Wanneer zetten baby's hun eerste stapjes?
Als er een moment is dat ouders zich altijd zullen herinneren, is het wanneer hun kind begint te lopen. Als je dit weet, begrijp je waarom ouders er zo naar uit kijken. Daarom zijn veel ouders ongeduldig en willen ze weten wanneer hun baby’s de eerste stapjes zullen zetten.
Je hebt alles voorbereid: je maakt het meubilair en de gevaarlijke voorwerpen babyproof, je geeft je kind ruimte en de mogelijkheid. Je hebt altijd een hand beschikbaar om hem te helpen als ze het wil proberen. Het lijkt er echter op dat de baby nog niet zo ver is om zijn eerste stapjes te zetten.
Het ongeduld dat ouders voelen, maakt deze situatie alleen maar erger. In feite moet je niet vergeten dat baby’s zullen lopen wanneer ze zich er klaar voor voelen. Als je meer wilt weten over deze langverwachte gebeurtenis, blijf dan lezen.
In dit artikel vertellen we je wat je kunt verwachten en hoe je de ontwikkeling van je kind kunt helpen zodat ze kan gaan lopen.
Op welke leeftijd zetten baby’s hun eerste stapjes?
Dit zou je misschien kunnen ontmoedigen, maar de waarheid is dat er geen vaste leeftijd is voor wanneer baby’s hun eerste stapjes zetten. Dit is een natuurlijk proces dat van veel dingen afhangt, net zoals wanneer ze beginnen te praten en kruipen, enzovoort.
Normaal beginnen baby’s tussen 9 en 12 maanden te lopen. Je moet je echter geen zorgen maken als ze een paar maanden achter lopen. Zolang niets abnormaal lijkt, is dit volkomen normaal.
Je baby kan je ook verrassen en haar eerste stapjes zetten bij 8 of zelfs 7 maanden.
De ontwikkeling, fysieke conditie en neurologische staat van elk kindje is uniek. Het is onmogelijk om een vaste leeftijd vast te stellen voor wat ‘normaal’ is. Het is echter belangrijk om te vermelden dat als je baby bij 18 maanden nog niet loopt, het tijd is om de kinderarts te raadplegen.
Wat moet ik doen als mijn baby niet op tijd loopt?
Als je baby 18 maanden is en nog steeds niet loopt, moet je dit aan een vertrouwde arts voorleggen. Bij deze controle voert de dokter een paar routinetests uit om de algemene toestand van je kindje te analyseren. Factoren die een vertraging kunnen veroorzaken, zijn:
- De baby kruipt goed en hoeft niet te lopen om te gaan waar ze wil.
- Ze is een rustige, stille baby en wil nog geen nieuwe risico’s nemen.
- Haar ontwikkelingsproces verloopt traag door genetische problemen of omdat hij te vroeg geboren was.
- Ze is wat te zwaar, waardoor het moeilijker is om te bewegen.
- Gebrek aan stimulatie.
- Visie- of gehoorproblemen die haar evenwicht kunnen beïnvloeden.
- Andere specifieke motorische vertragingen die de kinderarts kan identificeren.
“De waarheid is dat er geen vaste leeftijd is voor wanneer baby’s hun eerste stapjes zetten. Dit is een natuurlijk proces dat van veel dingen afhankelijk is .”
Activiteiten om je baby te leren lopen
Wanneer baby’s beginnen te lopen, zijn er bepaalde ‘oefeningen’ die je kunt doen om ze te helpen hun evenwicht te bewaren en niet te struikelen.
Natuurlijk kun je dit alleen doen als baby’s er klaar voor zijn. Hoe kan je dat weten? Je zult merken dat ze sterk genoeg zijn om op te staan – met of zonder hulp – en misschien zelfs een stapje proberen te zetten.
Een van de oefeningen bestaat uit het neerzetten van je baby voor je lichaam, haar handen vast te houden en haar voeten zachtjes met je eigen voeten te duwen. Je kunt dit doen terwijl je telt. Op deze manier hoort je baby je stem en kan zij zich meer concentreren op haar eerste stapjes.
Het kan ook helpen om haar in haar box te zetten en te proberen haar te laten lopen terwijl ze de spijlen vasthoudt. Een manier om dit te doen is om te proberen haar te lokken met een speeltje dat ze leuk vindt en waar opgewonden van wordt wanneer ze het bereikt. Uiteindelijk zal ze worden aangemoedigd om te lopen zonder ergens aan vast te houden.
Gedurende dit hele proces, wees heel voorzichtig dat je baby niet valt en zichzelf pijn doet. Dit kan haar zelfs bang maken om haar eerste stapjes te zetten.
Onthoud ook dat je geduldig en opgewonden moet zijn voor je baby. Alles komt op zijn tijd. Wat is beter dan genieten van deze prachtige fase en je baby te zien groeien!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Adolph, K. E., Cole, W. G., Komati, M., Garciaguirre, J. S., Badaly, D., Lingeman, J. M., … Sotsky, R. B. (2012). How Do You Learn to Walk? Thousands of Steps and Dozens of Falls per Day. Psychological Science. https://doi.org/10.1177/0956797612446346