Pijn tijdens borstvoeding: wat is normaal en wat niet?

Pijn tijdens het geven van borstvoeding, infecties, een laag geboortegewicht en problemen met de duur van de voeding zijn enkele van de situaties waarmee moeders die borstvoeding geven kunnen worden geconfronteerd. Ontdek waarom ze voorkomen, of ze normaal zijn en hoe u ze kunt oplossen.
Pijn tijdens borstvoeding: wat is normaal en wat niet?

Laatste update: 01 augustus, 2021

Pijn tijdens het geven van borstvoeding komt vaak voor, vooral bij nieuwe moeders, naast veel andere problemen. In de overgrote meerderheid van de gevallen betekent dit echter geen probleem voor de baby. Als je tot de minderheid behoort, hoef jij je ook zich geen zorgen te maken. Over het algemeen heeft alles een oplossing!

Veel van de onderstaande aanbevelingen zijn gebaseerd op de uitgebreide Breastfeeding Counseling Manual (Engelse link) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Als je geïnteresseerd bent in een samenvatting van wat normaal is en wat niet tijdens dit proces, blijf dan lezen!

Pijn tijdens borstvoeding: wat is normaal?

Sommige situaties kunnen pijn veroorzaken tijdens het geven van borstvoeding. Dit is normaal, zolang het geen problemen veroorzaakt voor de moeder of de baby. In elk van de secties zullen we in detail uitleggen wat dit betekent.

Pijn tijdens borstvoeding

Een babymeisje dat borstvoeding geeft terwijl ze haar moeder in de ogen kijkt en haar hand op de andere borst van haar moeder legt.
Zolang het heel kort is, kan pijn normaal zijn aan het begin en einde van de voedingen.

We zeggen niet dat borstvoeding een pijnlijk proces is. In feite is het precies het tegenovergestelde. Bij minder ervaren moeders, tijdens de eerste paar borstvoedingssessies, kan deze praktijk echter enkele seconden pijnlijk zijn.

Het moment waarop de baby begint te drinken kan licht en kortstondig ongemak veroorzaken. Als het aanhoudt, moet je het proces onderbreken en de baby verplaatsen. Als hierdoor de pijn tijdens het geven van borstvoeding niet weggaat, heb je waarschijnlijk te maken met een slechte aanlegtechniek.

Gebarsten of gesprongen tepels

Dit is een van de meest normale problemen als het gaat om borstvoeding. Ook al heeft een pasgeborene geen tanden, het zuigen is meestal stevig genoeg om kleine verwondingen aan de tepels te veroorzaken. Deze beroemde scheurtjes zijn normaal en zolang borstvoeding aanhoudt, kunnen ze ontstaan.

Het is een goed idee om hun evolutie in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat er geen scheuren in de huid zijn waardoor bloed kan weglekken. Dit zou de ontwikkeling van lokale infecties kunnen vergemakkelijken die, naast het belemmeren van borstvoeding, je kwaliteit van leven zouden beïnvloeden.

Pijn tijdens borstvoeding: tepelblancheren

Tepelblancheren komt niet bij alle vrouwen voor, maar in sommige gevallen is het mogelijk dat de tepel na een borstvoedingssessie een witachtige verkleuring krijgt. Zolang dit kort en niet pijnlijk is, kan het als normaal worden beschouwd.

Een waarschijnlijke verklaring is compressie van de bloedvaten veroorzaakt door het zuigen van de baby. Zoals elders op het lichaam kan gebeuren, begint het oppervlak bleek te worden. Verwar dit niet met de ziekte van Raynaud (Engelse link), die soortgelijke veranderingen in de ledematen veroorzaakt die gepaard gaan met pijn.

Lage melkproductie

Een lage melkproductie kan alleen als ‘normaal’ worden beschouwd als dit het gevolg is van een slechte aanlegtechniek. Als de baby niet goed gepositioneerd is, is het moeilijk om de structuren te stimuleren die nodig zijn om het borstvoedingsproces te vergemakkelijken.

Aan de andere kant, als je zeker weet dat je de juiste techniek gebruikt, is het een goed idee om je arts te raadplegen. De oorzaken kunnen variëren van hormonale problemen bij de moeder tot defecten in het zuigproces van de baby. Laat het in dit geval dus niet te lang duren!

Wat is niet normaal?

Wanneer sommige van de bovenstaande situaties gezondheidsproblemen veroorzaken, hebben we het natuurlijk over iets abnormaals. Gelukkig kunnen de meeste van deze aandoeningen worden behandeld, hetzij medisch, hetzij door middel van borstvoeding.

