Nee, de kraamtijd is niet altijd rooskleurig
De kraamtijd is niet altijd rooskleurig. Tijdens deze fase hebben moeders niet veel energie over. Ze hebben veel angsten. Het gebrek aan slaap is vermoeiend en de behoeften van hun kleintje zijn oneindig.
Er zijn weinig momenten in het leven die zo complex en delicaat zijn als het ‘kraambed’ – iets waar veel moeders nooit op voorbereid waren.
Zeker, als je een complexe, moeilijke en pijnlijke periode na de bevalling hebt gehad, heb je veel mensen om je heen horen zeggen dat je het rustig aan moet doen, niet moet opgeven en moet genieten van de mooie momenten die bij het moederschap horen.
Dit soort zinnen verbergen ongetwijfeld de kleine angst die veel van onze familieleden hebben, namelijk dat we in een postnatale depressie zullen belanden.
Wat echter niet iedereen weet, is dat er veel verschillende gradaties en verschillende nuances zijn voordat de aandoening kan worden gedefinieerd als postnatale depressie. Een andere aandoening, die niet zo bekend is, wordt de ‘babyblues’ genoemd.
We zullen vandaag over dit onderwerp praten, hier bij Je bent mama.
De kraamtijd is niet rooskleurig: het is “babyblauw”
Als er iets is dat een moeder ervaart als ze thuiskomt na de bevalling, is het ‘de verplichting om zich gelukkig te voelen, om 100% in haar kracht te staan en tegelijkertijd te weten dat ze de beste fase van haar leven beleeft’.
Zonder twijfel beleeft ze de droom of liever gezegd: “ze zal het beleven.” Maar het duurt meestal een paar maanden: voordat haar lichaam zich aanpast en haar hormonen zich herbalanceren. Wanneer al die angsten, pijnen, onzekerheden en zorgen in de juiste context worden geplaatst, begint ze zich comfortabel te voelen in haar rol als moeder.
Dit zijn ongetwijfeld momenten waarop we meer dan ooit de hulp van de mensen om ons heen nodig hebben. Je partner moet niet aarzelen om die andere onmisbare helft te zijn die je aanvult bij de dagelijkse activiteiten. Bovendien is dit een tijd waarin hulp en advies van grootmoeders en andere moeders met ervaring van pas komen.
Je zal wat verdriet voelen en dat is normaal: je leeft met de ‘babyblues’
De kraamtijd is een periode waar bijna 80% van de moeders het gevoel van ondefinieerbare droefheid ervaart. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is dit normaal.
Dit psychologische fenomeen van de ‘babyblues’ wordt ook wel ‘kraambedverdriet’ genoemd. Deze suggestieve naam bevat een heel gewone realiteit die nieuwe moeders ervaren en het wordt veroorzaakt door het volgende:
- Hormonale veranderingen in het lichaam
- Nieuwe verantwoordelijkheden
- Fysieke uitputting na de bevalling waarvan een nieuwe moeder niet gemakkelijk herstelt vanwege haar nieuwe verplichtingen
- Persoonlijke herformulering: we worden moeders of we nu voor de eerste keer moeder worden of veteranen zijn. In het laatste geval moeten veel meer verantwoordelijkheden en uitdagingen worden aangepakt.
Het moet opgemerkt worden dat de ‘babyblues’ geen postnatale depressie is. Het is bijna alsof je jezelf gedurende 2 weken onderdompelt in een oceaan van onverklaarbaar verdriet. Iets meer dan 10 of 15 dagen waarbij we ons omringd voelen door een nevel die ons onderdompelt in prikkelbaarheid, tranen en angst.
Het is echter meer een nauwgezet proces. Na twee weken verdwijnt de “babyblues” samen met zijn droevige melodie. Dit maakt plaats voor een meer intense en opwindende muziek die ons vult met nieuwe nuances en motivatie (dit gebeurt hoewel de vermoeidheid nog steeds aanwezig is).
Hoe de “babyblues” te onderscheiden van een “postnatale depressie”?
Postnatale depressie
- Een postnatale depressie is een ernstige psychische aandoening.
- Het kan onverwachts beginnen tijdens het eerste jaar na de bevalling.
- Het duurt meestal tussen de 10 en 15 maanden.
- De moeder kan niet voor zichzelf of de baby zorgen, ze voelt zich volledig overweldigd.
- Ongeveer 10% van de vrouwen wordt hierdoor getroffen.
- Soms kan het worden veroorzaakt door emotionele problemen die het paar heeft. Het kan ook worden veroorzaakt door werkloosheid of zelfs het gevoel niet genoeg gesteund te worden om de nieuwe uitdaging aan te gaan die in het vooruitzicht ligt.
- Een postnatale depressie kan worden overwonnen met behulp van geneesmiddelen en therapie.
De ‘babyblues’
- Het komt direct na de geboorte voor.
- Het is een gevoel van verdriet en prikkelbaarheid dat rond of net iets meer dan 15 dagen duurt.
- Er is geen farmacologische of psychologische ondersteuning nodig. In gevallen van de ‘baby-blues’ is het therapeutisch om met je partner, ouders of vrienden te praten. De voorbijgaande wolk van verdriet verdwijnt na korte tijd vanzelf.
Concluderend, zoals je in dit artikel hebt gezien, kan het normaal zijn om je emotioneel depressief te voelen na de bevalling. Soms stelt de maatschappij, met haar idee dat elke vrouw die net is bevallen enorm gelukkig en vol energie moet zijn, veel onnodige druk op nieuwe moeders. De kraamtijd is namelijk niet rooskleurig.
Wat alle moeders nodig hebben, is steun van de mensen om hen heen, evenals tijd en rust.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Evans, M., Vicuña, M., & Marín, R. (2003). Depresión postparto realidad en el sistema público de atención de salud. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 68(6), 491-494.
- Hasbún Hernández, J., Risco Neira, L., Jadresic Marinovic, E., Galleguillo U, T., González A, M., & Garay S, J. (1999). Depresión postparto: prevalencia y factores de riesgo. In Rev. chil. obstet. ginecol.
- Medina, E. (2013). Diferencias entre la depresión postparto, la psicosis postparto y la tristeza postparto. Perinatología y Reproductiva Humana.
- Mendoza, C., & Saldivia, S. (2015). Actualización en depresión postparto: el desafío permanente de optimizar su detección y abordaje. Revista médica de Chile, 143(7), 887-894. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872015000700010&script=sci_arttext
- Miranda Moreno, M. D., Bonilla García, A. M., & Rodríguez Villar, V. (2015). Depresión Postparto. Trances.