Hoe kies je een handmatige borstkolf?

Als je ad hoc melk wilt afkolven, heb je waarschijnlijk gekozen voor een manuele borstkolf. Hier vind je de informatie die je nodig hebt om te weten welke handmatige borstkolf je moet kiezen.
Hoe kies je een handmatige borstkolf?
Angela Herrero Marin

Geschreven en geverifieerd door de farmaceutisch technicus Angela Herrero Marin.

Laatste update: 22 december, 2022

Als je al handig bent in het geven van borstvoeding en nu af en toe melk wilt afkolven, ofwel om af en toe bevroren melk te hebben of zodat je partner of een verzorger de baby kan voeden terwijl je weg bent, heb je waarschijnlijk gekozen voor een handmatige borstkolf. Deze apparaten bieden een verscheidenheid aan voordelen, maar het kan moeilijk zijn om te weten welke je moet kiezen.

Met de talloze merken en modellen op de markt, kan het moeilijk zijn om degene te kiezen die het beste bij je behoeften past. Om deze reden willen we je helpen te weten met welke factoren je rekening moet houden bij het kiezen van de beste handmatige borstkolf voor jou.

Handmatige borstkolf

Een vrouw met een borstkolf met melk in de fles.

Voordelen:

Handkolven zijn goedkoper dan elektrische borstkolven. Ze zijn ook stil en handig om af en toe te kolven. Bovendien zijn ze erg licht en gemakkelijk te vervoeren. Veel modellen bevatten melkopslagcontainers samen met de pomp.

Nadelen

Het enige nadeel is dat ze extra werk van de moeder vergen omdat ze continu moet pompen om de melk uit de borst te halen. Wanneer de extracties echter voor incidenteel gebruik zijn, zijn ze meestal het populairst onder moeders.

Hoe ziet een handmatige borstkolf eruit?

Afhankelijk van het merk van de pomp, kunnen de details tussen de merken enigszins verschillen. Maar de componenten zijn meestal bijna hetzelfde.

  • Opvanggedeelte van de borstkolf : deze pomp is gemaakt van hard plastic en is meestal transparant of semi-transparant. Een van de uiteinden heeft de vorm van een trechter, het deel dat aan de borst wordt bevestigd. Tegenover dit uiteinde bevindt zich de hendel die de moeder moet indrukken om te pompen. En tussen deze twee uiteinden bevindt zich een opening die naar beneden wijst en op de melkopvangflessen draait.
  • Trechter of cup: dit is het deel van de borstkolf dat aan de borst wordt bevestigd. Het is belangrijk om te controleren of de tepel goed past. Want als deze te klein of te groot is, zal dit pijn in de borst veroorzaken. Bovendien kan het de extractie verstoren.
  • Siliconen pad: aangezien handmatige borstkolven geen trechtermaat hebben, worden ze geleverd met deze siliconen pads om aan de cup te bevestigen en daarom beter aan te passen aan de borst volgens de maat. Ze zijn afneembaar en wasbaar.
  • Hendel: dit is het deel van de pomp dat de moeder moet gebruiken om constant te kolven. Ze zijn meestal ergonomisch om de moeder meer comfort te bieden tijdens het afkolven.
  • Binnenklep: dit is een kleine klep die verantwoordelijk is voor het creëren van het vacuüm, dus het is erg belangrijk om het niet te verliezen. Zonder dit stuk is het onmogelijk om het vacuüm te maken en zal je pomp niet werken.

Je handmatige borstkolf wassen en steriliseren

Bij het wassen en steriliseren (Engelse link) moet je het apparaat demonteren. Als je baby een gezond kind is, hoef je het niet elke keer dat je de pomp gebruikt te steriliseren. Was hem gewoon met water en zeep elke keer dat je hem niet meer gebruikt en wanneer je hem weer gaat gebruiken. Was elk stuk afzonderlijk. Bij premature baby’s moet de sterilisatie en het wassen van de borstkolf grondiger zijn.

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een handmatige borstkolf

  • Prijs: we denken vaak dat hoe hoger de prijs van een product, hoe beter de kwaliteit ervan. De prijs betekent echter niet dat het de beste pomp voor jou persoonlijk is. Het beste product is eerder het product dat het beste bij jou en jouw behoeften past, ongeacht de prijs.
  • Borstkolfbeker: de beker moet comfortabel passen bij alle borstmaten. De huid in dat gebied is erg kwetsbaar, dus je kunt het beste op zoek gaan naar een borstkolf met een kussentje dat aan de cup wordt bevestigd en gemaakt is van een zacht materiaal, zoals siliconen.
  • Comfort: je kunt op zoek gaan naar een borstkolf die comfort en gemak biedt. Wat het geluid betreft, zijn vrijwel alle handmatige borstkolven vrij stil en gemakkelijk mee te nemen omdat ze discreet en licht van gewicht zijn. Waar je op moet letten is dat het er een is met een hendel die ergonomisch gevormd is zodat het extractiemoment niet zo vermoeiend is.
  • De accessoires die bij de pomp worden geleverd: er zijn enkele merken die verpakkingen aanbieden waarin, naast de pomp, accessoires zijn zoals flessen voor het verzamelen van melk, zakjes voor het bewaren van moedermelk of absorberende schijven.

Wat betreft borstkolven…

Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van een borstkolf tijd en oefening kost. Het kan frustrerend zijn om te zien dat er in het begin maar een paar druppels uitkomen, maar dit gaat voorbij zodra je vertrouwd raakt met de pomp. Geleidelijk aan zul je zien hoe de hoeveelheid melk die je extraheert toeneemt.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de hoeveelheid melk die wordt afgekolfd met de borstkolf niet synoniem is met wat de baby kan zuigen door te zuigen. Geen enkele borstkolf, hoe goed deze ook is, bootst precies het geweldige zuigvermogen van baby’s na.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.