Het voorbereiden van je huisdier op een baby
Hieronder vind je waardevolle tips die helpen bij het voorbereiden van je huisdier op de komst van een nieuwe baby.
Het krijgen van een baby is een 9 maanden durend avontuur, voorafgaande aan de daadwerkelijke bevalling. Wanneer dit voor het gezin het eerste kindje is, kan dit proces alleen maar intenser zijn.
Een andere factor die de intensiteit van de zwangerschap en de komst van een nieuwe baby kan intensiveren, is het hebben van een huisdier. Wanneer dit binnen jouw familie het geval is, kan dit artikel je op voorhand helpen bij het voorbereiden van je huisdier op de komst van een baby.
Het is normaal en heel natuurlijk dat nieuwe ouders hun aandacht volledig vestigen op hun pasgeboren zoon of dochter. Met een huisdier is dit echter een probleem.
Je huisdier zal niet langer dezelfde hoeveelheid aandacht krijgen die hij gewend is. Dit kan veranderingen in zijn gedrag veroorzaken. Over het algemeen gebeuren een of twee dingen. Je huisdier wordt bang of depressief.
Huisdieren lijden als resultaat van verandering
Wanneer er veranderingen plaatsvinden in de omgeving van een huisdier, dan voelen ze dit onmiddellijk aan. Wanneer het gaat over honden of katten, is het heel gebruikelijk dat ze bang worden. Dit is het resultaat van hun eigen nieuwsgierigheid.
Het is echter onmogelijk om zeker te weten hoe een dier zal reageren. Je kan hier alleen veronderstellingen van maken. Daarom is het voorbereiden van je huisdier op de komst van een nieuwe baby erg belangrijk.
Het zou ons doel moeten zijn om onze huisdieren nieuwsgierig te maken naar de komst van een nieuwe baby, niet bang. Wanneer je huisdier bang wordt, kunnen ze op een ongepaste wijze reageren.
Het voorbereiden van je huisdier op de komst van een baby: hoe doe je dat?
Al lang voordat je baby geboren wordt, zou je moeten beginnen met het voorbereiden van je huisdier op een onverwachte situatie. Onthoud dat baby’s vol zitten met verassingen en er van alles kan gebeuren met een kleintje in huis.
Daarom raden we je aan om de volgende dingen te doen:
Zorg voor een comfortabele plaats voor je huisdier
Dit is een van de eerste dingen waar je aan zou moeten denken. Zeker wanneer je huisdier gewend is om rond te lopen, zonder enige vorm van restrictie.
Nee, dit betekent niet dat je je huisdier op moet sluiten. Maar je zou moeten proberen om je huisdieren te leren dat ze niet te lang op een bepaalde plaats blijven. Ook zullen er plaatsen in huis zijn, waar je huisdier helemaal niet meer mag komen.
Wanneer je bijvoorbeeld een kat hebt, dan moet je hem leren dat hij weg blijft uit de babykamer. Onthoud dat katachtigen de neiging hebben om overal op te springen en dit is niet goed voor jouw pasgeboren baby.
Het is van groot belang dat je je kat leert om niet te kruipen of te slapen in het bedje van je baby.
Honden zouden moeten socialiseren en tolerant moeten zijn. Natuurlijk zullen de details hiervan afhankelijk zijn van het specifieke hondenras en de hoeveelheid tijd die je met hen besteedt.
Sommige honden worden erg beschermend tegenover de kinderen en soms zullen ze zelfs tegen het wiegje aan slapen om voor hen te zorgen.
Verzin nieuwe activiteiten
Bij het voorbereiden van je huisdier zou je ook kunnen zoeken naar activiteiten die ze kunnen doen zonder jouw gezelschap. Dit is met name belangrijk wanneer je normaal gesproken veel tijd met je huisdier besteedt en hij het gewend is om jou overal achterna te lopen, waar jij ook gaat.
Vergeet niet dat de komst van een nieuwe baby uren van aandacht vraagt. Je huisdier kan zich gemakkelijk vervangen voelen en depressief raken.
Laat je huisdier wennen aan nieuwe geluiden
Onthoud dat dieren een enorm goed ontwikkeld gehoor hebben. Ze horen veel beter dan mensen. Het is dan ook heel normaal dat het voor je huisdier zenuwslopend is, wanneer je kind uren achter elkaar huilt.
Om er voor te zorgen dat je huisdier niet enorm bang wordt, kan je bandjes met geluiden van huilende baby’s gebruiken. Ook kan je proberen om de radio op een laag volume aan te laten staan. Op deze manier zal je hond er aan wennen dat hij altijd bepaalde geluiden hoort in zijn omgeving.
Laat je huisdier wennen aan de babykamer
Waarschijnlijk breng je vele uren door in de babykamer. Daarom is het ver van te voren hierop voorbereiden van je huisdier, geen overbodige luxe.
Zorg ervoor dat ze er aan gewend raken dat jij daar veel tijd doorbrengt. Laat je huisdier wennen aan de nieuwe producten die je in huis haalt en die betrekking hebben op de baby. Laat hem de shampoo en lotion van je baby ruiken en zorg ervoor dat ze wennen aan de geluiden van het speelgoed. Maak hen ook bekend met de kleding van de baby.
Op deze manier zal de hond begrijpen dat de baby onderdeel van het huis en het gezin uit maakt.
De komst van een pasgeboren baby
Nu ken je een aantal trucjes die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je huisdier op de komst van een nieuwe baby. Maar het is ook belangrijk om te bespreken wat je moet doen wanneer de baby al in huis is.
Allereerst is het belangrijk om je huisdier niet buiten te sluiten. Begroet je hond en geef hem liefde en aandacht. Neem de tijd om je hond er aan te herinneren hoeveel je van hem houdt en wat voor een goed beest hij is.
Laat je huisdier geleidelijk aan kennis maken met je baby, om te voorkomen dat ze bang worden. Beetje bij beetje zullen je honden en katten gewend raken aan de geur en de aanwezigheid van jouw nieuwe zoon of dochter.
De eerste maanden met je nieuwe baby
Allereerst is het belangrijk om een hekje te maken bij de ingang van de kinderkamer. Wanneer je je er comfortabel bij voelt, kun je het je huisdier toestaan om de kamer met jouw toestemming binnen te komen. Zorg ervoor dat je dan zelf aanwezig bent en dat je de tijd limiteert.
Als je baby klein is, zou je hem nooit alleen moeten laten met je huisdier. Je kat of hond zal je baby niet met opzet pijn doen, maar je wil onverwachte bewegingen voorkomen.
Wanneer je huisdier niet gewend is aan “wild spelen”, dan zou je bij het voorbereiden van je huisdier ook rekening moeten houden met het kruipen van je baby. Je baby weet nog niet hoe hij gevaar moet inschatten. Hij zal uit nieuwsgierigheid de neiging hebben om aan je huisdier te trekken, hem te duwen of hem zelfs te knijpen.
Wanneer je baby begint te kruipen, zal hij waarschijnlijk al een sterke band met je huisdier hebben opgebouwd. Het is echter belangrijk om continue aanwezig te zijn en de interactie tussen hen altijd in de gaten te houden.