Wanneer leer je je kind uit een beker te drinken?

Wanneer baby's ongeveer 7 tot 8 maanden zijn, kunnen ze langzaam een flesje inruilen voor een beker. In het begin zullen ze hulp nodig hebben, maar langzamerhand zullen ze leren het zelf te doen.
Wanneer leer je je kind uit een beker te drinken?

Laatste update: 28 juli, 2019

Baby’s hebben constant te maken met uitdagingen die voor hen erg moeilijk zijn, zoals leren lopen of uit een beker drinken. Borstvoeding inruilen voor het drinken uit een beker is een psychologisch, motorisch en emotioneel proces, hoewel het maar een paar minuten per dag vraagt.

Baby’s moeten leren om afscheid te nemen van de dingen die ze veilig, kalm en blij laten voelen. Dit is alles behalve makkelijk.

Wanneer leer je je kind uit een beker te drinken?

Vanaf 6 maanden kan je je baby voor het eerst water laten drinken. Vóór deze leeftijd mogen baby’s alleen moedermelk drinken. Behalve als je baby ziek is of het extreem warm heeft, maar anders moet je hem geen water geven voordat hij 6 maanden oud is.

Dit is wanneer je kunt beginnen met het introduceren van aanvullend voedsel. Verminder de consumptie van moedermelk en begin het aan te vullen met water, sap en eventueel wat koemelk. De beste manier om dit te doen is door je kinderen uit een beker te laten drinken in plaats van een flesje.

Totdat een kind 7 tot 8 maanden is, zal hij niet de nodige motorische vaardigheid hebben om het glas op te pakken, dus zal je nog moeten helpen.

Dit proces helpt je kind:

  • te ontwikkelen
  • minder aanhankelijk te zijn
  • minder afhankelijk te zijn van zijn moeder’s borst, een flesje, een speen of zelfs een vinger

Om te beginnen bevelen we je aan om plastic bekers te gebruiken die een oor en een deksel hebben zodat het niet stuk gaat als het valt, of speciale babybekers die makkelijk vast te houden zijn.

Een baby drinkt uit een beker

Een paar tips

Aangeraden bekers

  • Bekers gemaakt van niet-schadelijke materialen. Omdat je beter geen glazen bekers kan gebruiken vanwege hun breekbaarheid, is silicone het beste materiaal. Dit is gemaakt van rubber dat geen smaak of geur heeft, niet schadelijk is en tegen hitte kan.
  • Kies bekers met aantrekkelijke kleuren en vormen om de aandacht en nieuwsgierigheid van je kind te krijgen.
  • Bekers met een zachte tuit die ook gemaakt zijn uit silicone.
  • Vind een beker met een deksel die niet doorlekt en oren heeft om aan vast te houden.

Leren uit een beker te drinken

Alle kinderen zijn anders. Ze ontwikkelen zich allemaal in hun eigen tempo en op hun eigen manier. De motorische vaardigheden van verschillende baby’s kan anders zijn, zelfs als ze even oud zijn.

Ouders hoeven zich geen zorgen te maken als hun baby moeite heeft met het gebruiken van een beker. De meeste baby’s kunnen echter zelfstandig uit een beker drinken wanneer ze één jaar oud zijn.

In het begin is het normaal dat kinderen kliederen en nat worden, zelfs als ze een tuitje gebruiken. Wanneer het drinken uit een beker een routine wordt, zullen kinderen er behendig in worden en geen druppel meer knoeien.

Het glas voor ‘grote kinderen’

Wanneer je kind 2 jaar is moet hij kunnen drinken uit een normaal glas, zonder tuit, welke je langzamerhand steeds vaker er af moet halen.

Enkele laatste aanbevelingen

  • Wees geduldig en respecteer het ontwikkeltempo van je kind.
  • Maak het tuitje nat met moedermelk en geef het aan je kind, zodat hij het associeert met de smaak en geur van borstvoeding. Dit zorgt ervoor dat hij er uit wil drinken.
  • Verander wat er in de beker zit. Naast water, kun je ook sap en zelfs moedermelk in de beker doen.
  • Zoek de anti-drup tuitjes goed uit. Baby’s worden vaak gefrustreerd wanneer er niks uit komt wanneer ze aan een tuitje zuigen.
  • Leer het ze door het voor te doen zodat ze je kunnen imiteren.
  • Gebruik een tijdje geen deksel. Zodra kinderen het glas kunnen pakken, kunnen ze proberen te drinken zonder deksel.
  • Wees erg oplettend wanneer je de beker en het deksel schoonmaakt. Kleine hoeveelheden vloeistof kunnen in de hoekjes blijven zitten, wat zorgt voor de groei van bacteriën en schimmel.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • UNICEF. (2014). Guía de pautas de crianza de niños y niñas entre 0 a 5 años. Para agentes formadores de familia. [En línea] Disponible en: https://www.unicef.org/paraguay/spanish/unicef-guiaagentesformadores.pdf
  • The Hidden Dangers of Baby Bottles, Pacifiers and Sippy Cups. Time Magazine. 2012. [En línea]. Disponible en: healthland.time.com/2012/05/14/the-hidden-dangers-of-baby-bottles-pacifiers-and-sippy-cups/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.