Vernix caseosa: wat je moet weten
Niet iedereen weet wat vernix caseosa is. Het speelt echter een essentiële rol in de ontwikkeling van de foetus en de pasgeborene. Het is een vettige, witachtige substantie die het huidoppervlak van baby’s bedekt. In dit artikel vertellen we je alles wat je erover moet weten.
Wat is vernix caseosa?
Vernix caseosa is een fysiologische, vettige biofilm. Het wordt geproduceerd door de desquamatie van de huid van de foetus zelf en de talgklieren die de foetus bedekken in het derde trimester van de zwangerschap. Het bestaat uit 80,5% water en 10,3% lipiden en de rest bestaat uit eiwitten. De lipiden worden geproduceerd door de talgklieren (talg) en de hoornlaag (ceramiden).
De meest oppervlakkige laag van de foetale huid is nog onrijp en de afschilfering ervan wordt gemengd met de talg die door de talgklieren wordt geproduceerd.
Wanneer ontwikkelt de vernix caseosa zich?
Terwijl de lagen van de foetale huid zich vormen, ondergaat het keratinisatie (Engelse link) en afschilfering. Naarmate de ontwikkeling van de opperhuid vordert, vormen zich aan de wortel van de haarfollikels knopjes die de talgklieren zullen worden. Daarom vormt de combinatie van de oppervlakkige laag van de opperhuid en talg de foetale vernix caseosa, die zijn maximale productie bereikt in het derde trimester van de zwangerschap.
Vanaf de 36e week van de zwangerschap begint het niveau van deze stof te dalen, totdat het meestal volledig verdwijnt in de 41e week.
Functies van vernix caseosa
De belangrijkste fysiologische functie van vernix caseosa in de ontwikkeling van de baby is om de foetus te helpen zich buiten de baarmoeder aan te passen. Namelijk:
- De vorming van de ingewanden in de baarmoeder: het staat in direct contact met het vruchtwater, waar veel van de bestanddelen worden losgemaakt en gemengd, wat een toevoer is voor de foetus.
- Temperatuurregeling: de hydrofobe laag die de vernix ontwikkelt draagt bij aan de thermoregulatie, volgens een review (Engelse link) in het Journal of Obstetrics and Gynaecology Research. Door het zo lang mogelijk op de huid van de baby te houden, kan de lichaamstemperatuur zich op natuurlijke wijze stabiliseren.
- Huidvorming: vernix werkt als een biofilm die hydrateert, waardoor een gezonde, gladde huid ontstaat. Bovendien kan het hoge vitamine E-gehalte bescherming bieden tegen de ultraviolette stralen van de zon.
- Genezing van brandwonden en wonden: de hoge concentratie enzymen, peptiden, lipiden en water draagt bij aan de genezing van wonden en brandwonden.
- Antimicrobiële afweer: bepaalde bestanddelen, zoals enzymen, immunopeptiden en lipiden in vernix caseosa werken om huidflora te herkennen en/of te onderdrukken tijdens de ontwikkeling.
Het biedt meerdere rijpingsfuncties die verband houden met de ontwikkeling van de huid in utero en de aanpassing na de geboorte. Daarom weerspiegelt het dat er intieme foetale en maternale interacties zijn.
Wanneer moet je vernix caseosa van het lichaam van de baby verwijderen?
Vernix caseosa houdt de huid van de pasgeborene niet alleen gehydrateerd, maar voorkomt ook dat deze gaat barsten of overmatig uitdroogt. Het draagt zelfs bij aan de ontwikkeling van de zuurmantel van de huid en aan de voltooiing van de rijping ervan. Daarom is het aan te raden om de pasgeborene niet meteen in bad te doen, maar 3 tot 4 dagen te wachten om deze beschermende stof niet te verwijderen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt zelfs aan om het eerste bad van de baby minstens een dag uit te stellen (Engelse link).
Het belangrijkste is dat de pasgeborene zich aanpast aan de externe omgeving buiten de baarmoeder en alle vitale functies stabiliseert. Bovendien zal de huid veel van deze stof op natuurlijke wijze opnemen of vanzelf afstoten.
Het belang van vernix caseosa tijdens de bevalling
Deze vettige film is essentieel bij een vaginale bevalling vanwege zijn vermogen om als glijmiddel te werken. Dat wil zeggen dat het kan bijdragen aan de bevalling en de uitdrijving van de baby en een betere verplaatsing mogelijk maakt. Bovendien heeft het de neiging om zich meer op te hopen in het gebied van de rug, de hoofdhuid en de plooien van de ledematen. Daarom kan het wrijving verminderen als de pasgeborene tijdens de geboorte door het geboortekanaal gaat.
Vernix caseosa samengevat
Vernix caseosa is een natuurlijke, beschermende en voedende stof die de huid van alle pasgeboren baby’s omhult. Het heeft ook wondhelende en antibacteriële eigenschappen voor de baby en helpt bij de bevalling. Het is belangrijk om deze vettige film zo lang mogelijk op de huid van de pasgeborene te houden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Schlessinger DI, Patino SC, Belgam Syed SY, Sonthalia S. Embryology, Epidermis. 2021 May 19. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 28722897.
- Nishijima K, Yoneda M, Hirai T, Takakuwa K, Enomoto T. Biology of the vernix caseosa: A review. J Obstet Gynaecol Res. 2019 Nov;45(11):2145-2149. doi: 10.1111/jog.14103. Epub 2019 Sep 10. PMID: 31507021.
- Jha AK, Baliga S, Kumar HH, Rangnekar A, Baliga BS. ¿Existe un papel preventivo para Vernix Caseosa ?: Un estudio de Invitro. J Clin Diagn Res . 2015; 9 (11): SC13-SC16. doi: 10.7860 / JCDR / 2015 / 14740.6784