Tepelblaren: hoe ze te behandelen

De aanwezigheid van blaasjes op de tepel komt meestal voor bij moeders die hun baby borstvoeding geven. Daarom vertellen we je vandaag alles wat je erover moet weten en hoe je ze kunt behandelen.
Tepelblaren: hoe ze te behandelen
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 02 september, 2023

Tijdens de borstvoeding zijn tepelblaren vaak een grote ergernis voor moeders. Hoewel er manieren zijn om ze te voorkomen of te behandelen, zijn niet alle vrouwen goed op de hoogte van dit onderwerp. Daarom bespreken we in dit artikel alles wat je moet weten over tepelblaren, zodat je kunt genieten van deze prachtige band tussen moeder en kind. Let op!

Wat zijn tepelblaren?

Tepelblaren zijn huidlaesies van de borsten die zich in het tepelgebied bevinden. Hoewel ze geen grote schade aanrichten, kunnen ze ongemakkelijk zijn en zelfs pijn veroorzaken voor de moeder, waardoor het voor de baby moeilijk wordt om te voeden.

Hoewel het niet echt melkblaren zijn, zien ze er wel zo uit. Ze zijn het resultaat van wrijving en huidgroei rond de melkkanaaltjes, waardoor er een kleine hoeveelheid moedermelk achter de blaar blijft zitten. Daarom zien ze er zo uit.

Waarom ontstaan ze? Over het algemeen ontstaan tepelblaren als gevolg van onvoldoende borstvoeding. Eén reden is dat de pasgeborene te oppervlakkig aan de tepel zuigt, waardoor er te veel druk op een bepaald deel van de borst wordt uitgeoefend. Een andere reden is dat de baby vanuit de verkeerde hoek aan de borst hecht.

Een vrouw met pijn tijdens de borstvoeding

Een artikel gepubliceerd in het Journal of M idwifery & Women’s Health (Engelse link) staat dat de meest voorkomende oorzaken van deze blaasjes de volgende kunnen zijn:

  • Problemen met aanklikken, zuigen of de tong van de baby.
  • Hoge melkproductie.
  • Te veel druk op een bepaald deel van de borst.
  • Tepelspruw, een infectie veroorzaakt door een schimmel die in de mondholte van de baby leeft.

Ze worden echter ook vaak in verband gebracht met andere aandoeningen of ziekten:

Kenmerken van tepelblaren door borstvoeding

Tepelblaren zijn onregelmatig van vorm en breken gemakkelijk als er een beetje druk op wordt uitgeoefend. Hoewel ze erg opvallend kunnen zijn, veroorzaken ze meestal niet veel pijn.

Het zijn heldere of gelige verhogingen in de huid die vaak voorkomen tijdens het geven van borstvoeding. Ze ontstaan aan het einde van het melkkanaal en bevatten vloeistof binnenin.

Manieren om tepelblaren te voorkomen

Het ontstaan van tepelblaren kan worden voorkomen met de juiste borstvoedingstechnieken en frequente borstvoeding. Het is echter aan te raden om voordat je begint met borstvoeding geven 3 minuten lang een warm, vochtig kompres op de tepel te leggen. Dit helpt om de melkkanaaltjes te deblokkeren.

Het is ook aan te raden om het tepelgebied gehydrateerd te houden om het ongemak te verminderen als de blaasjes zich ontwikkelen. Het aanbrengen van een wattenstaafje met olijfolie of lanolinezalf kan heel effectief zijn en het gebied vochtig houden. Dit blijkt uit een vergelijkende studie die is gepubliceerd in het tijdschrift Skin Pharmacol and Physiology (Engelse link).

Het draaien van de borstvoedingspositie vermindert de kans op het genereren van te veel wrijving en daardoor op het ontstaan van blaren op de tepels. Het vermijden van strak zittende kleding of beugel-bh’s helpt weer voorkomen dat de melkkanaaltjes verstopt raken.

Is een bezoek aan de dokter nodig?

Tepelblaren zijn meestal niet pijnlijk, maar wel ongemakkelijk. Ze gaan meestal vanzelf over, vooral als je doorgaat met borstvoeding geven, legt de Australian Breastfeeding Association (Engelse link) uit.

Als tepelblaasjes niet verbeteren met thuiszorg, is het belangrijk om advies te vragen aan een professional in de gezondheidszorg, zoals een lactatiekundige of arts. Zij kunnen je extra advies geven en beoordelen of er sprake is van een onderliggende infectie of aandoening die behandeld moet worden.

Als de blaasjes niet spontaan verdwijnen, zal je zorgverlener bovendien passende maatregelen voorschrijven om verstopping van de kanalen, mastitis en borstverzadiging te voorkomen.

Een vrouw geeft borstvoeding ondanks tepelblaren

Kan de pijn die ze veroorzaken worden verzacht?

Tepelblaren kunnen leiden tot verstopping of obstructie van de melkkanalen. Daarom worden ze beschouwd als kleine obstructies of met melk gevulde cysten.

Een pijnlijke tepelblaar maakt dat de moeder geen borstvoeding wil geven. Regelmatig borstvoeding geven is echter nodig om de moedermelkvoorraad op peil te houden en de melkkanaaltjes vrij te maken.

Koude kompressen kunnen de zwelling verlichten en de pijn verminderen. Hiervoor kunnen ijspakkingen in een dunne doek worden gebruikt om direct contact met de gevoelige huid te vermijden.

Het belang van medische controle tijdens de borstvoeding

Kortom, tepelblaren zijn meestal niet ernstig, maar ze kunnen wel ongemakkelijk zijn en moeilijkheden veroorzaken tijdens de borstvoeding. Pijn in de tepels is zelfs een veel voorkomende reden voor moeders om een arts te raadplegen. Het corrigeren van de kolf- of borstvoedingstechniek is essentieel, want tepelblaren genezen vanzelf na een paar dagen.

Soms kan een allergische reactie of een virus blaren veroorzaken waar je op moet letten als je borstvoeding geeft. Aarzel daarom niet om je arts te raadplegen als je twijfels of zorgen hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Abou-Dakn M, Fluhr JW, Gensch M, Wöckel A. Positive effect of HPA lanolin versus expressed breastmilk on painful and damaged nipples during lactation. Skin Pharmacol Physiol. 2011;24(1):27-35. doi: 10.1159/000318228. Epub 2010 Aug 18. PMID: 20720454.
  • Australian Breastfeeding Association. White spot on the nipple. 2023. [Internet] Disponible en: https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/white-spot-nipple
  • Tait P. Nipple pain in breastfeeding women: causes, treatment, and prevention strategies. J Midwifery Womens Health. 2000 May-Jun;45(3):212-5. doi: 10.1016/s1526-9523(00)00011-8. PMID: 10907330.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.