De 7 slechtste borstvoedingstips
Het proces van het geven van borstvoeding aan een kind zou geen lastige zaak moeten zijn. Het beste is dat moeders het als iets natuurlijks opvatten en die slechte borstvoedingstips die alleen maar twijfel zaaien op dit kostbare moment, terzijde schuiven. Met dat in gedachten delen we in dit artikel de slechtste borstvoedingstips die je kunt horen maar die je moet negeren als je borstvoeding geeft. En we leggen uit waarom!
Wat zijn de slechtste borstvoedingstips?
Soms krijg je, zelfs met de beste bedoelingen, verkeerd advies of hoor je tegenvallende zinnen over borstvoeding. Daarom willen we van deze gelegenheid gebruik maken om er een paar onder de loep te nemen om bepaalde ongemakken te voorkomen.
1. Je tepels zijn klein, prepareer ze zodat ze geen pijn doen
Het hebben van kleine, platte, of ingetrokken tepels is geen oorzaak van pijn bij het geven van borstvoeding. Het is normaal dat je in de eerste dagen van borstvoeding ongemak voelt, maar dat heeft niets te maken met de grootte of vorm van je tepels.
Soms is het te wijten aan een slechte ligging van de baby, lange en gespreide voedingen, of medische aandoeningen zoals barstjes of infecties. In deze gevallen moet je een deskundige raadplegen.
2. Zorg dat je baby zich goed aan de borst vastklikt, anders kom je melk tekort
Deze mythe is een van de ergste die je zult horen. Het heeft namelijk een psychologische component waar moeders behoorlijk gestrest van raken. Er zijn situaties waarin de baby niet goed vastklikt, niet door gebrek aan melk, maar door de zogenaamde ‘afwijzing van de zuigeling’.
Volgens de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (Spaanse link) kan deze situatie zich onder andere voordoen als het volgende gebeurt:
- De baby heeft een soort orale afkeer door een eerdere slechte ervaring (o.a. sondes of aspiraties).
- Als gevolg van een verandering van routines thuis. Het kan komen door weer aan het werk te gaan, een reis te maken, of de komst van bezoek, onder andere.
- Veranderingen in de geur van de moeder. Die kunnen bijvoorbeeld optreden door het gebruik van verschillende zepen of parfums.
3. Slechtste borstvoedingstips: geef je baby geen flesvoeding want dan wordt hij vaker ziek
Ongetwijfeld is moedermelk de beste voeding voor kinderen en beschermt deze melk tegen veel ziekten. Maar dat betekent niet dat flesvoeding geen bescherming biedt of dat het niet efficiënt is voor de voeding van baby’s.
Bepaalde medische of persoonlijke omstandigheden kunnen ertoe leiden dat een moeder moet kiezen voor flesvoeding. Dit is een prima alternatief. De samenstelling ervan bevat vitaminen, mineralen en voedingsstoffen. Ze bevatten zelfs bepaalde elementen die zuigelingen in supplementen moeten krijgen als ze uitsluitend borstvoeding krijgen, zoals ijzer of fluoride.
4. Je moet je baby met zes maanden spenen
Een van de meest voorkomende slechte borstvoedingsadviezen is dat je met zes maanden moet ophouden je kind borstvoeding te geven. De suggestie van de Wereldgezondheidsorganisatie is dat borstvoeding tot zes maanden exclusief moet zijn en daarna aangevuld moet worden met aan de leeftijd aangepaste voeding en medisch advies. Borstvoeding kan verlengd worden tot twee levensjaren of zelfs langer.
5. Je moet om de 3 uur borstvoeding geven, ook al moet je je baby daarvoor wakker maken
Dit is ook een van de slechtste borstvoedingstips die moeders te horen kunnen krijgen. Kun je je voorstellen dat je om de drie uur gewekt wordt? Hoe zou jij reageren?
Baby’s drinken van de borst tot ze vol zitten, en vallen dan in het algemeen een paar uur in slaap. Als je baby niet wakker wordt, betekent dat dat hij tevreden is en zich op zijn gemak voelt. Het is dus niet nodig hem wakker te maken.
Profiteer van de momenten dat je baby slaapt om uit te rusten, en als hij wakker wordt, besteed dan alle tijd die hij nodig heeft om te voeden.
6. Geef geen borstvoeding op verzoek, want dit zal je baby alleen maar verwennen
Borstvoeding geven op verzoek is een biologische kwestie. Moedermelk wordt geproduceerd door de zuigstimulatie van de baby. Als gevolg zal het beperken van voedingen er alleen maar toe leiden dat je steeds minder melk produceert. Wat is het voordeel hiervan? Geen.
Je baby de melk geven die hij nodig heeft is hem niet verwennen, maar hem goed voeden en zijn groei begeleiden.
7. Je borsten zijn te klein om melk te produceren, zoek een alternatief
Als je kleine borsten hebt, betekent dat dat je weinig vetweefsel hebt, en dat heeft niets te maken met het vermogen van je melkklieren om melk te produceren.
De borsten zijn samengesteld uit klierweefsel, dat betrokken is bij de aanmaak van melk, vetweefsel, en bindweefselondersteuning. De grootte van je borsten hangt af van de hoeveelheid vet, niet van de hoeveelheid klierweefsel.
Tegelijkertijd, zoals uitgelegd in het artikel 14 mythes (Engelse link) over borstvoeding, van UNICEF:
“De productie van moedermelk wordt bepaald door hoe goed de baby aan de borst vastzit, de frequentie van de borstvoeding en hoe goed de baby bij elke voeding melk opneemt”.
De borstgrootte is dus een irrelevante kwestie voor borstvoeding.
Slechte borstvoedingstips, luister niet!
Dit zijn de slechtste adviezen die je waarschijnlijk zult horen, maar het zijn niet de enige die je zult tegenkomen. Er zijn vele andere die de ronde doen en die in de loop der tijd blijven bestaan, ondanks voorlichtingscampagnes en de informatie die we nu over borstvoeding weten.
Maar net zoals er slechte borstvoedingstips zijn, zijn er ook goede. Het beste is dat je bij twijfel altijd een betrouwbare medische deskundige raadpleegt.
Bedenk dat borstvoeding heilzaam is voor het kind, voor de moeder en zelfs voor de samenleving, want borstvoeding geven is een grote investering in gezondheid.
“Borstvoeding beschermt de moeder tegen diabetes, borst- en eierstokkanker, hartziekten, en postpartum depressie”.
– UNICEF -.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Asociación Española de Pediatria (s.f.) Preguntas frecuentes sobre lactancia materna. Disponible en: https://www.aeped.es/comite-nutricion-y-lactancia-materna/lactancia-materna/preguntas-frecuentes-sobre-lactancia-materna
- Dra. Michele Griswold (s.f.) 14 mitos sobre la lactancia materna. UNICEF. Disponible en: https://www.unicef.org/lac/crianza/14-mitos-sobre-la-lactancia-materna
- Instituto Nacional de Salud Infantil y Desarrollo Humano (s.f.) Lactancia. NHI. USA. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/breastfeeding.html
- OMS-UNICEF (s.f.) Colectivo Mundial para la lactancia materna. Disponible en: https://www.globalbreastfeedingcollective.org/