Lees alles over milia bij pasgeborenen

Milia bij pasgeborenen is een veel voorkomende aandoening die meestal geen complicaties veroorzaakt. Lees er in dit artikel alles over.
Lees alles over milia bij pasgeborenen

Laatste update: 19 december, 2019

Milia bij pasgeborenen is een huidaandoening waarvan het belangrijkste kenmerk kleine witte puistjes of cysten zijn. Het is een veel voorkomende aandoening. In feite ontwikkelt 40% van de baby’s deze kleine puistjes die keratineus materiaal bevatten.

Milia bij pasgeborenen

Wat is het?

Milia bij pasgeborenen is een groep parelwitte of geelachtige witte puistjes die vaak op het gezicht verschijnen. Ze hebben over het algemeen een diameter van ongeveer 1 of 2 millimeter. In het bijzonder verschijnen ze op de wangen van de baby, het voorhoofd en de kin, evenals aan de binnenkant van hun mond.

Milia verschijnt als kleine epitheelcysten die met een keratineachtige substantie zijn gevuld. Als je er in knijpt dan komt er een kleine parelachtige substantie tevoorschijn, die door sporen van keratinocyten wordt gevormd. We moeten vermelden dat je geen tests hoeft uit te voeren om het te diagnosticeren.

Wat veroorzaakt het?

Kind heeft milia

Milia ontstaat wanneer epitheelcellen in de kleine holtes aan het oppervlak in de huid vast komen te zitten. Dit veroorzaakt de kleine, witte parelachtige vlekken op hun huid. Het is gebruikelijk dat ouders denken dat er acne op het gezicht van hun baby zit. Milia en acne zijn echter totaal verschillende aandoeningen.

Wat zijn de effecten?

Milia veroorzaakt geen effecten. In feite voelen baby’s geen enkel ongemak, noch voelen ze pijn van welke aard dan ook. Deze uitbraken veroorzaken geen koorts, jeuk of andere complicaties. Bovendien hebben ze ook geen medische behandeling nodig.

Zijn er risico’s voor pasgeborenen met milia?

Het eerste om in gedachten te houden is dat milia-cysten goedaardig zijn. In zeer zeldzame situaties kan dit wijzen op bepaalde huidziekten. Het kan bijvoorbeeld worden gekoppeld aan het:

  • Bazex-Dupre-Christol-syndroom
  • Parry-Romberg-syndroom
  • Gardner-syndroom

Hoe milia bij pasgeborenen te behandelen

Slapende baby

Het is heel belangrijk om te weten dat de huid van de pasgeborene erg delicaat is. Wees daarom extra voorzichtig om verspreiding van bacteriën die problemen kunnen veroorzaken te voorkomen.

Hier zijn enkele dingen die je in gedachten moet houden:

  • Ga niet wrijven en probeer de puistjes niet uit te knijpen. Dit kan namelijk de huid van je baby beschadigen en littekens achterlaten.
  • We adviseren het getroffen gebied met speciale zeep voor pasgeborenen schoon te maken.
  • Als milia zich ontwikkelt wanneer je kind ouder is of zich ontwikkelt in meer gevoelige gebieden, zoals de mond of ogen, dan kan het tot vier maanden duren voor het weer verdwijnt.
  • Als het na drie maanden niet verdwijnt, ga dan naar de kinderarts. Hij zal je dan vertellen wat je moet doen.

Hoewel de meeste gevallen geen specifieke behandeling vereisen, is het essentieel dat je een medische evaluatie krijgt. Op deze manier kun je een goede diagnose krijgen en als ouders kalm blijven. Bovendien voorkom je dat je onnodige behandelingen uitvoert die zelfs contraproductief voor je baby kunnen zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.