Tips om een huilende baby te kalmeren

Tips om een huilende baby te kalmeren

Laatste update: 07 juli, 2018

Huilen is iets wat heel gewoon is bij baby’s. Het huilen van een baby helpt ons om te weten of hij iets nodig heeft of hij pijn heeft of zich ongemakkelijk voelt. Veel eerste-keer-ouders maken zich vaak zorgen, omdat ze denken dat het iets ergs zou kunnen betekenen. Maar er is geen reden tot ongerustheid. Alle baby’s huilen. Men moet gewoon leren om een huilende baby te kalmeren.

Het is waar dat deze situaties vaak leiden tot een grote hoeveelheid stress en uitputting voor ouders. Soms kunnen ze zelfs een gevoel van angst creëren, omdat je niet precies begrijpt waarom je baby huilt en ook niet weet hoe je hem kunt kalmeren. Dit kan in het begin verontrustend zijn. Gelukkig komt goed ouderschap met oefening en na verloop van tijd zul je leren de tekenen van je baby te ontcijferen.

Enkele van de oorzaken van het huilen zijn zeer eenvoudig: honger, vermoeidheid of pijn. In deze gevallen zijn er talrijke nuttige tips die je in de praktijk kan brengen om te helpen met het kalmeren en ontspannen van je baby.

Wat kan ik doen om mijn huilende baby te kalmeren?

Voed je baby

Als je eenmaal weet hoe je kunt identificeren welke signalen je baby gebruikt om te zeggen dat hij honger heeft, kun je hem een ​​stap voor zijn. Voordat ze gaan huilen, hebben baby’s de neiging om bepaalde gebaren te maken om aan te geven dat ze eten nodig hebben. Bijvoorbeeld het smakken met hun lippen of ze stoppen hun handen in hun mond.

Verlicht de darmgassen van je baby

Baby’s slikken lucht in als ze borstvoeding of flesvoeding krijgen, wat vervolgens tot gas in de darmen leidt. Dit maakt baby’s erg ongemakkelijk, dus je moet proberen om je baby te laten boeren. Om dit te doen, moeten mama of papa de baby over hun schouder leggen en de baby zachtjes op de rug kloppen tot ze boert.

Verschoon de luier van je baby

Je baby kan zich ongemakkelijk voelen, omdat zijn luier vies is. Zorg ervoor dat je de luier van je baby regelmatig controleert. Bekijk of deze verschoond moet worden, want dit kan de oorzaak zijn van het huilen van je baby. Gelukkig is dit iets, dat je snel op kan lossen.

Geef je baby iets om op te zuigen

Geef je baby een fopspeen of iets dergelijks dat hij niet kan doorslikken. Zuigen helpt je baby echt ontspannen, omdat het een zeer aangename sensatie voor je baby creëert. Je kunt hem ook op je borst laten zuigen of op een van je vingers.

Een baby zuigt op zijn hand

Massage

De bewegingen van een zachte massage zijn zeer ontspannend voor baby’s. Bovendien helpen ze hen om zich te ontdoen van gassen. Zoals hierboven vermeld, is dit zeer rustgevend. Je kunt je baby ook zacht wiegen, omdat sommige baby’s constant in beweging moeten zijn.

Laat iemand anders de baby vasthouden

Natuurlijk willen we als ouders degenen zijn die in staat zijn om onze huilende baby te kalmeren, maar soms hebben we hulp nodig. Iemand anders toestaan ​​om je baby te kalmeren zal ontspannend zijn voor jou en je baby. Baby’s voelen aan wanneer hun ouders gespannen of nerveus zijn. Continu huilen kan erg irriterend zijn. Als we geïrriteerd zijn, heeft dit invloed op hoe we anderen behandelen.

Moeders warmte

Voor de meeste baby’s is in direct contact met de huid van de moeder zijn kalmerend. Wanneer je baby op je borst ligt en je hart hoort kloppen, dan geeft dit hem een gevoel van bescherming.

Bovendien hebben zulke kleine baby’s de neiging om het meest op hun gemak te zijn als ze ergens zijn waar het warm. Wat is er beter dan dat die warme plaats zijn eigen moeder is? Een moeder die er is om haar huilende baby te kalmeren.

Wees voorzichtig met de kleding van je baby

Sommige baby’s zijn erg gevoelig voor het gevoel van hun kleding. Er kan een klein label of bepaalde stoffen zijn die op de huid van je baby wrijven en hem pijn doen. Om dit op te lossen, hoeft je er alleen maar voor te zorgen dat je baby’s kleding zacht is en geen hinderlijke stoffen bevat. Denk er ook aan dat het heel belangrijk om alle labeltjes eraf te knippen.

Zorg er tenslotte voor dat de schoenen van je baby niet te strak zitten, omdat dit zijn bloedsomloop kan belemmeren.

Een moeder kust haar baby

Let op de tanden van je baby

De kans is groot dat je baby tandjes krijgt, vooral als hij tussen de 3 en 7 maanden oud is. Als hij op dingen bijt of kauwt, veel kwijlt of niet wil eten, dan kan dit te wijten zijn aan het krijgen van tandjes.

De enige manier om dit natuurlijke proces te verlichten is door hem ergens op te laten kauwen. Het is het beste om je baby op iets kouds (niet bevroren) te laten kauwen, omdat dit de zwelling van het tandvlees doet afnemen.

Raadpleeg een arts

Het komt vaak voor dat baby’s koliek krijgen, vooral na het eten. Als je baby geïrriteerd is en heel veel huilt, dan kan dit de reden zijn. Als je kind onbeheersbaar huilt, is misschien het beste wat je kunt doen de hulp van een specialist in roepen. Het is waarschijnlijk niks ernstigs, maar je kan het beter zeker weten. Op die manier kunnen ouders zich op hun gemak voelen en voorkomen dat ze verkeerde veronderstellingen maken. Daardoor zullen ze zelf in staat zijn om hun huilende baby te kalmeren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.