Tips om je baby te kalmeren

Als het huilen intens is of gepaard gaat met symptomen zoals koorts of braken, is het belangrijk om je dokter te bezoeken om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten.
Tips om je baby te kalmeren

Laatste update: 16 maart, 2019

Een huilende baby kalmeren kan een moeilijke missie worden voor onervaren ouders. Naarmate de minuten voorbijgaan en het gehuil van de baby luider wordt, groeien de bezorgdheid en nervositeit van de ouders. Om je te helpen dit probleem te overwinnen, volgen hier enkele technieken om je baby te kalmeren.

Baby’s huilen om verschillende redenen. Misschien is de beste manier om tot de kern van het probleem te komen, het leren herkennen van de verschillende soorten gehuil bij baby’s. Dit is echter een vaardigheid die moeders en vaders in de loop van tijd verwerven. Hoe kun je ondertussen je baby kalmeren?

Manieren om je baby te kalmeren

Voordat je aan de lijst begint, moeten we je duidelijk maken dat niet alle technieken dezelfde effectiviteit hebben bij alle baby’s. Zoals je weet, is elke baby anders. Je moet echter leren herkennen wanneer je baby klaagt over iets ernstigs en wanneer hij gewoon aandacht nodig heeft.

1. Beweging kan helpen je baby te kalmeren

Als je je baby in je armen houdt, loop dan door de kamer en wieg hem voorzichtig. Het contact en de bewegingen zullen hem beetje bij beetje kalmeren. Als je deze techniek begeleidt met kalmerende fluisteringen, strelingen en zachte klopjes op de rug, zal hij zeker snel kalmeren.

Onlangs waren er verschillende video’s van een Amerikaanse kinderarts, Robert Hamilton, die baby’s kalmeerde door ze in een hoek van 45 graden te houden, met één hand op de borst en één op de billen. Bijna als een magische oplossing stopten de baby’s onmiddellijk met huilen.

Beweging kan helpen je baby te kalmeren

2. Geluid

Naast menselijk contact worden baby’s heel erg gekalmeerd door de stem van hun moeder of vader. Dit komt door het meer primitieve gevoel van bescherming dat in hen wordt geactiveerd door de aanwezigheid van hun ouders.

Niet alleen je stem is nuttig voor het kalmeren van je baby. Het geldt ook voor bepaalde geluiden, zoals de motor van een auto, muziek of het geluid van een wasmachine.

3. Massages

Naast een effectieve techniek om de pijn van koliek bij baby’s te verlichten, is een zachte massage ook een uitstekend alternatief om een huilende baby te kalmeren. Door dit contact ontspannen baby’s en leren ze hun lichaam beter kennen.

Je kunt oliën of crèmes toevoegen aan massages om hun voordelen te versterken en het gevoel van welzijn bij kinderen te verhogen.

4. Badtijd

Net als bij volwassenen helpt warm water spanning bij baby’s te verlichten en hun spieren te ontspannen. Als we een bad met liefkozingen en een rustige omgeving begeleiden, zal de baby zich daarna veel rustiger voelen.

Als het huilen intens is of gepaard gaat met symptomen zoals koorts of braken, is het belangrijk om je dokter te bezoeken om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten.

5. Maak een wandeling om je baby te kalmeren

Baby’s vinden het leuk om te verkennen, rond te kijken en frisse lucht in te ademen. Mits de weersomstandigheden en het tijdstip van de dag geschikt zijn, kan wandelen een geweldige manier zijn om rust te vinden.

Baby kalmeert in bad

Tips voor wanneer je baby huilt

Naast de hierboven genoemde technieken, kunnen bepaalde richtlijnen over wat te doen en wat niet te doen wanneer een baby huilt, worden overwogen. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Ouders moeten kalm blijven. Het is niet nodig om met een baby te schudden, hem te slaan of tegen een baby te schreeuwen om hem te kalmeren.
  • In geen geval mag je medicijnen of voedsel geven om hem te kalmeren dat niet door de kinderarts is aanbevolen.
  • De borst of fles mag niet worden aangeboden als een methode van ontspanning. Hoewel voeding direct effect heeft op kinderen, kan deze gewoonte hen ertoe aanzetten om eten te vragen wanneer ze geen honger hebben. Daardoor kunnen ze emotie-eters worden.
  • Het is ook geen goed idee om elke keer als hij huilt de baby mee naar buiten te nemen in de auto. Nogmaals, dit zou een gewoonte kunnen creëren die niet goed zou zijn voor het dagelijkse leven van het gezin.

Huilen is de belangrijkste vorm van communicatie

Ten slotte moeten ouders weten dat huilen de belangrijkste vorm van communicatie is, net als glimlachen. Daarom betekent dit niet altijd dat er iets niet klopt of dat er onvoldoende zorg wordt geboden.

Het beste is om het rustig aan te doen. Nadat je hebt bevestigd dat hij geen honger heeft of moe of bang is, moet je zijn gezondheid evalueren. Zoek naar mogelijke symptomen van een kwaal.

Als je ziet dat alles in orde is, kan één van de hierboven genoemde methoden je helpen om je baby te kalmeren. Vergeet niet dat deze methoden je ook toestaan ​​om mooie momenten van ontspanning door te brengen met je kleintje, zodat je elkaar kunt leren kennen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.