Tips voor het wassen van babykleding

Het wassen van babykleding zou moeten gebeuren volgens bepaalde richtlijnen, omdat de huid van je baby erg gevoelig is. 
Tips voor het wassen van babykleding
María José Roldán

Beoordeeld en goedgekeurd door de psychopedagoog María José Roldán.

Geschreven door María José Roldán

Laatste update: 22 december, 2022

De tips voor het wassen van babykleding zijn gebaseerd op drie pijlers:

  • een kindveilig wasmiddel
  • geen wasverzachters
  • gescheiden wassen en op een fijn wasprogramma

Wanneer ouders deze drie richtlijnen volgen, wordt uitslag op de huid vermeden die ontstaan kan door een reactie op chemisch wasmiddel.

Dus, wat raden dermatologen aan? Afgaande op de Amerikaanse Academie voor Dermatologie, kan normaal wasmiddel wel gebruikt worden voor het wassen van babykleding. Er zouden echter uitzonderingen gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld, wanneer het kind last heeft gehad van andere allergieën.

In dit artikel zullen we de details en tips met je delen voor het wassen van babykleding.

Tips voor het wassen van babykleding

Over de zeep

Zoals we al eerder aangaven, is het een belangrijke tip om veilig wasmiddel te gebruiken wanneer je de kleding van je baby wastDeze tip is vooral van belang wanneer kinderen jonger dan 6 maanden oud zijn.

Het is ook nuttig om biologische producten te gebruiken, waarin veel minder chemische elementen aanwezig zijn.

Wanneer jouw normale wasmiddel ook bestemd is voor de gevoelige huid, dan kan je het testen op de babykleding. Het wordt aanbevolen dat ouders dit testen op één kledingstuk van hun baby. Zo kunnen ze zien hoe de huid van de baby reageert.

En wat betreft wasverzachter?

Hetzelfde verhaal gaat op voor het gebruik van wasverzachter. Wanneer je dit wil gebruiken, doe dit dan nadat je kindje 6 maanden oud is.

Ook hier is het aan te raden dit eerst uit te testen op één kledingstuk. Hierdoor kun je de reactie van de huid bepalen. Het nadeel van wasverzachter is dat het vaak pas wordt toegevoegd  na de laatste spoeling. Hierdoo r is er een grote hoeveelheid van het middel aanwezig in de kleding. 

Dit nadeel geldt uiteraard niet voor normaal wasmiddel.

Gebruik je wasverzachter? P robeer dan de kleding na het wassen nogmaals te spoelen. Zo verwijder je om alle ongewenste chemicaliën uit de kleding.

Wassen van babykleding

Het wassen van babykleding: hoe werkt dat? 

Met betrekking tot het wassen van babykleding kun je dit met de hand of met de machine doen. 

Wanneer je dit graag met de hand doet, besteed dan extra aandacht aan het spoelen van de kleding. Zorg ervoor dat er geen sporen van zeep meer in de kleding achterblijven.

Kleding van kwetsbaar materiaal, zoals kant en borduurwerk, zou altijd met de hand gewassen moeten worden. Als deze met de machine gewassen worden kunnen ze meer slijten.

Wanneer je de machine gebruikt voor het wassen van babykleding, zorg er dan voor dat je een wasprogramma voor fijne was gebruikt en ook de functie ‘dubbel spoelen’ aanzet. Was de kleren van je baby niet met de kleding van de rest van de familie. 

Normaal wasmiddel kan wel gebruikt worden voor het wassen van babykledingEr zouden echter uitzonderingen gemaakt moeten worden, wanneer het kind last heeft gehad van andere allergieën. 

Over de kwantiteit van het wassen

Hoe babykleding gewassen moet worden is een van de grootste twijfels van ouders.

We weten allemaal dat baby’s erg snel vies worden. Om blijvende vlekken en het gebruik van giftige stoffen en chemicaliën te vermijden, zou je de kleding zo snel mogelijk moeten wassen. Het is ideaal om dit meteen te doen wanneer het vies is gemaakt.

Het wassen van babykleding

Een ander belangrijk punt om over na te denken zijn de handdoeken. Net als de kussens en het beddengoed, zouden deze vaak gewassen moeten worden.

In het geval van beddengoed, is het aan te raden dit minstens een keer in de twee weken te wassen. Handdoeken zou je moeten wassen nadat ze drie keer zijn gebruikt.

Wanneer je deze tips voor het wassen van babykleding opvolgt, voorkom je allergie en huidaandoeningen. Er bestaat niet zoiets als te goed zorgen voor je kind! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.