze met gaas en geef lichte druk. Als het niet stopt met bloeden of als de wond erg groot is, ga dan naar de eerste hulp.
Als de wond klein is en het stopt na wat druk te hebben gegeven met bloeden, dan kun je wachten en kijken hoe het geneest. Vergeet niet dat er uit een hoofdwond veel bloed kan komen, ook al is het niet gevaarlijk.
Als er geen bloed is, zoek dan naar een bult of deuk om te bepalen waar hij geraakt is. In de meeste gevallen hoef je alleen maar ijs aan te brengen. Je moet echter op andere symptomen letten.
Braken en pijn
Als je baby meteen na het vallen begint te braken, dan is dit meestal een reden om hem naar het ziekenhuis te brengen. Als je baby echter een paar minuten na het huilen overgeeft, dan hoef je je niet zoveel zorgen te maken.
Het is normaal dat de keel van baby’s geïrriteerd raakt als ze huilen. Daarna beginnen ze te hoesten en te braken. Als dit echter herhaaldelijk en krachtig gebeurt, dan moet je medische hulp zoeken.
Pijn is ook een goede indicator. Nogmaals, als het snel verdwijnt, dan hoef je je nergens zorgen over te maken. Aan de andere kant, als de pijn niet weggaat en je kind huilt en schreeuwt, dan is het het beste om naar de eerste hulp te gaan.
Verward en gedesoriënteerd
Als je kind in de war, gedesoriënteerd of bewusteloos is, ga dan naar het ziekenhuis. Als hij erg slaperig is en moeilijk wakker te krijgen is, dan moet je ook naar de eerste hulp gaan.
Toevallen zijn redenen om onmiddellijk naar de spoedeisende hulp te gaan, evenals problemen met bewegen, zien of praten.
Als je kind uit zijn oren of neus bloedt, dan moet je onmiddellijk hulp zoeken. Je moet ook naar de dokter als er bloed in het wit van zijn ogen zit.
Ook als je overal misvormingen op het lichaam ziet, zoals op de armen of benen en ook ontstekingen op de hoofdhuid, ga dan naar de dokter. Bovendien zijn veranderingen in pupilgrootte of ongewone oogbewegingen ook redenen om naar de eerste hulp te gaan.
Als je baby uit bed is gevallen, dan ziet je baby er misschien goed uit en gedraagt hij zich daarna normaal. In deze gevallen is het het beste om thuis te blijven en te kijken hoe hij zich gedraagt. Neem ten minste 24 uur de tijd om op mogelijke verschijnselen te letten.
Hoe voorkom je dat je baby valt?
Je kunt vallen niet altijd vermijden, omdat ze deel uitmaken van de motorische vaardigheden van je baby. Wat je kunt doen, is ervoor zorgen dat deze valpartijen niet serieus zijn.
Om de gevolgen te verminderen, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Begin met het beschermen van de hoeken van je meubels, verwijder matten of zorg dat ze antislip zijn.
Het is ook belangrijk om traphekjes aan de boven- en onderkant van de trap te plaatsen en alles weg te halen waardoor je baby kan struikelen. Haal stoelen en tafels bij ramen weg.
En als je baby op de commode ligt, laat hem dan nooit alleen, want hij kan zich omdraaien en vallen. Tot slot, wanneer je kind zich in de winkelwagen, in de auto of op een hoge stoel bevindt, dan moet hij een veiligheidsgordel dragen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Mª Jesús Esparza y Santi Mintegi. Aeped. 2016. Prevención lesiones no intencionadas. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/guia-padres-prevencion-lesiones-no-intencionadas.pdf
- Texaschildrens.org. Prevención de caídas. https://www.texaschildrens.org/sites/default/files/IP_PreventingFalls_SP.pdf