Oorsprong en betekenis van de naam Mia

Deze drie letters bevatten een kostbaar juweel. Vandaag stellen we je de oorsprong en betekenis voor van de naam Mia, een kostbaarste mogelijkheid.
Oorsprong en betekenis van de naam Mia
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 22 december, 2022

Of je nu een persoon kent die veel voor je betekent wiens naam Mia is, of omdat je over deze kostbare naam voor je kleintje nadenkt, dit artikel mag je niet missen. Vandaag presenteren we je de oorsprong en betekenis van de naam Mia, zodat je meer te weten kunt komen over de reden van haar schoonheid.

We hebben het over de geschiedenis, heiligen, enkele voorbeelden van beroemdheden met de naam Mia, en de varianten in andere landen over de hele wereld. Lees dus verder!

Wat is de oorsprong en betekenis van de naam Mia?

Wat de geschiedenis van deze naam betreft, zijn er veel gangbare hypothesen. In die zin lijkt de meest ondersteunde op dit moment die te zijn die stelt dat Mia de variant is van de Hebreeuwse naam Maria, die op haar beurt weer van Myriam komt. Daarom zinspeelt het op de ‘geliefde van God’.

Andere deskundigen menen daarentegen dat Mia van Latijnse oorsprong is en zinspeelt op het bezittelijke bijvoeglijk naamwoord mío. Dat wil zeggen: ‘mijn’. Men denkt ook dat het van het Scandinavische woord voor ‘bitter’ kan komen, maar tegenwoordig is het weer populair geworden omdat het gebruikt wordt als bijnaam voor Amelia, Amalia, Emilia, Salome en Mirjam.

Een schilderij van Maria

Mia als heilige

Als meest ondersteunde bevestiging door de specialisten kan de naam Mia, als variant op de christelijke naam Maria, op dezelfde dag haar heiligendag vieren. Daarom nodigen we je uit om de volgende data in je agenda te noteren als je een geliefde met deze naam kent:

 • 1 januari
 • 19 mei
 • 8 december

Overweeg je deze naam voor de toekomstige prinses des huizes en wil je dat de Maagd Maria haar beschermengel is, dan is er geen betere optie dan deze. En als je een jongetje verwacht en je hebt de enorme genade gehad dat hij op een van deze drie data geboren is, is het ook een goed idee hem Mio te noemen. Dit is een erg populaire mannelijke variant in Frankrijk en de Verenigde Staten.

Beroemde mensen met de naam Mia

Zoals bevestigd wordt door gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE – Spaanse link), zijn er in Spanje 9.248 vrouwen met de naam Mia, met een gemiddelde leeftijd van ongeveer vijf jaar. Vooral Valenciaanse en Catalaanse ouders zijn erg in de ban van deze korte en opvallende optie.

Dit kan bovendien betekenen dat het ook een optie is die in populariteit blijft stijgen, zodat verwacht wordt dat ze een trend onder toekomstige moeders zal veroorzaken.

Mia is de naam van enkele van de meest erkende beroemdheden op het witte doek. Onder hen springen de volgende in het oog:

 • Mia Wasikowska: Amerikaanse actrice
 • Mia Farrow: Amerikaanse actrice
 • De Engelse actrice Mia Goth
 • Mia Colucci: hoofdpersonage in de Argentijnse tienersoap Rebelde Way, gespeeld door Luisana Lopilato, actrice, model, en de echtgenote van de Canadese zanger Michael Bublé.

Varianten van deze kostbare naam in andere delen van de wereld

Mia is in verschillende delen van de wereld een inspiratiebron geweest als het gaat om het kiezen van de perfecte naam. In Engeland, de Verenigde Staten en Duitsland is het dan ook een van de populairste keuzes. Volgens een Duitse enquête behoort de naam zelfs tot de 10 meest gekozen namen door ouders van nu.

Tegelijkertijd geeft de Real Academia Española de la Lengua (RAE) in Spaanstalige landen aan dat deze naam met een accent geschreven moet worden: Mía. Maar in andere landen en taalgebieden zie je de volgende varianten van deze kostbare naam:

 • Maia
 • Maija
 • Maja
 • Maya
 • Miia
 • Miya
 • Miyah
 • Mya
 • Miaah
Mia is een mooie naam voor je baby
Je dochter is een van je grootste schatten in het leven. Daarom moet haar naam voor jou iets heel bijzonders betekenen. En in dit opzicht zal Mía je verwachtingen overtreffen.

Word verliefd op dit alternatief nu je de oorsprong en betekenis van de naam Mia kent

Er is geen twijfel over mogelijk dat de schoonheid van de naam Mia elke ouder boeit die een bijzondere, unieke en traditionele naam wil. Een mogelijkheid die licht en geluk uitstraalt aan iedereen die het genoegen heeft iemand met deze naam te kennen. Zoals de beroemde modernistische dichter, Rubén Darío, zo mooi schreef:

“Mía: Dat is je naam.
Wat kan er harmonieuzer zijn?
Mía: Daglicht;
de mijne: Rozen, vlammen.

Wat een geur giet je
op mijn ziel
als ik weet dat je van me houdt!
Oh Mía! Oh Mía!”

-Rubén Darío-

Wellicht ook interessant voor jou

Oorsprong en betekenis van de naam Lia
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Oorsprong en betekenis van de naam Lia

De naam Lia is een naam die elke ouder of persoon die hem hoort boeit. Wil je de oorsprong en betekenis ervan weten? Lees dan verder!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.