Waarom willen baby's zo graag vastgehouden worden?

Je baby vasthouden versterkt jullie band en de baby zal zich veilig voelen.
Waarom willen baby's zo graag vastgehouden worden?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

De wetenschappelijke verklaring voor het feit dat baby’s altijd graag vastgehouden willen worden ligt in de evolutietheorie. Wanneer een baby geboren is, wil hij alleen bij zijn moeder zijn vanwege het overlevingsinstinct. Daar, in haar armen, heeft hij alles wat hij nodig heeft om zich veilig te voelen: voedsel, warmte en bescherming.

De evolutietheorie vertelt ons dat menselijke wezens en chimpansees, naast andere primaten, familie zijn. Wanneer chimpansees ter wereld komen, zijn ze niet in staat om zich alleen, zonder hulp, aan hun moeder vast te houden.

Op dit punt zijn beide soorten vergelijkbaar. Moeders moeten hun baby’s immers ook in hun armen dragen. De verschillen tussen chimpansee baby’s en menselijke baby’s worden echter al snel zichtbaar.

Na drie weken lopen babychimpansees al van tak naar tak, terwijl een menselijke baby veel meer tijd nodig heeft om zelfstandig te kunnen functioneren.

Je baby wil vastgehouden worden, het versterkt jullie band

Zeker, er zijn kinderen die afhankelijker zijn dan anderen en die huilen om vastgehouden te worden omdat ze zich eenzaam, bang of onzeker voelen.

Wanneer een baby huilt, zal een moeder al gauw haar baby troosten door hem in haar armen te nemen. Je baby zo lang mogelijk in je armen blijven houden en borstvoeding geven zorgt er niet alleen voor dat je aan zijn lichamelijke behoeften voldoet. Je biedt hem hiermee ook veiligheid.

Het vasthouden van je baby versterkt de band tussen moeder en kind. Hoewel veel mensen je zullen vertellen dat je hem zo teveel verwent, zegt de literatuur over het hechtingsproces tussen ouder en kind het tegenovergestelde.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, groeien kinderen, die als pasgeborene totdat ze beginnen te kruipen vaak zijn vastgehouden, op tot onafhankelijke kinderen.

Je baby vasthouden versterkt jullie band

Natuurlijk kan het best vermoeiend zijn om je baby steeds op te pakken. Je komt op deze manier misschien ook niet aan al je andere bezigheden toe. Dit probleem kan je echter gemakkelijk oplossen door bijvoorbeeld een draagzak te gebruiken. Een draagzak is een al eeuwenoude uitvinding en vrouwen over de hele wereld gebruiken het.

Je zult je baby eigenlijk maar korte tijd vasthouden

Het kan in het begin moeilijk of lastig zijn om steeds je kind in je armen te dragen, maar vergeet niet dat het maar voor korte tijd is. Wanneer je baby begint te kruipen, is deze periode voorbij. Vanaf dan zal hij de wereld zelf willen ontdekken en dat zal hij doen bij elke gelgenheid die zijn ouders hem geven.

Stukje bij beetje zal hij opgroeien en zal hij zijn moeder steeds minder nodig hebben om te bewegen, te eten en warm te blijven. Ook omdat hij groeit en zwaarder wordt, zal je hem niet meer de hele dag in je armen kunnen dragen.

Door je kind in je armen te houden wordt de band tussen jou en je kindje sterker. Daarnaast geef je je baby de veiligheidheid, het vertrouwen en de bescherming die hij nodig heeft.

Bovendien zul je met het verstrijken van de tijd ook niet meer de enige zijn die de baby steeds vasthoudt. Geleidelijk zal je kind er aan wennen dat ook andere mensen hem vasthouden.

Natuurlijk gebeurt dit in gezinnen die begrijpen dat kinderen het fysieke contact van hun moeders en familieleden nodig hebben. Baby’s hebben het lichamelijke contact nodig om te overleven en zich op een gezonde manier te ontwikkelen.

 Baby's hebben het lichamelijke contact nodig

Hoe weet je wat hij nodig heeft als hij huilt?

Wanneer de baby geboren is, kunnen de verandering van routine en de eisen van het kind overweldigend zijn voor sommige moeders. Ineens verwacht men dat je bijvoorbeeld weet waarom je baby ‘s nachts huilt of wakker wordt.

Er is echter niemand die het gedrag van een kind beter begrijpt dan een moeder. Maar vergeet niet: je bent al negen maanden bezig geweest om je voor te bereiden, onbewust.

En alleen jij zult weten waarom hij huilt. Het kan zijn omdat hij bang is, honger heeft of gewoon een beetje liefde nodig heeft. Weten hoe te reageren op hun behoeften zal iets zijn wat je instinctief goed zal doen, zonder enige inspanning.

Je zult je snel realiseren dat de tijd wel erg snel voorbijgaat.  Over een paar maanden zal je kind niet meer huilen omdat hij  door je vastgehouden wil worden. In plaats daarvan zal hij gaan kruipen en zijn verlangen naar onafhankelijkheid manifesteren. 

En weet je, dan mis je de momenten waarop hij zo afhankelijk van je was. Dan kijk je met heimwee terug naar de tijd dat hij alleen kalm werd wanneer je hem vasthield. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.