Pasgeboren baby's hebben geen slaapproblemen, maar hun ouders wel

Pasgeboren baby's hebben geen slaapproblemen, maar hun ouders wel
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door María José Roldán

Laatste update: 22 december, 2022

Elke nieuwe ouder kent het gevoel van volledige en totale uitputting, wanneer hij wordt geconfronteerd met de angst en slapeloosheid van het ouderschap. Voordat ze kinderen krijgen, denken sommigen misschien dat ze weten wat er gaat gebeuren als ze verhalen van vrienden en familie horen. Maar totdat ze het uit de eerste hand ervaren, hebben ze echt geen idee hoe vermoeiend het leven met een pasgeboren baby echt kan zijn. Maar baby’s hebben geen slaapproblemen, maar hun ouders wel.

Nieuwe ouders die nauwelijks slapen

Nieuwe ouders zijn vaak verrast door hoeveel hun pasgeboren baby’s slapen. Sterker nog, ze beweren vaak dat hun kleintjes alleen maar wakker worden om te eten. Maar zodra ze die nieuwigheid hebben doorstaan, zullen ze zien dat het niet de tijd is dat de baby slaapt, wat problemen veroorzaakt. Integendeel, het is zijn ontwaken. Maar het is normaal dat baby’s vaak wakker worden; hun interne klok is oncontroleerbaar.

Ouders van pasgeborenen veranderen snel in zombies. Ze slapen heel weinig uren per nacht gedurende de eerste maanden van het leven van hun baby. In veel westerse samenlevingen geloven mensen dat als een baby vaak wakker wordt, dit betekent dat de ouders iets verkeerds doen. Mensen vragen dingen als “Is ze een goede slaper?” alsof dit het karakter van je baby op de een of andere manier definieert.

Baby in een doek

De waarheid is dat veel ouders zich veroordeeld voelen als hun baby’s niet meteen doorslapen. Maar pasgeborenen hoeven niet te leren slapen om ‘s nachts door te slapen en dat moeten ze ook niet.

Ouders zijn degenen die moeten leren te slapen volgens het slaappatroon van hun baby. Snel genoeg zal de interne klok van hun kind zichzelf aanpassen met behulp van een goede nachtelijke routine. En dit zal natuurlijk ook afhangen van de biologische volwassenheid van elk kind.

Pasgeboren baby’s hebben geen slaapproblemen. Ze slapen veel, maar worden een paar keer per nacht wakker. Baby’s kunnen wakker worden om te eten, omdat ze zich niet op hun gemak voelen, omdat ze het warm hebben, enz.

Ze worden zelfs wakker omdat ze gewoon wat knuffeltijd willen hebben voordat ze weer in slaap vallen. Daarom moeten nieuwe ouders leren slapen zonder zich zorgen te hoeven maken dat hun baby een slaapprobleem heeft.

Pasgeboren baby’s hebben geen slaapproblemen, maar ze slapen niet de hele nacht door

Pasgeboren baby’s hebben geen slaapproblemen. Maar wanneer het slaappatroon van hun kleintje niet overeenkomt met hun eigen patroon, vinden sommige ouders dit een probleem.

Maar je kunt niet van een baby verwachten dat zij zich aan je routine aanpast. Je moet je aanpassen aan de hare. Je hoeft geen geheime formules te vinden om je kleintje de nacht door te laten slapen. Als zij jonger is dan 6 maanden, dan zal dit waarschijnlijk niet gebeuren.

Om te proberen een baby die jonger is dan 6 maanden de hele nacht door te laten slapen is een zeer onrealistische verwachting. Als je erop staat te denken dat dit mogelijk is, zal dit alleen maar een reden voor veel frustratie zijn.

Pasgeboren baby’s slapen een groot deel van de tijd, maar hun magen zijn erg klein. Dit betekent dat ze heel vaak honger krijgen. Ze moeten elke 2-3 uur worden gevoerd, dag en nacht.

De interne klok van een baby

Baby slaapt op een kussen

Tijdens de eerste maanden van het leven is de interne klok van een baby verstoord. En daar komt nog bij dat hun kleine buikjes snel leeg raken. Dit betekent dat baby’s dag en nacht vaak moeten worden gevoed. Dit is een volledig normaal verschijnsel en is biologisch voorspelbaar.

Nieuwe ouders moeten weten dat dit de belangrijkste reden is waarom baby’s zo vaak wakker worden. Ze kunnen – en zouden niet – de nacht door moeten slapen.

Tijdens hun eerste levensjaar groeien de hersenen van deze kleine mensen verbazingwekkend snel. Dit is een activiteit die veel energie verbruikt, wat een andere reden is waarom baby’s vaak moeten eten.

Of het nu gaat om borstvoeding of flesvoeding, baby’s zijn volledig afhankelijk van hun ouders om de voeding te krijgen die ze nodig hebben. Daarom zijn ouders verantwoordelijk voor het voeden en verzorgen van de behoeften van hun baby’s om een ​​gezonde ontwikkeling te verzekeren.

In onze cultuur zijn de verwachtingen met betrekking tot de mate waarin een baby zou moeten slapen, zeer onrealistisch. Deze verwachtingen moeten veranderen, zodat nieuwe ouders stoppen met erop te staan ​​dat hun baby’s de hele nacht doorslapen.

Ze moeten weten dat zij zelf degenen zijn die zich moeten aanpassen, in plaats van dat van hun baby te verwachten. Kleine baby’s hoeft niet ‘geleerd’ te worden om meer te slapen en dit is iets dat ouders moeten begrijpen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cuídame: guía para madres y padres. Gobierno de Aragón. Departamento de Salud y Consumo. ARPIrelieve, S.A. [Documento en línea] Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/3-cuidame_esp.pdf
  • Cruz Navarro I. Sueño normal, trastornos del sueño pediátrico y herramientas para su diagnóstico. Introducción. En: APapAndalucía, ed. XV Jornadas de APap-Andalucía 2011. Exlibris Ediciones; 2011. p. 75-6.
  • Consolini, D. Sueño en lactantes y niños. Manual MSD (Versión para profesionales). [En línea] Disponible en: Cruz Navarro I. Sueño normal, trastornos del sueño pediátrico y herramientas para su diagnóstico. Introducción. En: APapAndalucía, ed. XV Jornadas de APap-Andalucía 2011. Exlibris Ediciones; 2011. p. 75-6.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.