Pijn tijdens borstvoeding: mastitis

Volgens een publicatie van de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (Spaanse link) is de incidentie van mastitis ongeveer 10 procent van de vrouwen die borstvoeding geven. In feite komt het vaker voor in de eerste maanden van het leven van een baby.

Zoals de naam al aangeeft, is mastitis de ontsteking van het borstweefsel. Het komt voor dat de baby tijdens het geven van borstvoeding enkele microscheurtjes kan produceren, die als toegangspoort dienen voor veel micro-organismen. Sommigen van hen leven op het oppervlak van de huid, zoals Staphylococcus Aureus.

Wat is het resultaat? Een van de borsten begint in volume toe te nemen, wordt pijnlijk bij palpatie en je kunt een kleine mobiele massa voelen waarvan het oppervlak rood is. Mastitis is een van de meest voorkomende complicaties van borstvoeding, hoewel het gelukkig meestal wordt opgelost door het gebruik van antibiotica.

Zeer korte of zeer lange borstvoedingssessies

Beide situaties kunnen het gevolg zijn van bepaalde ziekten of pijn tijdens het geven van borstvoeding. Als de moeder bijvoorbeeld niet de juiste hoeveelheid melk produceert, kan de baby langer zuigen dan nodig is om meer voedingsstoffen binnen te krijgen. Onthoud dat dit proces on-demand is, dus de baby blijft drinken tot hij vol is.

Zeer korte sessies kunnen ook problemen veroorzaken in het functioneren van het spijsverteringsstelsel van de baby. Dit is vooral belangrijk wanneer het gepaard gaat met gewichtsverlies of een slechte gewichtstoename.

Je baby heeft nog steeds honger na de voeding

Een pasgeboren huilen.
Baby’s uiten zich op veel manieren als ze honger hebben!

Baby’s zuigen op verzoek, dus als ze ‘hongerig’ zijn na herhaalde voedingen, is er waarschijnlijk een probleem. Je kunt dit detecteren als ze vaak huilen, ze niet in slaap vallen en de voedingen erg lang duren, zoals we in de vorige sectie hebben besproken.

Een van de redenen is een slechte melkproductie. Meer normale oorzaken kunnen te wijten zijn aan slecht aanleggen, slechte voedingsschema’s en psychologische factoren bij de moeder, zoals overmatige angst, stress of gebrek aan vertrouwen.

Je baby valt af en heeft geen natte luiers

Tenzij de baby in de eerste paar dagen van zijn leven is, is de gewichtstoename meestal min of meer constant. Als ze afvallen, is er een voedingsprobleem en dit is meestal te wijten aan een lage hoeveelheid moedermelk die wordt geconsumeerd.

Een goede manier om te weten of uw baby voldoende melk krijgt, is door te controleren hoe vaak per dag hij urineert. Houd gewoon hun luierveranderingen bij. Idealiter zou een baby zes tot acht keer per dag moeten plassen en moet de urine licht van kleur zijn en een aanvaardbare geur hebben.

Aan de andere kant, als je merkt dat je baby ongeveer vier keer per dag of minder plast, de kleur erg geel is en de geur intens is, is de kans groot dat hij niet genoeg melk krijgt. Dit alles wijst erop dat de vloeistof die hun lichaam bereikt schaars is, dus hun nieren concentreren de urine op de best mogelijke manier. Hetzelfde gebeurt bij volwassenen!

Pijn tijdens het geven van borstvoeding is zo ernstig dat het het proces verstoort

Aanhoudende pijn is niet goed! Lokale infecties zijn meer dan voldoende reden om professionele hulp te zoeken. Therapeutische opties zijn afhankelijk van de oorzaak. In veel gevallen zijn er belemmeringen die kunnen worden opgelost door handmatige melkextractie. Ook in dit geval moet je er dus voor zorgen dat je contact opneemt met je arts.

Pijn bij borstvoeding: zoek zo nodig hulp!

Borstvoeding is een natuurlijk en zeer aangenaam proces, maar soms kan het moeilijk zijn. Gebrek aan kennis en sommige gezondheidsproblemen kunnen tegen je werken.

Het goede nieuws is dat er veel mensen zijn die willen helpen, niet alleen in ziekenhuizen, maar ook in de verschillende adviescentra voor borstvoeding die je meestal in je woonplaats kunt vinden. Nu weet je dat als je een afwijking ontdekt, je niet moet vergeten een professional te raadplegen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.