Wanneer is het veilig om je baby rechtop te laten zitten?
Er is een algemene overtuiging dat het gevaarlijk is om je baby rechtop te laten zitten als hij heel klein is. Velen zijn van mening dat dit problemen zal veroorzaken voor de rug van het kind.
De meeste baby’s spannen zich in om nieuwe bewegingen uit te proberen. Er zijn enkele posities of houdingen die niet kunnen worden bereikt voordat de baby zijn hoofd kan optillen. In de meeste gevallen kan een baby van 6 maanden oud zichzelf omrollen en een zekere mate van stabiliteit behouden.
Je baby rechtop laten zitten is geen probleem zolang je zeker weet dat je hem niet dwingt om de positie te behouden. Om zeker te zijn, moet je wachten tot je baby minstens 6 maanden oud is.
We laten kleine kinderen vaak rechtop zitten in:
- autostoelen
- kinderwagens
- schommels
- enz.
In deze gevallen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je baby niet kan vallen. Je moet hem altijd in de gaten houden.
Elke baby ontwikkelt zich volgens zijn eigen ontwikkeling en metabolisme. Vandaag de dag leren baby’s veel sneller dan in het verleden. Als een baby zelf rechtop gaat zitten, dan komt dat omdat hij het kan – ongeacht zijn leeftijd. Logischerwijs, als een baby zich ongemakkelijk voelt in deze positie, zal hij onmiddellijk overschakelen naar een comfortabelere houding.
Hoe weet ik of het veilig is om mijn baby rechtop te laten zitten?
Om te weten of je kind zich tijdens het zitten ongemakkelijk voelt, is het belangrijk om haar spanning en ongemak te observeren. Als ze zich ongemakkelijk voelt, zal ze waarschijnlijk in een andere positie draaien. Uiteraard zijn reguliere babyproducten ontworpen om je kind veilig te houden, zelfs wanneer zij zit.
Houd er rekening mee dat als een kind zonder problemen rechtop gaat zitten, ze de volgende fasen al moet hebben voltooid.
- Ze moet in staat zijn zich om te draaien tijdens het liggen, van de rug naar de buik of omgekeerd.
- Ze moet in staat zijn haar hoofd rechtop te houden en de positie enige tijd te behouden.
- Wanneer ze op haar buik ligt, moet ze in staat zijn om zichzelf omhoog te duwen met haar armen, zodat ze haar borstkas omhoog tilt. Voor je kind is dit hetzelfde, als het doen van mini-push-ups, die haar armen en rug versterken.
Wanneer een kind er klaar voor is dan maakt het niet uit op welke leeftijd zij deze bewegingen kan uitvoeren. De meeste baby’s bereiken deze stadia echter tussen de 4 en 8 maanden oud, voordat ze leren kruipen.
Je kind heeft geen training nodig. In feite is het het beste om haar deze ontwikkeling spontaan te laten bereiken. Forceer het niet. Het zelf uitvoeren van deze acties zal haar gevoel van veiligheid helpen verbeteren. Het zal ook helpen om gevoelens van angst en frustratie te vermijden. Bovendien kan het niet toestaan dat je baby haar omgeving vrijelijk kan ontdekken haar stress bezorgen.
De veiligste systemen om je baby rechtop te laten zitten
- Ergonomische draagzakken. Deze draagzakken (omslagdoek, draagdoek, enz.) zijn ontworpen om je baby in de juiste positie te houden zonder druk op haar rug te veroorzaken. Daarom hoef je je geen zorgen te maken. Het is belangrijk op te merken dat je je baby niet in een draagzak moet plaatsen totdat hij zelfstandig kan gaan zitten.
- Autostoelen. Autokinderzitjes voor baby’s hebben een gebogen vorm waarmee het gewicht van je baby kan worden verdeeld op een manier die zijn rug niet schaadt.
- Hoge kinderstoelen en stoelverhogers. Hoge kinderstoelen en stoelverhogers mogen niet worden gebruikt totdat een kind zelfstandig rechtop kan zitten. Hoewel ze je kind in een zittende houding houden, ondersteunen ze haar niet op één lijn. Als gevolg hiervan drukt het gewicht van je baby op de onderkant van zijn rug. Natuurlijk hangt dit allemaal af van de ontwikkeling van je kind. Sommige baby’s kunnen een goede houding behouden en anderen hebben het daar moeilijker mee.
Aanbevelingen om je baby rechtop te laten zitten
Als je baby eenmaal tekenen heeft getoond dat zij klaar is om rechtop te zitten, kun je haar voor korte tijd rechtop zetten. Vergeet niet om altijd nek- en rugsteun te bieden.
Je kunt je kind op je schoot laten zitten met haar rug tegen je romp. Je kunt haar ook tegenover je plaatsen. Zorg ervoor dat je haar nek en rug ondersteunt met je armen en handen.
Er is een manier om je kind te helpen haar nek, rug en armen te versterken. Leg haar gewoon op haar buik en bied haar een voorwerp van bovenaf aan. Dit zal haar aanmoedigen om haar hoofd en armen op te tillen om erbij te kunnen. Dit moet alleen onder strikt toezicht worden gedaan, zonder haar te dwingen ongemakkelijke bewegingen te maken.
Zeer snel zal ze met de steun van haar armen op de vloer beginnen te oefenen. Tijdens deze fase waarin je bezig bent met je baby rechtop te laten zitten kun je het beste je kind op een mat, tapijt of matras neerleggen. Zorg ervoor dat het groot en dik genoeg is om je kind te beschermen voor het geval dat ze haar evenwicht verliest. Observeer je kind om haar kracht te evalueren en deel dit speciale moment samen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- American Academy of Pediatrics (2015). Movimiento 4 a 7 meses. Consultado el 16-03-2022. https://www.healthychildren.org/Spanish/ages-stages/baby/Paginas/Movement-4-to-7-Months.aspx
- Comité Nacional de Prevención de Lesiones de la Sociedad Argentina de Pediatría (2016). Consenso sobre mobiliario infantil seguro. Consultado el 16 de octubre de 2023. https://www.sap.org.ar/uploads/consensos/consenso-sobre-mobiliario-infantil-seguro-nbsp2016.pdf
- Lpkin, P., et al. Indicadores importantes: su bebé a los 9 meses. Consultado el 16 de marzo de 2022. https://www.cdc.gov/ncbddd/Spanish/actearly/milestones/milestones-9mo.html
- Pickler, E. (1984). Moverse en libertad. Desarrollo de la motricidad global. Narcea Ediciones. Disponible en: https://books.google.com.ar/books?hl=es&lr=&id=HZA2hjTeEuYC&oi=fnd&pg=PA10&dq=movimiento+libre+pikler&ots=MBHEA2KjvR&sig=_o5jEEp20OHBbb0qTUCdiTJAq7w&redir_esc=y#v=onepage&q=movimiento%20libre%20pikler&f=false