Ontdek 4 oefeningen om de nek van baby's te versterken
Baby’s worden zwak geboren op motorisch gebied. Daarom geven wij ouders ze voortdurend hulp en bescherming. Het hoort bij het instinct van verzorgers. Tegelijk zoeken we zorgvuldig naar de beste manier om de nek van baby’s te versterken, zodat ze hun hoofd rechtop kunnen houden. Maar afgezien van wensen en goede bedoelingen is de broosheid van de nek een realiteit die we niet mogen negeren.
Vandaag helpen we je om de spieren in dit gebied te leren versterken op een manier die veilig is voor je kleintje.
Waarom is het nodig om de nek van baby’s te versterken?
In principe komen alle baby’s ter wereld met enige motorische slapheid. Dit varieert van kind tot kind en is niet noodzakelijk een reden tot ongerustheid.
Daar komt nog bij dat de ontwikkeling van elk kleintje zijn eigen ritme (Spaanse link) heeft. Dat wil zeggen, ongeacht het aantal maanden dat ze oud zijn, kan je baby sneller of langzamer rijpen dan anderen van dezelfde leeftijd.
Wat de motorische (Spaanse link) en houdingsontwikkeling betreft, zijn versterkende oefeningen een belangrijke stimulans voor de baby en ze kunnen thuis met de nodige voorzorgsmaatregelen gedaan worden.
Oefeningen om de nek van de baby’s te versterken
Tijdens de eerste levensmaanden zijn baby’s van beide ouders afhankelijk om zich te bewegen. Hun motorische vaardigheden zijn basaal en hun spieren moeten een lange weg afleggen om tot volledige ontwikkeling te komen.
In dit eerste stadium is het belangrijk de baby rustig en geduldig te bewegen, want het is de bedoeling de hersenen stap voor stap de bewegingsvolgorde aan te leren.
Hier zijn wat lichamelijke stimulatie-oefeningen om vandaag in praktijk te brengen.
1. Speel op de grond, met het gezicht naar beneden
Vroege stimulatie wordt vanaf de eerste levensdag gedaan en de oefeningen variëren naar gelang de leeftijd van de baby. Dit is heel belangrijk voor hun hersenontwikkeling, dus het is belangrijk dat je het uitvoert.
Onder de stimulatie-oefeningen zijn er die je kunt gebruiken om de nek van baby’s te versterken. Met dit in gedachten raden we je aan je baby op zijn buik te leggen op een stevige ondergrond en onder toezicht van een volwassene. Doe dit alleen als je baby wakker is.
De baby kan zo lang in deze houding blijven als hij wil, maar het komt vaker voor dat hij na een paar minuten ongemakkelijk wordt.
Als baby’s op hun buik liggen, proberen ze hun hoofd naar boven en opzij te brengen. Zo beginnen de spieren van de nek, rug en schouders geleidelijk gestimuleerd te worden.
Het is belangrijk op te merken dat baby’s tijdens het slapen op hun rug (rugligging) moeten liggen. Deze houding is namelijk het veiligst en voorkomt wiegendood van zuigelingen.
2. Strek hun nek zachtjes
Normaal hebben de meeste baby’s de gewoonte hun hoofd opzij te draaien, vooral als de moeder ze tegen de borst houdt.
Probeer van deze houding gebruik te maken om de nekspieren van je baby te strekken en te voorkomen dat ze ongezonde houdingen aannemen. Probeer met behulp van je handen de kin van de baby tegen je schouder aan te leggen. Doe dan hetzelfde voor de andere kant. Denk eraan de bewegingen heel rustig en zachtjes uit te voeren.
Als je denkt dat je kind geïrriteerd is, niet wil meewerken, of zijn hoofd naar de andere kant beweegt, forceer de dingen dan niet. Plotselinge bewegingen kunnen een verwonding veroorzaken, dus het is beter deze oefeningen niet te forceren.
3. Leg ze over een voorwerp
In dit geval wil je, net als bij de eerste oefening, beginnen met je baby met het gezicht naar beneden liggend. Deze oefening moet echter gedaan worden na 3 levensmaanden of wanneer het kind erin slaagt het hoofd zelfstandig omhoog te houden.
Het advies is hier om ze met het gezicht naar beneden te laten liggen, op een comfortabel en zacht element. Dit kan bijvoorbeeld een kussen zijn. Vanuit deze positie kun je ze met beide handen nemen en beetje bij beetje optillen. Deze beweging slaagt erin de spieren op het niveau van de lenden, de rug en de hals (nek) te versterken.
4. Trek hun aandacht
De aandacht van je baby trekken dwingt hem tot beweging. Dit helpt de spieren van de nek, het hoofd en de romp te versterken. Het kan vanuit elke positie gedaan worden: zittend of liggend.
Om hun aandacht te trekken, moet je opvallende voorwerpen gebruiken of voorwerpen die je baby leuk vindt. Laat ze het eerst recht voor hen zien om hun aandacht te trekken. Begin het vervolgens door de kamer te bewegen, niet ver van de baby. Probeer achter ze te komen en zorg ervoor dat ze het voorwerp met hun blik volgen.
Versterken is niet synoniem met forceren
Zoals hierboven gezegd heeft elke baby zijn eigen ontwikkelingsritme en zijn de oefeningen gewoon bedoeld om de versterking van de nek te stimuleren. Dit betekent dus niet dat ze onmiddellijk resultaat bieden of dat je de capaciteiten van je kleintje moet forceren. Probeer het dus rustig aan te doen en ga op het tempo van je kind.
Raadpleeg ook je huisarts als je je niet veilig voelt om dit soort oefeningen te doen. En als je je ergens zorgen over maakt met betrekking tot hun ontwikkeling, vraag dan om het nodige advies.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Virginia Manjón Nieto (2017). INDICADORES DEL DESARROLLO DE LA DIMENSIÓN PSICOMOTRIZ (0-3 AÑOS). https://gredos.usal.es/bitstream/handle/10366/133339/2017_TFG_Manj%F3nNieto,VIrginia_Indicadores%20del%20desarrollo%20de%20la%20dimensi%F3n%20psicomotiz%20(0-3%20a%F1os).pdf;jsessionid=F3D57CC03093E5F08982EB0A1BDCF3F1?sequence=1
- Agustina Vericat Alicia Bibiana (2013). Ciencia y Salud Colectiva. Orden El desarrollo psicomotor y sus alteraciones: entre lo normal y lo patológico. https://www.scielo.br/j/csc/a/mMZtpnJqrbFpFQ7WMsFvXtf/?lang=es