3 Technieken om buikkrampjes te vermijden
Er is niets wat een moeder wanhopiger maakt dan het huilen van haar kind. Buikkrampjes kunnen een reden zijn tot huilen, een aanhoudende jammerklacht zonder dat we een duidelijke oorzaak zien. Hieronder geven we advies over het voorkomen van buikkrampjes bij baby’s, dus lees verder.
Een van de belangrijkste mythen over buikkrampjes is dat het voorkomt wanneer baby’s flesvoeding krijgen. Ook baby’s die borstvoeding krijgen kunnen hier echter last van krijgen. Het is wel zo dat koemelk meer gas produceert dan moedermelk.
Naast de melksoort worden krampjes ook veroorzaakt door de lucht die een baby inslikt wanneer hij drinkt. Die lucht blijft in het maagje van de baby en kan veel pijn veroorzaken. Vooral ‘s avond of ‘s nachts kan de pijn hevig zijn. De zenuwen van een nieuwe moeder worden hier werkelijk op de proef gesteld.
Kinderartsen stellen koliek klinisch vast wanneer er sprake is van een gezonde, goed gevoede baby die minstens 3 dagen per week gedurende 3 weken lang minstens 3 uur per dag huilt.
Buikkrampjes komen veel voor bij baby’s
Statistieken van kinderartsen bevestigen dat de oorzaak van 30% van de baby’s die krampjes hebben, gas is. Tussen 15% en 40% van de baby’s hebben buikkrampjes in de eerste vier maanden van hun leven. Het houdt spontaan op na de vierde maand.
Hoe een baby wordt gevoed is één van de bepalende factoren voor het optreden van dit ongemak. Zowel de positie van moeder en kind als de positie van de borst of fles spelen een rol. “Het is het beste als de vrouw gemakkelijk zit en kalm is. De baby kan het best zitten en niet volledig horizontaal liggen”, zegt kinderarts Libia Segura.
Segura omschrijft koliek als een ontroostbaar huilen dat erger wordt in de middaguren en dat gepaard gaat met:
- een opgezet buikje
- gebogen beentjes
- een rood gezichtje
- gebalde vuistjes.
Al deze symptomen zijn duidelijke aanwijzingen van koliek.
3 Technieken om buikkrampjes te voorkomen
De dagelijkse zorg voor een pasgeborene kan vermoeiend zijn. Daarom willen ouders hun baby graag in bedje stoppen wanneer hij is gevoed en in slaap is gevallen. Maar… dat is de eerste vergissing.
Zelfs als je baby direct in slaap valt, is het van cruciaal belang dat je hem laat boeren. Om dit te doen, beschrijven we hieronder 3 manieren die je zeer nuttig zult vinden.
Klop hem zachtjes op zijn ruggetje
Om de baby te laten boeren, is het belangrijk om hem zo vast te houden dat zijn buikje op je schouder rust. Geef hem nu met gekromde hand e en zacht klopje op de rug om hem te helpen gas (lucht) uit te stoten door een boertje te laten.
Je kunt ook een opwaartse beweging met je hand maken terwijl je hem klopt. Op deze manier laat hij de lucht ontsnappen en blijft hij ontspannen in die positie. Daardoor zal het makkelijker voor hem zijn om in slaap te vallen zodra hij geboerd heeft.
Beweeg de baby’s beentjes
Als je, nadat je hem op de rug hebt geklopt, zijn buik aanraakt en voelt dat leeg, hol of vol lucht is? Leg je baby dan op een vlakke ondergrond, bijvoorbeeld op je bed, en strek en duw beide beentjes zo’n 10 keer.
Je kunt ook één beentje strekken terwijl je het andere buigt, alsof hij op een fiets zit. Nog een manier is beide beentjes bewegen als de wijzer van een klok.
Deze beweging stimuleert de darmen en helpt om de lucht die de baby bij het drinken van melk heeft ingeslikt, uit te stoten. Het komt overeen met de gezonde oefeningen die volwassenen doen na het eten om de spijsvertering te bevorderen.
Masser zijn buikje
Het kan ook helpen om het buikje van je baby zachtjes te masseren en hem zo te helpen de lucht die de krampjes veroorzaakt uit te boeren. Je kunt het buikje met zachte opwaartse of cirkelvormige bewegingen strelen. Het is bewezen dat massage met de wijzers van de klok mee helpt om krampjes te verlichten.
Medicijnen voor buikkrampjes
Als de bovenstaande technieken niet helpen je kind te laten boeren en de buikkrampjes aanhouden, dan is het misschien nodig een medicijn gebruiken.
Het beste dat je dan kunt doen is een middeltje tegen krampjes te geven dat is voorgeschreven door je arts. Meestal moet je zo’n middeltje geven vóórdat je de baby voedt. Het zal de baby helpen de lucht uit te stoten en zo darmkrampjes te voorkomen.
Om te voorkomen dat je baby veelvuldig buikkrampjes heeft, moeten al deze technieken regelmatig worden gebruikt. Je zult goede resultaten zien en je kind zal beter te slapen. En dat zal jou helpen je dagelijkse taken elke dag weer met plezier te beginnen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ortega Páez E., Barroso Espadero D. Cólico del lactante. Rev Pediatr Aten Primaria. 2013; 15 (23): 81-87. [En línea] Disponible en: http://dx.doi.org/10.4321/S1139-76322013000300009.
- González, S; Brochet, C. Opciones de tratamiento del cólico del lactante. Pediatría. 2015; 48 (3). [En línea] DOI: 10.1016/j.rcpe.2015.10.001