4 tips die je baby warm houden, met name in de winter

Met de koude winter weer voor de deur is het belangrijk dat je weet hoe je je baby op de juiste temperatuur kunt houden. Een stapel dekens over de kinderwagen kan juist averechts werken.
4 tips die je baby warm houden, met name in de winter

Laatste update: 22 december, 2022

Eindelijk is het zo ver, je langverwachte baby mag mee naar huis. Een tijd van geluk en een hoop andere emoties is aangebroken. Ook heb je wellicht een hoop zorgen en twijfels over hoe je het beste voor je baby kan zorgen en zijn welzijn kan garanderen. Hoe kun je je baby warm houden is ook een vraag die je bezig houdt.

Dit is vooral van belang wanneer de grootste vijand er aan komt: de winter.

De zorg voor je kind kan best een uitdaging zijn. Tegenwoordig is het niet meer zo simpel als het stapelen van een paar dekentjes over over je pasgeboren kind. Dit werkt juist averechts, door de mogelijke negatieve effecten.

Dus de volgende tips zullen je enorm helpen om de winter door te komen en ze zullen je baby warm houden tijdens dit ijskoude seizoen. Ze zullen ervoor zorgen dat je baby niet ziek wordt. Het beste van alles is dat ook jij in opperste conditie blijft. Comfortabel, warm en vrij van zorgen.

Het moederschap geeft je de kracht waarvan je niet wist dat je die had. Ook ontdek je angsten die je voorheen niet kende.
-Anoniem-

Je baby warm houden tijdens de koude winterdagen 

Je baby warm houden tijdens de koude winterdagen 

Je vraagt je misschien af waarom het zo van belang is dat je kind het niet koud heeft. Allereerst moet je weten dat de interne thermostaat van je pasgeboren baby nog niet functioneert. Dit zorgt ervoor dat ze hun eigen lichaamstemperatuur nog niet kunnen regelen. Daardoor variert deze temperatuur nogal.

Dit betekent dat we alert moeten zijn en er voor moeten zorgen dat de baby niet te warm of te koud wordt. Dit alles heeft er mee te maken dat je baby nog geen lichaamsvet heeft. Daarom hebben ze het eerder koud dan warm. Er zijn echter nog meer factoren die hen meer gevoelig maken voor de kou.

Hun huid is bijvoorbeeld nog erg dun en gevoelig. De ratio tussen het gewicht en de grootte van hun lichaam is veel hoger dan die van volwassenen. Dit heeft invloed op het handhaven van een lagere lichaamstemperatuur.

Vergeet ook niet dat je baby nog steeds heel weinig eet. Dus de productie van warmte door middel van voeding ligt niet voor de hand. Nogmaals, de lichaamstemperatuur van je baby heeft de neiging om te dalen.

4 tips die je baby warm houden

Zoals we al zeiden, betekent het oplossen van dit probleem voor je kind niet dat je hem afdekt met dekens of ze binnenshuis houdt. Hieronder vind je vier tips die je baby warm houden. Zeg maar gedag tegen moederlijke angst en ziektes tijdens de kindertijd!

Ik zal je voeden, ik zal voor je zorgen en je beschermen. Maar met jouw glimlach, doe je meer voor mij dan ik voor jou kan doen.
-Anoniem-

4 tips die je baby warm houden

Hoe meet je de temperatuur

Weten hoe je de temperatuur van je baby kan meten is belangrijk. Je hoeft de thermometer niet steeds bij de hand te houden deze eerste maanden, dit zal je kind alleen maar traumatiseren. Het gaat er om dat je weet welk lichaamsdeel je aan moet raken om te kunnen checken of het koud of warm aanvoelt.

De nek, armen, benen en de borst zijn de beste graadmeters. Onder geen enkele omstandigheden zou je hun temperatuur moeten meten aan de hand van hun handen of voeten, omdat deze voor jou altijd koud aan zullen voelen. Dit komt door de onontwikkeldheid van de doorbloeding.

Kledingkeuze is van groot belang

Wanneer het aankomt op kleding zijn laagjes een oplossing voor al je problemen. Dit betekent dat de keuze van kleding van groot belang is tijdens de eerste maanden. Het gaat er niet om dat je dikke kleding kiest. Juist het combineren van verschillende laagjes is een goed idee.

Het idee is dat je baby tenminste 1 laag kleding meer draagt dan jij zelf doet. Op deze manier kan je een laagje kleding uitdoen, wanneer hij het te warm heeft. Vergeet hem ook niet een mutsje of pet op te zetten om zijn hoofdje af te dekken.

Een lekker warm badje

Niets is beter dan een warm, ontspannen badje. Het is belangrijk om de temperatuur van het water ongeveer op 36 graden Celsius te houden. Dit wordt aangeraden door neonatologen omdat dit dezelfde temperatuur is als in de baarmoeder van de vrouw.

Zorg ervoor dat de kleertjes klaarliggen en dat de badkamer niet te koud is. Hierdoor zijn de overgangen van de temperatuur niet te groot. Het badje zou ongeveer 3 tot 5 minuten moeten duren. Droog het lichaam van je baby goed af en kleed hem daarna snel aan. Hierdoor behoudt hij de lichaamswarmte.

Een juiste temperatuur van de babykamer

Controleer de temperatuur in de kamer waar de baby het meeste tijd doorbrengt. Het is belangrijk dat deze kamers tenminste 24 graden Celsius zijn. Wanneer je gebruikt maakt van een elektrische verwarming, laat dan nooit de radiator in de buurt van het wiegje van je kind komen. Dit kan namelijk van invloed zijn op hun gezondheid.

Ook is het belangrijk om de ruimte voldoende geventileerd te houden. Zet ramen dagelijks even open om de lucht te laten circuleren. Dit zorgt ervoor dat tocht geen vat op je kind kan krijgen, waardoor ze niet verkouden zullen worden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.