Soorten tepels en hun invloed op borstvoeding

Soorten tepels en hun invloed op borstvoeding

Laatste update: 07 oktober, 2018

Er zijn vijf soorten tepels, elk met hun eigen bijzonderheden en anatomie. We moeten natuurlijk duidelijk zijn dat er geen voor- of nadelen zijn aan de ene soort tepel of de andere.

Simpel gezegd, iedere vrouw moet haar eigen lichaam kennen en leren om voor haar tepels te zorgen tijdens de borstvoeding.

De 5 soorten tepels en hun kenmerken

1. De gewone tepel

De gewone tepel wordt zo genoemd omdat deze het meeste voorkomt bij vrouwen. In een normale toestand, steekt de tepel een paar millimeter uit boven de areola.

Als ze gestimuleerd worden door aanraking, verschillende temperaturen, humeur of door borstvoeding, kan het formaat toenemen.

2. De platte tepel

Dit soort tepel steekt heel weinig uit zodat het een plat oppervlak lijkt te vormen samen met het tepelhof.

Ze reageren echter op dezelfde manier als de gewone tepel doet met stimulatie of borstvoeding. Kenmerkend is dat ze korter zijn of minder ver uitsteken.

3. Gezwollen tepels

Het uiterlijk van de gezwollen tepels lijkt op die van platte tepels omdat ze niet uitsteken van hun tepelhoven zoals gewoonlijk.

Gezwollen tepels trekken zich echter snel terug na een stimulatie. Vrouwen met gezwollen tepels hebben vaak problemen tijdens de borstvoeding.

Soorten tepels

4. Ingetrokken tepels

Ingetrokken tepels lijken op kuiltjes omdat ze naar binnen staan. Ze kunnen vaak verholpen worden met een kleine medische ingreep.

Onthoud dat het succes van de borstvoeding deels afhangt van de tepels van de moeder.

Er zijn op het moment drie soorten ingetrokken tepels bekend, en er zijn behandelingen voor:

  • In de eerste graad is er geen relevante versperring van de melkkanalen. Dit is beste situatie voor de borstvoeding, want de aanstaande moeder zal haar baby gewoon borstvoeding kunnen geven na de ingreep.
  • In de tweede graad van retractie zijn er lichte blokkades in de melkkanalen van de borst. In deze gevallen kan borstvoeding mogelijk zijn, maar de vrouw kan problemen ervaren en pijn voelen als ze de borst aanbiedt.
  • Helaas zijn bij een derde graad van retractie de melkkanalen geheel geblokkeerd en is borstvoeding onmogelijk.

De “gewone” tepel wordt zo genoemd omdat hij bij de meeste vrouwen ter wereld voorkomt. In een normale toestand, steekt de tepel een paar millimeter uit boven de areola.

5. Ongelijke tepels

Vrouwen met ongelijke tepels kunnen een gewone tepel hebben en een ingetrokken tepel.

Over het algemeen is het mogelijk om rond een gedeeltelijke of complete blokkade van de ingetrokken tepel te werken door de borstvoedingshouding te veranderen en de andere tepel te gebruiken om melk te geven.

Hoe herken je een ingetrokken tepel?

Veel vrouwen weten niet dat ze ingetrokken tepels hebben, omdat ze gewend zijn aan hoe hun eigen borsten eruitzien.

Het is echter gemakkelijk om te zien of je een ingetrokken tepel hebt met een methode die je thuis kunt doen. Om te beginnen, druk je zachtjes op de regio van de borst ongeveer 3 cm van het tepelhof.

Als de tepel een beetje groter wordt of uitsteekt van het tepelhof, is het een mogelijk teken van een pseudo-retractie. Maar als het nog steeds een kuiltje is, heb je waarschijnlijk te maken met een ingetrokken tepel van de tweede of derde graad.

Soorten tepels en borstvoeding

Ook al beïnvloeden de soorten tepels de borstvoeding, is het niet de enige bepalende factor. Vrouwen met gewone tepels kunnen ook problemen hebben met borstvoeding of melkproductie.

Tijdens het borstvoeden zal iedere vrouw haar eigen problemen tegenkomen en haar eigen oplossingen moeten zoeken, altijd met behulp van de dokter.

Baby slaapt aan de borst

Veel baby’s hebben echter moeite om aan te happen en te zuigen aan platte, gezwollen of ingetrokken tepels. Voor deze situaties zijn er hulpmiddelen die ervoor zorgen dat de tepel blijft uitsteken.

De baby kan dit hulpmiddel echter afwijzen en moeders kunnen dan proberen om de werking van dit hulpmiddel na te bootsen met hun eigen hand.

Aan de andere kant kunnen gewone, maar grote tepels kokhalzen veroorzaken door wrijving op het gehemelte van de baby. In deze gevallen moet de moeder vermijden dat de baby de hele tepel in zijn mond stopt.

Vrouwen met ingetrokken tepels van de tweede graad zullen grotere problemen hebben met borstvoeding. De hoeveelheid melk kan verminderd worden door de blokkades, wat een sterkere zuigkracht kan vormen en pijn in de borst kan geven.

En in gevallen van een retractie van derde graad zal borstvoeding dus onmogelijk zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.